Derliaus kokybe šiemet ypač domisi ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos specialistai.

Tačiau pastariesiems rūpi ne grūdų dydis ir svoris, o tai, ar juose nėra herbicido glifosato, dar žinomo kaip „Roundap“.

Šia chemine medžiaga žemdirbiai naikina piktžoles ir, kaip teigiama, kartais purškia javus likus kelioms savaitėms iki javapjūtės, kad jie išdžiūtų.

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Žydrūnas Vaišvila sako, kad šiemet ypatingas dėmesys skiriamas apsaugos produktų, kurių sudėtyje yra glifosato, stebėsenai, nes pavasarį Vokietijoje buvo kilęs skandalas dėl aluje rastos šios cheminės medžiagos, kuri gali sukelti vėžį, pakenkti nėščiosioms – išprovokuoti vaisiaus žūtį ar apsigimimą.

Panevėžiečiai maisto priežiūros specialistai tuomet gavo nurodymą patikrinti mūsų apskrityje veikiančias alaus daryklas. Glifosato jų produkcijoje nerasta.

Siekiant įsitikinti, kad ūkininkai glifosato turinčius augalų apsaugos produktus prieš nuimdami derlių naudoja atsakingai, atėjus javapjūtei buvo nuspręsta atlikti nuodugnesnį patikrinimą.

Augalininkystės tarnyba nuo liepos 20 dienos iki rugpjūčio pabaigos papildomai – ne tik darbo valandomis, bet ir joms pasibaigus, savaitgaliais bei švenčių dienomis – stebi, kaip purškiami laukai, kuriuose auga grūdinės kultūros.

Pasak šios tarnybos Agrochemijos skyriaus vedėjo Dariaus Baškio, glifosato turintys produktai nėra draudžiami, tačiau privalu laikytis jų etiketėse pateiktų nurodymų purkšti ne vėliau kaip likus 10–14 dienų iki derliaus nuėmimo. Nuimant derlių anksčiau, nei nustatytas terminas, gali būti viršytos Europos Sąjungos nustatyta didžiausia leistina glifosato koncentracija augaliniuose produktuose.

Augalininkystės tarnybos darbuotojai javų derliaus mėginius ima laukuose, o maisto ir veterinarijos specialistai – elevatoriuose.

Šie mėginiai tiriami, kad būtų nustatyta, ar nėra viršyta leistina cheminių medžiagų, tarp jų ir glifosato, koncentracija.

Pažeidėjams kirs per išmokas

Iki rugpjūčio 10 dienos Augalininkystės tarnybos specialistai papildomą augalų apsaugos produktų, turinčių glifosato, naudojimo prieš nuimant derlių stebėjimą atliko 358 seniūnijose iš 456.

Marijampolės, Panevėžio, Utenos ir Vilniaus apskrityse užfiksuota 16 atvejų, kai buvo purškiami šios veikliosios medžiagos turintys augalų apsaugos produktai, tačiau draudžiamo laikotarpio iki derliaus nuėmimo pažeidimų nebuvo nustatyta.

Pasak Agrochemijos skyriaus vedėjo, specialistai tuo įsitikino į laukus, kuriuose buvo užfiksuotas augalų apsaugos produkto, kurio sudėtyje yra glifosato, naudojimas, sugrįžę diena anksčiau, nei baigiasi minėtas draudžiamasis laikotarpis. Grūdinių kultūrų pasėliai šiuose laukuose dar nebuvo nukulti.

Panevėžio apskrityje per minėtą laikotarpį stebėjimus atliko 118 seniūnijų, tarp jų visose 12 Panevėžio rajone esančiųjų. Kai kuriose seniūnijose stebėjimai atlikti po du ir daugiau kartų.

Antradienį Pasvalio rajone buvo užfiksuota, kad pasėliai purškiami glifosatu viename lauke. G. Baškio teigimu, ar augalų apsaugos produktas panaudotas nepažeidžiant nustatyto termino, bus patikrinta vėliau, likus vienai dienai iki derliaus nuėmimo.

Nustatę, kad draudimo nesilaikoma, Augalininkystės tarnybos specialistai informaciją apie pažeidėją ir pažeidimą pateiks Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Taip bus informuota Nacionalinė mokėjimo agentūra, kuri skiria išmokas pasėlius deklaravusiems asmenims ir gali jas sumažinti, jei nesilaikoma nustatytų ūkio valdymo reikalavimų.

Nerimauja, kad uždraus glifosatą

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas sakė nemanąs, kad ūkininkai naudotų glifosatą javams džiovinti.

Pasak jo, jeigu javapjūtė lietinga, niekas nepadės. Jo žiniomis, šią chemine medžiaga javai dėl sausumo purškiami, kai brandina grūdus.

Pašnekovas pasakojo, kad asociacijos nariai labai sunerimę dėl Europos Komisijos planų uždrausti dalį augalų apsaugos priemonėse naudojamų veikliųjų medžiagų, tarp jų ir glifosatą.

Pasak I. Jankausko, ši plačiai žemės ūkyje naudojama efektyvi medžiaga neturi analogų. Žemdirbiai nerimauja, kad uždraudus glifosatą jie užaugins prastesnį derlių.