Apie tai specialioje spaudos konferencijoje trečiadienį pranešė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Zenonas Burokas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo 3-iosios valdybos laikinasis viršininkas Mindaugas Stravinskas.

Z. Buroko teigimu, nuo kovo buvo renkami duomenys, įrodantys nusikalstamos veikos buvimą. Pirmadienį atlikti operatyviniai veiksmai, sulaikyti įtariamieji.

„Taip pat buvo ieškoma turto, kuris galėtų būti areštuotas siekiant užtikrinti civilinius ieškinius. Birželio 4 d. pavyko realizuoti sukauptą informaciją. Buvo sulaikytas didelis skaičius įtariamų asmenų. Jie yra visi apklausti, daugeliu paskirtos kardomosios priemonės, areštuota nemažai turto“, - vardijo prokuroras.

Anot jo, žmonės į MMM buvo viliojami žadant astronominę pinigų grąžą – net iki 55 proc. metinių palūkanų.

„55 proc. metinių palūkanų. Koks bankas tiek siūlo? Niekur to nėra, bet žmonės patiki. Viskas tas buvo prieš 20 metų, viskas kartojasi. Tos finansinės piramidės buvo, jos buvo ištirtos. Dabar praeina 20 metų – vėl žmonės susigundo“, - stebėjosi Z. Burokas.

Vis dėlto nuo MMM nukentėjusių asmenų skundų tyrėjai kol kas nesulaukė. Prokurorai ir policija MMM klientus ragina nedelsiant kreiptis į Kriminalinės policijos biurą.

Pats MMM įkūrėjas S. Mavrodis tyrime kol kas nefigūruoja. „Šiuo metu tiriama veika, kuri įvyko Lietuvos Respublikos teritorijoje. O jeigu bus nustatytos sąsajos tiesiogiai su jūsų paminėtu asmeniu, tada ir bus sprendžiamas klausimas“, - sakė M. Stravinskas.

Įtariamiesiems gresia iki ketverių metų laisvės atėmimo bausmė.

Zenonas Burokas ir Mindaugas Stravinskas
M. Stravinsko teigimu, sulaikyti penki asmenys, kitiems įtariamiesiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Anot pareigūno, nustatyti ne tik finansinės piramidės, bet ir sukčiavimo bei nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo požymių.

„Šį pirmadienį vyko operacija, kurios metu sulaikyta 11 aktyvių finansinės piramidės „MMM-2011“ vykdytojų. Šiuo metu yra nustatyti 25 įtariamieji, kurie aktyviais veiksmais prisidėjo prie galimos nusikalstamos veikos. Po pirminių veiksmų atlikimo įžvelgiami ne tik neteisėtos finansinės-ūkinės veiklos požymiai, tačiau įžvelgiami ir sukčiavimo bei nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo požymiai. (...) Šiuo metu yra sulaikyta 11 asmenų, 16 įtariamųjų jau yra apklausta, šiuo metu yra sulaikyti 5 asmenys, kitiems paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės – pradedant nuo rašytinio pasižadėjimo neišvykti iki įpareigojimo registruotis policijos įstaigoje“, - teigė M. Stravinskas.

Iki MMM veiklos tyrimo šie asmenys policijos akiratin nebuvo patekę.

Pareigūno žodžiais, areštuoto turto vertė yra pakankama nuo MMM nukentėjusių asmenų patirtai žalai atlyginti. Be licencijos veikusi MMM, anot jo, Lietuvoje surinko indėlių už maždaug pusantro milijono litų.

„Tyrimo metu nustatyta, kad šitoje finansinėje piramidėje buvo ne mažiau kaip 1,5 tūkst. indėlininkų, kurie įnešė ne mažiau kaip pusantro milijono litų indėlių“, - sakė M. Stravinskas, pridurdamas, jog indėliai siekė nuo šimto iki 50 tūkstančių litų. Dalis pinigų esą iškeliavo ir į užsienį, tačiau nustatyto įtariamųjų turto vertė esą gerokai viršija galimai padarytą žalą MMM klientams.

Lietuvoje MMM vykdė agresyvią agitacinę kampaniją, kuria siekta pritraukti tautiečių pinigus į finansinę piramidę. Reklamai pasitelktos įvairiausios priemonės – nuo skrajučių, internetinės reklamos ir lipdukų ant automobilių iki didžiulių reklaminių stendų prie automagistralės.

MMM veikla skundėsi įvairios institucijos, tarp jų – ir Lietuvos bankas. Būtent centrinis šalies bankas finansų piramidę apskundė prokurorams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (723)