Rusijos Ekonomikos plėtros ministerija skaičiuoja, kad kapitalo nutekėjimas iš Rusijos 2014 m. neviršys 100 mlrd. dolerių (249,7 mlrd. Lt). Šie skaičiai - optimistiniai, įvertinus, kiek nutekėjo kapitalo vien per pirmąjį ketvirtį.

Taip Valstybės Dūmoje vykusioje Vyriausybės valandoje teigė ministerijos vadovas Aleksejus Uliukajevas.

„Kapitalo nutekėjimas pirmą šių metų ketvirtį, Centrinio banko duomenimis, buvo 50 mlrd. dolerių (124,8 mlrd. Lt). Mūsų statistiniais duomenimis, nutekėjimas – 63 mlrd. dolerių (157,3 mlrd. Lt). Bet tai metodologijos klausimas – atsižvelgti į valiutų pasikeitimus, ar neatsižvelgti, – sakė A. Uliukajevas. – Šiaip ar taip, skaičius labai didelis.”

Ekonomikos plėtros ministro teigimu, ketvirčio skaičius „atitinka didžiulį pernai metų nutekėjimą“. Ministro teigimu, svarbus veiksnys – gyventojų elgesys. „Maždaug 20 mlrd. dolerių (49,9 mlrd. Lt) – depozitų arba grynųjų piniginių lėšų konvertavimas į valiutą, – aiškino jis. – Bet čia dar ir bankų elgesys, kuris daug kuo susijęs su tuo, kad jie susidūrė su tuo, jog neįmanoma refinansuoti savo įsiskolinimo pasaulinėje finansų rinkoje.“

„Taigi net nepaaštrėjus tolimesnei situacijai ir jai šiek tiek sušvelnėjus, mūsų metinė prognozė – maždaug 100 mlrd. dolerių nutekėjimas“, – reziumavo ministras.

A. Uliukajevas taip pat paaiškino, kad „ekonominė padėtis nestabili, praėjusio ketvirčio rezultatais, mūsų ekonominio augimo tempai – 1 – 0,8 proc.“.

„Atvirai kalbant, tai iš esmės bazės poveikis, Statistikos departamento perskaičiavus BVP augimo tempus 2013 m. pirmą ketvirtį“, – konstatavo ministras.

„Kalbant apie BVP augimą be sezoniškumo, lyginant su ketvirtu ketvirčiu, įvyko maždaug 0,5 proc. sumažėjimas“, – pridūrė jis.

Be to, A. Uliukajevas papasakojo parlamentarams, kad PPO susitikime Ženevoje Rusijos delegacija aptarinėjo galimybę pateikti ieškinius JAV už sankcijas, kurias pritaikė keliems Rusijos bankams.

Skaičiuoja negautas pajamas

Rusijos biudžetas 2014 m. gali negauti 1 trln. rublių (70 mlrd. Lt). Tokie Rusijos Finansų ministerijos Ilgalaikio strateginio planavimo departamento direktoriaus Maksimo Oreškino vertinimai, informuoja newsru.com.

„Šiemet prastėja padėtis su biudžeto deficito finansavimo šaltiniais, tai akivaizdu. Yra rizikos iki galo neįvykdyti vidinės skolinimosi programos, yra rizikos iki galo neįvykdyti išorinių skolinimų ir privatizacijos programos. Visos rizikos gali viršyti 600 – 700 mlrd. rublių (41,5 mlrd. – 48,4 mlrd. Lt), tai yra tai, ko galime negauti pagal deficito finansavimo šaltinius, esant tam tikriems scenarijams. Konkrečiai pagal euroobligacijas – 234 mlrd. rublių (16,1 mlrd. Lt), pagal privatizaciją – 180 mlrd. rublių (12,4 mlrd. Lt), pagal vidaus skolą galime negauti 250 mlrd. rublių (17,3 mlrd. Lt)“, – teigė M. Oreškinas.

Nors planuojamos papildomos pajamos iš naftos ir dujų, bus nuostolių iš naftos ir dujų. „Prognozuojama, kad 300 – 400 mlrd. rublių (20,7 mlrd. – 27,6 mlrd. Lt). Taip pat prarasime daug biudžeto deficito finansavimo šaltinių. Visi nuostoliai gali būti didesni nei pajamos iš naftos ir dujų. Nepaisant to, kad šių pajamų bus daugiau ir deficitas bus mažesnis, nebus realių pinigų, kuriuos galėtume išleisti“, – pabrėžė jis.

Primename, jog trečiadienį Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas įspėjo apie riziką, jog šalies ekonomikos augimas 2014 m. gali atsidurti žemiau patikslintos konservatyvios Ekonomikos plėtros ministerijos 0,5 proc. prognozės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)