M. Markes teigimu, Didžiosios Britanijos bankų vaidmuo bloke priklausys nuo to, kokius santykius šalis norės palaikyti su ES. Ji pridūrė, kad Šveicarijos bendrovės neturi teisės visateisiškai veikti bendrojoje rinkoje, tad joms belieka tenkintis antraeiliu vaidmeniu.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sakė dėsianti visas pastangas, kad šalies bankai galėtų laisvai pardavinėti savo prekes ir paslaugas bendrojoje Europos rinkoje. Ji patikino šiemet dar nepradėsianti dvejus metus truksiančių šalies pasitraukimo iš ES derybų, kad Didžioji Britanija galėtų joms kuo geriau pasiruošti.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel bendražygis Michael Fuchs antradienį teigė, kad derybų dėl ES nebepriklausysiančios šalies bankų veiklos bendrojoje rinkoje procesas bus „labai sudėtingas“.

Kai kurie Šveicarijos bankai, kaip UBS ir „Credit Suisse“, įkūrė atstovybes Londone, kad iš Didžiosios Britanijos galėtų nevaržomai veikti likusioje Europos ekonominėje erdvėje.

M. Marques pabrėžė, kad tiek Didžioji Britanija, tiek ir ES yra suinteresuotos sumažinti netikrumą dėl pereinamojo laikotarpio ir tolimesnių tarpusavio santykių. Ji paragino T. Mei kuo įmanoma greičiau pradėti pasitraukimo iš ES procesą.

Portugalijos politikė teigė mananti, kad susitarimas su iš ES pasitraukusia Didžiąja Britanija skirsis nuo panašaus pobūdžio susitarimų su bendrijai nepriklausančiomis, tačiau glaudžiai su jos rinka susijusiomis šalimis.

„Labai tikėtina, kad būsimas Didžiosios Britanijos ir ES susitarimas bus parengtas remiantis kitokiomis formulėmis, nei tomis, kurios pritaikytos derantis, pavyzdžiui, su Šveicarija. Svarbu, kad ES su Didžiąja Britanija palaikytų strategiškai svarbius santykius“.

M. Marques pabrėžė, kad Portugalija laikysis pozicijos, jog Didžiajai Britanijai prieiga prie bendrosios rinkos gali būti garantuota, tik jei ši laikysis laisvo darbo rinkos judėjimo principų.

„Yra tam tikros ribos, kurių peržengti negalima. Jeigu Didžioji Britanija norės apriboti laisvą darbo rinkos judėjimą, durys į bendrąją rinką jai bus užvertos“, – tikino M. Marques.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)