Tiesa, užsimenama ir apie nerimą keliančias aplinkybes.

25 kilometrus nuo Alytaus nutolusios, Merkinės seniūnijoje įsikūrusios sodybos „Nojaus laivas“ vadovas Rimas Sukackas teigė, kad klientų skaičius stabilus, nejaučiama nei didesnio jų sumažėjimo, nei padidėjimo.

Tačiau R. Sukackas įvardijo, kad šalyje turistų, kalbant apie visą turizmo sektorių, prieš 2-3 metus sumažėjo dėl politinės situacijos Rusijoje, o šiuo metu pokyčiai gali pasijausti dėl „Brexit“.

„Jau sulaukėme tokių atgarsių, kad tie lietuviai, kurie, grįžę iš Didžiosios Britanijos rinkdavosi poilsį kaimo turizmo sodybose, o Didžiojoje Britanijoje gyvena iš pašalpų, bijo grįžti į Lietuvą, nes baiminasi, kad nebus įleisti atgal į šalį“, - sakė R. Sukackas.

Kitos Alytaus rajone, netoli Simno, prie Atesio ežero esančios kaimo turizmo sodybos „Atesys“ šeimininkė Albina Strolienė teigė, kad ne tik nejaučia klientų sumažėjimo, bet šią vasarą jau sulaukė jų daugiau nei pernai.

„Manau, kad tam įtakos turėjo pablogėjusi situacija Egipte, Turkijoje. Žmonės poilsiui dažniau renkasi Lietuvą ir kaimo turizmo sodybas. Kalbant apie renginius, šiemet užsakymų sumažėjimo nėra, tačiau svaro kurso kritimas gali turėti įtakos kitais metais“, - situaciją kaimo turizmo sektoriuje komentavo A. Strolienė.

Kad šią vasarą dirba įprastu ritmu tikino ir 16 kilometrų nuo Alytaus nutolusios, Alovės seniūnijoje esančios „Genutės sodyba“ vadovė Genutė Munikienė.

Moteris prisipažino, kad labiau orientuojasi į renginius, vykstančius savaitgaliais, tačiau sakė, kad šią vasarą žmonės daugiau nuomojasi ir sodybos teritorijoje esančius namelius.

Poilsiautojų stygiaus nejaučia ir kaimo turizmo sodybos „Vaidos sodyba“, įsikūrusios Alytaus rajone, Dvarčėnų kaime, vadovė Vaida Marcinkė.

„Mes tik antrus metus dirbame ir šiemet klientų turime daugiau negu pernai. Ir iš žmonių skambučių galima suprasti, kad skambina jau ne į pirmą kaimo turizmo sodybą ir teiraujasi, ar yra laisvų vietų, nes kitos sodybos jau užimtos“, - kalbėjo V. Marcinkė.

Kiek labiau pesimistinės nuotaikos buvo Alytaus rajone, ant Gailinto ežero kranto, esančios sodybos „Pas Algirdą“ šeimininkas Algirdas Ciūnys.

Vyras teigė, kad gegužės mėnesį, kai orai buvo gražūs, žmonės dar nebuvo pasiruošę atostogoms, o dabar oras prastas.

„Šiemet žmonės ne taip išlaidauja, ir iš užsienio grįžę pataupo, nes kursas nukritęs, gal ir orai turi įtakos. Palyginus su pernai metais klientų šiemet yra mažiau“, - sakė A. Ciūnys.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas pripažino, kad didžiausias šios vasaros galvos skausmas - tikrais vasariškais orais nedžiuginanti liepa.

Linas Žabaliūnas

Anot jo, kaimo turizmo sektoriuje yra kelios labai aiškios tikslinių klientų grupės. Segmentas, kuris ieško tinkamos vietos šeimos šventėms, užsisakinėja ir planuoja iš anksto, aplanko ne vieną sodybą ir užsisako ją, būna, kad ir prieš metus.

Poilsiautojai, keliaujantys po Lietuvą su šeima ar draugais, didesnė žmonių grupė, kurie planuoja atostogas ar maršrutą po Lietuvą, bei ieško sodybos nuo ankstyvo pavasario, kad vieną iš 12 vasaros savaitgalių sodyba būtų laisva.

„Žmonės, kurie pradeda ieškoti tokių sodybų tik gegužės mėnesį jau susiduria su problema, kad norimą savaitgalį sodyba prie jiems tinkamo ežero ar upės dažnai būna užsakyta. Kitas segmentas – poilsiautojai, kurie atostogauja su šeima ir ieško sodybos nebūtinai savaitgaliui. Jie turi didesnį pasirinkimą, tačiau neretai irgi norimą sodybą užsakinėja iš anksto“, - sakė L. Žabaliūnas.

Jis pastebėjo, kad galima išskirti ir dar vieną - „paskutinės minutės“ poilsiautojų grupę, kurie stebi sinoptikų prognozes ir norimas sodybas užsakinėja artėjant savaitgaliui. Tačiau L. Žabaliūnas teigė, kad tokių žmonių šiemet mažai.