Patys regiono gyventojai sovietų laikus menančio maisto produktų deficito savo prekybos centruose nepastebi, nors kai kurių produktų vis dėlto pasigenda. Svetainės kaliningrad.ru korespondentai aiškinosi, kokių prekių trūkumą jaučia prekybos tinklai ir kaip jie ketina spręsti susidariusią padėtį.

Persiorientuoja į Kubanę ir Stavropolį

Šiuo metu didžiausi Kaliningrado srities prekybos tinklai – „Viktorija“, „Vester“ ir „Semja“ – yra likę be kaulavaisių. Pasirodo, kad pirkėjams sunkiausia gauti persikų ir nektarinų. Parduotuvių tinklo „Viktorija – Kaliningrad“ direktoriaus Olego Krasnevskio teigimu, įmonei teks atlikti dalies vaisių tiekėjų rotaciją.

„Tinklas planuoja padidinti importą iš Rusijos partnerių – Kubanės, Krasnodaro bei Stavropolio kraštų, taip pat Baltarusijos, Serbijos, Makedonijos ir Turkijos. Kalbant apie egzotiškus vaisius, matome galimybių perskirstyti užsakymus Azijos šalims, Lotynų Amerikai, Afrikai“, - sakė O. Krasnevskis. Su daržovėmis, jo teigimu, prekybos tinklui „Viktorija“ problemų neiškils.

Rusijos parduotuvė
Parduotuvėse „Semja“ slyvų, persikų ir kitų kaulavaisių trūkumas buvo aiškinamas tuo, kad tose šalyse, iš kurių jie vežami, vėlai buvo nurinktas derlius. „Tai susiję su prastomis gamtinėmis sąlygomis Serbijoje bei Juodkalnijoje, iš kur jie yra tiekiami. Šiose šalyse derlių planuojama skinti maždaug po savaitės, taigi artimiausiu metu galėsime pristatyti šių vaisių, - sakė „Semja“ rinkodaros ir reklamos skyriaus vadovė Irina Smirnova. – Daugiau jokio deficito nėra. Turime įvairių rūšių obuolių iš Baltarusijos ir Kinijos. Paprikos, pomidorai – vietos augintojų, be to, planuojama juos atsivežti iš Baltarusijos. Yra kai kurių daržovių ir vaisių iš Argentinos“.

Sūrio klausimas

Kitaip negu konkurentai, „Vester“ grupė, kuriai priklauso parduotuvės „Vester“, „Sosed“ ir „Bomba“, prisipažįsta turinti problemų ne tik su kaulavaisių rūšimis, bet ir kopūstais, lašiša bei sūriais.

Įmonė teigia, kad pasirašyti kontraktus dėl trūkstamų vaisių, kaliaropių, raudonųjų bei Briuselio kopūstų planuojama iki rugpjūčio 25 dienos. Lašišų filė, kurios 80 proc. anksčiau buvo importuojama iš Norvegijos, dabar bus vežama iš Lotynų Amerikos. Atitinkamą kontraktą „Vester“ planuoja sudaryti iki rugsėjo 1-osios.

Rusijos parduotuvė
Daugiausia sunkumų šiam mažmeninės prekybos tinklui kelia alternatyvų klausimas kietiems ir punskiečiams sūriams, kurie buvo importuojami iš ES šalių.

„Alternatyvių didmenininkų siūlomos kainos ankstesnes kainas viršija daugiau kaip du kartus. Aiškumo šio klausimu dar nėra, vyksta sunkios derybos“, - teigė „Vester“ grupės direktorių tarybos pirmininkas Olegas Bolyčiovas.

Vietos gamintojai nesnaudžia

„Vester“ pažymi, kad savo produkcijos kainas kelia ir vietos tiekėjai, kurie naudojo žaliavas iš šalių, patekusių Rusijos nemalonėn. Atvėsintos vietinės kiaulienos kainos pakilo 2 proc., kiaušinių iš „Gurjevskio paukštyno“ – 7 proc. Šaldytos „Litvella“ cechų žaliavos – faršas, filė ir vištų sparneliai – nuo rugpjūčio 19 dienos pabrango 23 – 32 proc. Anot „Vester“, toks kainų šuolis yra gana kritiškas, nes juntamas didelis šių produktų deficitas. „Kol kas Kaliningrade šios produkcijos daugiau niekas neturi“, - teigiama „Vester“ pranešime spaudai.

Be to, nuo rugpjūčio 25 dienos mažmenininkams pabrangs „Morozko“ pusfabrikačiai (5 proc.) ir „Ruskij chleb“ duonos gaminiai su sūriu bei džiovintais vaisiais (9 proc.). Nuo rugsėjo 1-osios 5 proc. pakils visos „Danone“ produkcijos kainos ir 6 proc. - „Hochland“ lydytų sūrių kainos. Btaltarusijos tiekėjai siūlo produktus kainomis, kurios yra 30 – 45 proc. didesnės už įprastas, ir reikalauja šimtaprocentinio išankstinio apmokėjimo.

Rusijos parduotuvė
Be kita ko, įtakos laikinam produktų trūkumui turi užsitęsiantys patikrinimai prie sienos. „Kažkokios praktinės pagalbos iš vietos valdžios ar kažkokių kitų valstybinių iniciatyvų mūsų įmonė nesulaukia“, - teigė O. Bolyčiovas.

Kaliningrado gubernatorius Nikolajus Cukanovas įsitikinęs, kad „per mėnesį ar du viskas stabilizuosis“. „Kaip visada: kai keičiasi taisyklės, reikia laiko, kad padėtis stabilizuotųsi“, -  pirmadienį, rugpjūčio 19 dieną, per posėdį, skirtą embargo klausimams, sakė regiono vadovas.  Jis nurodė vietos Pramonės ministerijos pareigūnams stebėti situaciją pasienio punktuose ir analizuoti, ar ilgi krovinių patikrinimai turi įtakos maisto produktų kainoms Kaliningrado srityje.

Rusijos vyriausybė pirminį draudžiamų importuoti maisto produktų sąrašą paskelbė rugpjūčio 7 dieną. Į jį pateko jautiena, kiauliena, paukštiena, daržovės, vaisiai, sūriai, kiti pieno produktai ir kt.  Šie apribojimai galios vienerius metus ir bus taikomi produktams iš Jungtinių Valstijų, ES, Kanados, Australijos ir Norvegijos. Regiono valdžios teigimu, uždrausta produkcija sudaro 15,8 proc. bendro importo į Kaliningrado sritį. Kaip Rusijos sankcijos atsiliepė maisto produktų kainoms Kaliningrado srityje, galima pamatyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (680)