„Mes Prancūzijoje turime ginti tam tikrus principus“ ir „būti itin atsargūs, nes ant kortos gali būti pastatyta žemės ūkio ateitis“, sakė jis.

Prancūzų politikai pastarosiomis dienomis vis garsiau reiškė abejones dėl rengiamos Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties. Kaimyninėje Vokietijoje, kuri yra Europos Sąjungos ekonomikos varomoji jėga, visuomenės parama šiam susitarimui taip pat pastebimai mąžta.

F. Hollande'as sakė, kad Prancūzija stebi, kaip TTIP pasiūlymai įgauna formą, „tačiau pasakys „ne“ bet kokiam galutiniam sutarties variantui, kuris sukeltų grėsmę mūsų žemės ūkiui“.

Prezidentas pridūrė, kad Prancūzija nori prekybos, kuri būtų grindžiama konkrečiais principais, „įskaitant aplinkosaugos principus“, taip pat pabrėžė, jog labai svarbu, kad tam tikri produktai, tokie, kaip sūris ir šampanas, išlaikytų saugomos kilmės vietos statusą.

Šimtams gaminių visoje Bendrijoje yra suteiktas toks statusas, garantuojantis specialią ES teisinę apsaugą.

F. Hollande'as įsitraukė į debatus dėl TTIP po to, kai vyriausybės vadovas Manuelis Vallsas antradienį įspėjo, kad bet kokia sutartis „nebus sėkminga, jei negarantuos, kad bus išlaikyti tie (kokybės) standartai, kuriuos taikome Prancūzijoje dėl mūsų piliečių sveikatos ir aplinkos“.

Už užsienio prekybą atsakingas Prancūzijos valstybės ministras Matthias Feklis taip pat laikosi atsargios pozicijos dėl derybų baigties.

Paklaustas, ar esama tikimybės, kad susitarimas bus pasiektas iki JAV prezidento Baracko Obamos kadencijos pabaigos 2017-ųjų sausį, M. Feklis Prancūzijos radijui RTL sakė: „Ne, nemanau. Tikimybė ar pavojus, kad koks nors susitarimas bus pasiektas, mąžta“.

Prancūzijos ekonomikos ministras Emmanuelis Macronas praėjusią savaitę taip pat sakė, jog „nėra skubos“ pasirašyti sutartį, kol Prancūzija nebus tikra, kad ji „išsami, ambicinga ir atitinkanti visus mūsų interesus“.

Niujorke susitikę derybininkai praėjusią savaitę pareiškė, kad jie padarė didžiulę pažangą, siekdami, kad susitarimas būtų sudarytas iki metų galo.

Tačiau jie įspėjo, kad vis dar esama rimtų kliūčių, pažymėję, kad nors jiems pavyko išspręsti 97 proc. muitų tarifų klausimų, likę 3 proc. klausimų, įskaitant tarifus žemės ūkio produktams, kelia daugiausiai problemų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)