Tokias tendencijas jau ne vienerius metus stebi internetinių skelbimų puslapiai. Tiesa, tarp parduodamų daiktų neretai atsiranda ir naujutėlaičiai daiktai, kurie, tikėtina, po eglute gulėjo kaip dovana, tačiau namuose vietos taip ir neatrado.

Po švenčių skuba išparduoti daiktus

Skelbimų portalų atstovai DELFI teigė, kad po švenčių skelbimų skaičius portaluose išauga kasmet, tačiau, anot jų, sunku pasakyti, ar ant prekystalio keliauja gautos dovanos, ar namuose tiesiog vykdomas valymas ir tarp nereikalingų daiktų pakliūva ir niekuomet nevilkėti ar nenaudoti.

„Tendencija ir skaičiai rodo, kad aktyvumas prasideda antrąją metų savaitę. Pačių švenčių laikotarpiu tikrai visi sėdi prie stalo, bet paskui jaučiamas suaktyvėjimas. Atsiranda tokių daiktų kaip mobilieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai, žaidimų kompiuteriai, fotoaparatai ir kt.“, - teigia skelbimų portalo alio.lt projekto vadovas Evaldas Kundrotas.

Jo teigimu, nors po švenčių populiariausia parduoti techniką, tačiau pasitaiko ir drabužių, knygų, stalo žaidimų, dovanų kuponų. Be to atėjus šaltajam metų sezonui žiemos hobius propaguojantys lietuviai, nusprendę atnaujinti savo sportinį inventorių, parduoda jau gyvenimo mačiusias snieglentes, slides ar kt.

Kad skelbimų skaičius pirmosiomis naujųjų metų savaitėmis gerokai išauga DELFI patvirtino ir „Vinted“ analitikė Julija Legeckė. Jos teigimu, sausio mėnesį pardavinėjančiųjų daiktus jau ne pirmus metus padaugėja net iki 30 proc.

„Mes pastebime, kad kalėdiniu laikotarpiu yra šioks toks aprimimas, nes, matyt, žmonės dovanų dovanojimui pas mus neperka, o sausį mes turime geroką išaugimą,“ - sako J. Legeckė.

Nesibodi parduoti naujų daiktų ir net savo organų

Priešingai nei skelbimų portaluose, kuriuose pardavinėjami įvairūs daiktai, „Vinted“ lankytojai naujų drabužių, bižuterijos ar parfumerijos parduoti nesigėdija. Drabužių ir aksesuarų pirkimo, pardavimo ir mainų platformos „Vinted“ analitikė J. Legeckė teigia, kad po švenčių lietuviai šioje platformoje dažnai parduoda visai naujutėlaičius gaminius.

„Tikrai būna populiarių drabužių, megztinių, papuošalų. Taip pat matome vyriškas kategorijas, galbūt vyrams dovanoja ir netinka. Matome, kad yra visai naujų, nenešiotų (daiktų – DELFI). Žinoma, matome tik nedidelę dalį - Vinted prekiauti galima tik tam tikromis daiktų kategorijomis. Mes matome, kad labiau prekiaujama papuošalais, kūno priežiūros priemonėmis, šampūnais, kvepalais, kosmetika, šventiniais drabužiais, batais“, - sako J. Legeckė.

Vis dėlto, anot jos, drąsiai teigti, kad parduodami daiktai – dovanos rastos po Kalėdų eglute, negalima mat gali būti antrasis variantas – žmonės tiesiog nori ištesėti Naujųjų metų pažadus ir išsivalyti savo spintą ar atsinaujinti garderobą.

Tuo tarpu E. Kundrotas juokauja, kad pasibaigus šventėms žmonės bando parduoti ne tik nereikalingus ar netikusius daiktus, bet net ir savo organus. „Pagal mūsų portalo politiką neleidžiame pardavinėti vaistų, maisto papildų, tabako priemonių ir kt., todėl tokie skelbimai blokuojami. Tačiau tokių atvejų būna. Buvo net bandymų parduoti inkstą“, - juokiasi E. Kundrotas.

Nemato bėdos parduot nepatikusią dovaną

Tokiu norinčiųjų išparduoti savo daiktus klientų suaktyvėjimu skuba pasinaudoti ir skelbimų portalai. Štai alio.lt vos prasidėjus naujiems metams paskelbė akciją „Gavai naują, parduok nenaudojamą“. Anot E. Kundroto, šia akcija siekiama paskatinti žmones nekaupti daiktų namuose ar nepalikti „trūnyti garažuose“: „Kad tai netaptų našta, mes siūlome parduoti internetu. Juk įdėti skelbimą nieko nekainuoja“.

Vis dėlto, E. Kundrotas pripažįsta, kad nors parduoti gautas ir nenaudojamas dovanas nelabai gražu, tačiau ši akcija esą paliečia ir tuos, kurių Kalėdų senelio atnešti daiktai nenudžiugino. „Galbūt gavai to, ko nenorėjai. Tai gal ir neverta du metus kaupti spintose, o galima iš karto parduoti. Ta mūsų akcija ir siūlo, kad galbūt kvepalai tau nepatiko, knyga jau skaityta, per mažas ar per didelis megztinis. Tai tu įdėk ir parduok, nesikankink ir nekaupk“, - aiškina pašnekovas.

Tuo tarpu J. Legeckė teigia, kad viskas priklauso iš kurios pusės pažiūrėsi. Verslininkams – nauda, o ir pati „Vinted“ platforma sukurta būtent tam, kad daiktai nesikauptų namuose.

„Visas mūsų konceptas toks ir yra, kad savo turimu ir nenaudojamu daiktu tu gali pradžiuginti kitą žmogų, jam jis tiks ir patiks. Mes labai norime, kad žmonės daiktus prikeltų antram gyvenimui ir juos panaudotų dar kartą. Čia turbūt mentaliteto klausimas, ar dovanojantys yra ne prieš tokį jų dovanos pardavimą. Labai priklauso ir nuo ko tą dovaną gavai“, - teigia J. Legeckė.

Anot jos, sausio mėnesį naujų daiktų pardavimai išauga ir kitose Vakarų valstybėse. Pavyzdžiui, Vokietijoje vartotojai įkelia 20-30 proc. daugiau skelbimų tarp kurių daugiau visai nenaudotų daiktų.

G. Drukteinis: skamba nežmoniškai

Tačiau idėja parduoti gautas dovanas neatrodo labai patraukli etiketo specialistui Giedriui Drukteiniui. „Iš principo dovanas, kad ir kokios jos bebūtų – gimtadieninės ar jubiliejinės, ar kalėdinės, tiesiog yra nemandagu pardavinėti. Nebent labdaros tikslais, labdaros aukcione. O šiaip su tokiais atvejais nesu susidūręs, kažkaip net nežmoniškai skamba“, - sako G. Drukteinis.

Paklaustas, kur tuomet reikėtų dėti brangius kvepalus, kurie netinka nei pačiam, nei tėvams ar kitiems artimiesiems, etiketo specialistas tikina, kad visuomet tokias dovanas galima atiduoti ar padovanoti kitiems, kuriems ji suteiks daugiau džiaugsmo. G. Drukteinis taip pat atkreipia dėmesį, jog Vakaruose buvo įprasta dovanas dovanoti pridedant čekį ir tokiu būdu apsidraudžiant, kad nepatikusi dovana galės būti iškeista į kitą ar pavyks atgauti sumokėtus pinigus.

Giedrius Drukteinis

„Vakaruose buvo populiari mada dovanoti dovanas su pirkimo čekiais. Jeigu iš tikrųjų yra taip, kad netinka nei tam, nei tam, kad būtų gali priduoti į parduotuvę ir atsiimti pinigus. Tai yra tarsi dovanos pridavimas, bet kad pardavinėti dar kažkokiems kitiems žmonėms vien iš žmogiškojo požiūrio nelabai atrodo gražiai. O kalbant apie etiketo taisykles, net bandau atsiminti, ar kur nors esu matęs tokį užrašą, kad „nepardavinėkite gautų dovanų. Net į galvą nelenda ir spėju, kad etiketo sudarytojams net neatėjo tokia akiplėšiška mintis, kad dovanas dar galima pardavinėti tretiems asmenims“, - šypsosi G. Drukteinis.

Anot jo, jei jau iš tiesų nėra kam daiktą padovanoti ar atiduoti, gal ir galima jį parduoti už simbolinę kainą, tačiau tikrai nesiekiant iš to pasipelnyti. Paklaustas, ar etiška gautas dovanas tiesiog perdovanoti, G. Drukteinis tikina, kad nieko blogo tame nėra.

„Nėra nieko neetiško ar blogo gautas dovanas perdovanoti kažkam kitam. Kaip ir pats ne kartą esu rašęs. Gal tikrai kažkam pasaulyje reikia kvepalų buteliuko ar blankių spalvų kaklaraiščio. Nematau tame nieko blogo, bet imti už tai pinigus... čia jau truputėlį chamiška. Gyvenimo džiaugsmas yra dalybose. Įsivaizduokite jeigu gautumėte bačką prieskonių, kurios užtektų dviem jūsų gyvenimams. Argi nebūtų logiška jeigu jūs tais prieskoniais pasidalintumėte su savo artimais žmonėmis arba tais, kuriems to reikia,“- sako G. Drukteinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)