Lietuvos prekybos įmonių asociacija (LPĮA), savo narių vardu, planuoja metų viduryje pasirašyti “Geros verslo praktikos ir valios memorandumą” su Vyriausybe.

“Pasirašydamos memorandumą, asociacijos narės siekia prisidėti prie sklandaus valiutos keitimo šalyje. Jos deklaruoja, jog nepagrįstai nedidins kainų, kainų konvertavimą atliks vartotojo naudai, griežtai pagal įstatymus bei oficialius dokumentus. Dalyvaujame Vyriausybės sudarytose darbo grupėse, bedradarbiaujame su pagrindinėmis atsakingomis valstybės institucijomis ir esame nusiteikę įdėti daug pastangų, kad šis procesas vyktų ne tik sklandžiai, bet ir skaidriai “, - sako LPĮA vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Įmonės investuoja į IT sistemų atnaujinimą, vykdo bandomuosius duomenų konvertavimo testavimus, bendradarbiauja su kaimyninėmis šalimis, apmoko ir ruošia personalą.

“Prekybos įmonės tiesiogiai, kas dieną susiduria su daugybe pirkėjų ir atsiskaitymų. Suprantame, kad bendra šalies nuotaika bei žmonių pirmoji reakcija į naująją nacionalinę valiutą priklausys ir nuo to, kaip sklandžiai jie apsipirks prekybos centre. Vertindami situacijos svarbą, prekybininkai jau pradėjo paruošiamuosius darbus”, - sako L .Vilimas.

Laurynas Vilimas
Anot jo, kai kurie prekybininkai jau dabar žymi kainas eurais ir litais, kiti tai žada padaryti netrukus. Kai kurios prekybos įmonės, veikiančios Baltijos šalyse, žada panaudoti savo patirtį, kaip pasiruošti, informuoti žmones ir sklandžiai pereiti prie naujosios valiutos.

Mažmeninės prekybos tinklo „Maxima” komunikacijos vadovė Renata Saulytė, teigia, kad bus taikoma Latvijos patirtis.

"Šiam svarbiam įvykiui ruošiamės iš anksto. Sieksime visiško kainų skaidrumo - valiuta bus keičiama pagal oficialią formulę. Latvijoje buvome įsteigę specialią informacinę liniją, tokią jau turime ir Lietuvoje - atsakysime į visus dėl euro įvedimo pirkėjams kilsiančius klausimus”, - komentavo ji.

,,Topo grupės” finansų direktorė Jurgita Musulienė nurodo, kad tinklo parduotuvėms reikės papildomai 3 mln. litų - būtina užtikrinti pakankamą grynųjų pinigų kiekį grąžai atiduoti.

Prekybininkai planuoja nuo vasaros vidurio visas kainas nurodyti litais bei eurais, dvigubas kainas nurodyti pusę metų ir po valiutos pakeitimo. Jie žada, jog dėl lito keitimo euru, kainos prekybos centruose nepadidės. Kainos bus keičiamos griežtai pagal nustatytus oficialius reikalavimus. Tokia pat praktika buvo naudojama ir Estijoje bei Latvijoje. Konvertuojant litus į eurus, piniginės sumos bus apvalinamos artimiausio cento tikslumu, atsižvelgiant į trečią skaičių po kablelio.

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis nurodo, kad prekių kainos dviguba valiuta bus rašomos dar kurį laiką po euro įvedimo.

Primename, kad Lietuva siekia įsivesti eurą nuo 2015 m. pradžios. Kitos dvi Baltijos šalys jau turi įsivedusios bendrą Europos valiutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)