PSO onkologinių ligų ekspertai paskelbė, kad dešrelės, kumpis, kiti perdirbti mėsos produktai sukelia gaubtinės žarnos vėžį.

Anot tyrimo, 50 gramų per dieną suvartotų perdirbtos mėsos gaminių gaubtinės žarnos vėžio riziką padidina 18 proc. Atliktų tyrimų rezultatai patvirtina rekomendacijas riboti mėsos vartojimą. Vis dėlto, kalbėdama apie raudoną mėsą PSO tvirtina, kad tuo pačiu tai geležies, cinko, vitamino B12 šaltinis.

„Iš principo, tai laikytina visiška nesąmone, nes mūsų Lietuvos gyventojų patirtis yra visiškai priešinga. Mes gyvename teritorijoje, kurioje tūkstančius metų buvo miškai, maitinosi žmonės daugiausiai medžiojamais gyvūnais, užaugo ant mėsos ir mes esame prisitaikę vartoti mėsa, ir mėsa mums yra būtina racione“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo E. Mackevičius.

Kaip teigė pašnekovas, visuomenė netiki tokiais tyrimai, nes jie prieštarauja logikai.

„PSO sako, kad visa mėsa yra nuodas, tai yra absurdų absurdas. Dar tokio fokuso mes nesame girdėję, kad taip kategoriškai pasakytų. Jeigu kalbame apie pieną, tai gal kažkurie žmonės netoleruoja laktozės, tai yra alergenas. Bet mėsa tokio dalyko neturi, nes mes turime gauti mėsos, mūsų vaikai turi gauti mėsos, kad jie užaugtų“, - sakė E. Mackevičius.

Mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius taip pat pabrėžė, kad atliktame tyrime esą neįvertinti rizikos faktoriai, neįvertinta, ar mėsos vartotojas rūkė, gėrė, kokia jo aplinka.

Tuo tarpu PSO atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė tikino, kad organizacijos atliktas tyrimas – išsamus ir patikimas.

„PSO vėžio tyrimų agentūra yra absoliučiai nepriklausoma, stebima įvairių tarybų, labai griežta atranka tų mokslinių tyrimų, kuriuos šita agentūra daro ir nagrinėja. Labai aukšti etiniai standartai tyrimų. Ir šitos išvados yra paremtos daugiau nei 800 įvairių epidemiologinių tyrimų. Mes neabejojame būtent šiuo pasirinktu tyrimus, nes <...> tokios išvados daromos labai atsakingai“, - teigė organizacijos atstovė.