Čia jie kaitinasi saulėje, braido po vėsią jūrą, o kai kurie išdrįsta ir išsimaudyti. Jų negąsdina 14 laipsnių temperatūra.

Ne tik vasariški orai, bet ir savaitgalį Palangoje ir Klaipėdoje vykstantys įvairūs renginiai traukia poilsiautojus į Palangą, įsitikinusi Palangos turizmo ir informacijos centro direktorė Egidija Smilingienė.

„Pastaraisiais savaitgaliais į Palangą atvažiuoja vis daugiau žmonių. Šis nebus kažkuo išskirtinis. Nebent tuo, kad pagausės renginių – vyks Muziejų nakties renginiai, gatvės muzikos diena, Vilties bėgimas Palanga-Klaipėda. Pastarosios varžybos kasmet sutraukia daug žmonių“, - DELFI sakė E. Smilingienė.

Jau penktadienio vidurdienį centrinėje J. Basanavičiaus gatvėje dirbo beveik visos maitinimo ir apgyvendinimo paslaugas teikiančios įstaigos, taip pat saldumynus ir greitą maistą pardavinėjantys kioskai, vaikams skirti atrakcionai ir dviračių nuomos punktai.

Tiesa, nuošalesnėse gatvėse, kur žmonių srautai dar ne tokie dideli, duris atvėrė ne visos kavinės.
Tačiau ir J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusios kavinės ir restoranai siūlo pasirinkimą beveik visų socialinių sluoksnių kurorto svečiams.

Čia galima rasti kompleksinius pietus ir už 3,9, ir už 4,8 euro. Aišku, galima pietums suvalgyti keptą menkę su bulvių koše už 9,9 euro.

Jei kam nors tai atrodo per brangu, gali skubėti ant jūros tilto ir nusipirkti rūkytą grundulą už 1 eurą.

Žinoma, yra ir šaltibarščių, kainuojančių 2 eurus, ir kotletų už 3,5 euro, ir cepelinų už 3,8 euro. Skaičiai negąsdinantys. Tačiau mintyse juos perskaičiavus į litus bandai prisiminti, ar kada nors yra tekę valgyti šaltibarščių už 7 litus, ar menkę už 34 litus?

Viešbučiai užpildyti


DELFI kalbinti Palangos verslininkai artėjančio savaitgalio nesureikšmina. Jų teigimu, beveik visi jų gegužės mėnesį buvo intensyvūs ir nuobodžiauti nebuvo kada. O tai, kad temperatūra perkops 20 laipsnių žymą, ne pats lemiamiausias veiksnys.

„Praėjęs savaitgalis buvo geras. Šis turėtų taip pat būti ne blogesnis. Kavinės ir viešbučiai pasiruošę. Laukiame poilsiautojų“, - DELFI sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Paklausta, kokių kainų galima tikėtis šį sezoną, atsakė, kad jos bus tokios pačios, kaip ir pernai.

„Vien dėl to, kad temperatūra pakyla niekas kainų nekelia. Jos bus tokios pačios, kaip ir pernai. Pavyzdžiui, viešbutyje, kuriam aš vadovauju, trijų asmenų šeima galėjo gauti kambarį su pusryčiais ir už 68-72 eurus, ir 80-90. Nelygu, kokį kambarį būtų užsisakę. Tiesa, šį savaitgalį mūsų viešbutyje laivų kambarių jau nėra“, - sakė I. Valaitienė.

Panašiai kalbėjo ir kitų viešbučių atstovai.

Viešbučių rezervavimo sistemos „Booking.com“ duomenimis, šiuo metu viešbučių užimtumas viršija 75 proc.

Vyrauja vienadieniai

Tačiau privačiai apgyvendinimo paslaugas teikiančių verslininkų asociacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė šiuo požiūriu buvo kur kas skeptiškesnė.

„Stebiuosi, kai kas nors praneša, kad Palanga perpildyta, kad čia nebėra vietų. Bent jau mes to nejuntame. Pagrindinis poilsiautojų srautas prasidės nuo sezono atidarymo.

O dabar Palangoje vyrauja žmonės iš aplinkinių miestų Kretingos, Skuodo, Plungės, Telšių, Gargždų. Jie čia atvažiuoja ryte arba vidurdienį, prekybos centre nusiperka alaus bambalį, nueina iki jūros, pasimaudo, o vakare važiuoja namo. Iš tokių nei Palangai, nei mums nėra jokios naudos“, - DELFI skundėsi I. Švanienė.

Ji negalėjo pasakyti, kodėl ši atvykėlių kategorija nesirenka nakvynės privačiame sektoriuje. „Juk mes tokie patys viešbučiai, tik kainos žemesnės. Kambarius su dušu jau eilę metų nuomojame už 30 eurų. Ir remontai padaryti, ir santechnika pakeista. O kainos tokios pačios. Nes žmonės skaičiuoja. Čia gali atvažiuoti tik pasiturintys žmonės. Nes tie, kurie gauna 300 eurų algą tikrai niekada neatvažiuos.

Aišku, kai kas, kas nepriklauso mūsų asociacijai, gali ir girtis, kad jie siūlo nakvynę po 10-20 eurų. Tačiau paaiškėja, kad tai yra vienos lovos daugiabučio namo bute kartu su šeimininkais kaina. O jei kambary dvi-trys lovos, tai vis tiek išeina 30 eurų.

Tačiau kartu šeimininkais teks dalintis ir tualetu, ir virtuve. O mes ir raktus nuo atskirų kambarių duodame, ir visą komfortą suteikiame“, - sakė verslininkė.

Jos teigimu, asociacija „Svetingas šeimininkas“ vienija 70 narių, o Palangoje apgyvendinimo paslaugas teikia apie 3000 gyventojų. Pasiūla, pasak verslininkės, tikrai viršija paklausą, todėl ir branginti niekam nėra naudinga.

Verslininkai džiaugiasi

J. Basanavičiaus gatvėje veikiančių restoranų savininkai tvirtina, kad sezonui pasiruošta, lankytojai laukiami, o kainos tikrai nesikandžios.

„Šiame versle esu jau 20 metų ir žinau, kas yra savaitgalis. Todėl jam ir ruošiuosi atitinkamai. Ir praėjęs savaitgalis buvo geras, ir šis, tikiuosi, bus geras, ir kitas bus geras. Svarbu, kad būtų šilta ir šviestų saulė“, - DELFI sakė palangiškis Ramūnas Pocevičius.

Jam antrino ir kitas verslininkas Darius Miklovas.

„Man visi savaitgaliai geri. Ir visos vasaros geros. Aišku, būtų puiku, jei kurorte nesijustų sezoniškumo, kad jis būtų gyvas ištisus metus. Dėl to mums visiems reikia stengtis. Ir verslininkams, ir valdžiai. Jei įdomu kainos, tai jos tikrai bus tokios pačios, kaip ir pernai. Nebent tiekėjai kurio nors produkto kainą sukeltų. Tai ir mes būsime priversti reaguoti“, - teisinosi D. Miklovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)