„Dažniausiai žmonės klausia, ar yra preliminarios deklaracijos, ar jau galima jas pildyti, jeigu nėra, kada bus, kur jas rasti. Taip pat yra nemažai klausimų, kas turi privalomai savarankiškai mokėti PSD mokestį, kodėl turi mokėti. Taip pat klausiama, kaip yra taikomas NPD“, – DELFI apie sulaukiamus klausimus sakė VMI Viešųjų ryšių skyriaus specialistas Darius Buta.

Kol kas VMI neturi tikslių skaičių, kuriai daliai gyventojų reikės primokėti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dėl jiems taikyto per didelio NPD, taip pat nežinoma, kiek gyventojų patys turėjo susimokėti PSD mokestį, kuris per mėnesį sudaro 72 Lt.

Daliai teks primokėti

Šiemet daliai gyventojų teks primokėti GPM dėl to, kad jiems praėjusiais metais buvo pritaikytas didesnis NPD nei numatytas metinis pagal gautas pajamas.

„Jeigu, pavyzdžiui, žmogus, uždirbantis nedidelį atlyginimą, visus metus turėjo tam tikro dydžio NPD, tačiau gavo papildomų pajamų pardavęs butą, mašiną ar dar ką nors, vertinant jo metines pajamas, pagal atlyginimą paskaičiuotas NPD buvo per didelis ir tokiu atveju jam gali tekti primokėti“, – sakė D. Buta.

GPM primokėti gali tekti ir tiems darbuotojams, kuriems gaunant nedidelį atlyginimą buvo taikytas NPD, tačiau jie papildomai užsidirbdavo kitame darbe arba pagal autorines sutartis.

GPM priemokas reikės sumokėti iki gegužės 3 d.

Tačiau yra ir gyventojų, kuriems VMI primokės dėl to, kad jiems praėjusiais metais buvo pritaikytas per mažas NPD.

„Pavyzdžiui, jeigu žmogus, turėjęs neblogą atlyginimą, metų viduryje neteko darbo, jam priklausė didesnis NPD nei buvo pritaikytas per metus“, – aiškino pašnekovas.

Šiuo metu minimalų atlyginimą uždirbančiam darbuotojui per mėnesį priklauso 470 Lt NPD ir jis palaipsniui mažėja atlyginimui didėjant. Pavyzdžiui, 1500 Lt neatskaičius mokesčių uždirbančiam darbuotojui taikomas 330 Lt NPD, o uždirbančiam 3150 Lt prieš mokesčius arba daugiau neapmokestinamosios pajamos iš viso nepriklauso.

Taip pat yra numatyta, kad metinis NPD negali viršyti 5640 Lt arba 470 Lt per mėnesį. Ankstesniais metais visiems dirbantiems būdavo taikomas vienodas NPD nepriklausomai nuo jo pajamų.

Kai kurie privalėjo draustis

Pernai taip pat įsigaliojo prievolė niekur socialiai nedraustiems gyventojams, tiems, kurie nei oficialiai dirba, nei mokosi, nei yra registruoti bedarbiai, kas mėnesį mokėti po 72 Lt PSD mokesčio.

Tiems, kurie to nepadarė per praėjusius metus, tai reikia padaryti iki gegužės.

„Pavyzdžiui, pernai žmogus mėnesį ar du turėjo verslo liudijimą, o po to jo nebepirko, bet ir nesiregistravo į Darbo biržą kaip bedarbis, taigi jam už tuos mėnesius reikėjo mokėti sveikatos draudimo mokestį, nes jis nebuvo socialiai draustas“, – šio mokesčio mokėtojo pavyzdį pateikė D. Buta.

Šiemet deklaruodami pajamas gyventojai gali susigrąžinti GPM permokas už iki 2009 m. pirktus kompiuterius su programine įranga ar įsirengę interneto prieiga, dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, dalį palūkanų už būsto kreditą, paimtą iki 2009 m., įmokas už studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į trečiosios pakopos pensijų draudimo fondą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją