Iki šiol prie daugiabučių esančias vejas už rajono biudžeto pinigus pjaudavo savivaldybės įmonė „Raseinių butų ūkis“. Tačiau gegužės mėnesį rajono Tarybos dauguma nusprendė, kad už žolės pjovimą turi mokėti daugiabučių gyventojai arba patys pasirūpinti, kad žolė būtų nupjauta.

Kaip atrodo tokio sprendimo finansinė išraiška, jau pamatė ne vieno daugiabučio gyventojai. Išvydę daugiau nei dvigubai padidėjusias sąskaitas už komunalinius patarnavimus (atsirado naujas patarnavimas – žolės pjovimas), socialiniuose tinkluose žmonės ėmė kelti šurmulį. Buvo sukviestas kelių daugiabučių gyventojų susirinkimas ir į jį pakviesti savivaldybės atstovai, tarybos nariai, „Raseinių butų ūkio“ specialistai.

Į praėjusio ketvirtadienio vakarą daugiabučio kieme vykusį susirinkimą atėjo tik „Raseinių butų ūkio“ vadovas Rytis Šulinskas.

Žmonėms buvo paaiškinta: jei patys žolės nepjaus, ją nupjaus konkursą laimėjusi įmonė. Žolė turi būti pjaunama ne rečiau kaip kas mėnesį, arba tada, kai jos aukštis pasiekia dvylika centimetrų.
Akcentuota ir tai, kad teks mokėti už gėlynų purenimą, gyvatvorių apkarpymą ir sniego nuvalymą žiemos metu.

Gyventojai pašaipiai teiravosi, kas matuos žolės ilgį ir nuogąstavo, kad pastarosiosmis dienomis po langais ypač dažnai burzgia pjovimo technika, tad tikėtina, kad už nupjovimą bus pateiktos didelės sąskaitos.

Kažkas pasiūlė žole nupurkšti rundapu – tuomet nebereikės ja rūpintis.

„Kodėl žolės nepjauna savivaldybės įmonė „Raseinių komunalinės paslaugos“. Juk tai iš biudžeto išlaikoma bendrovė, gal jai reikėtų mokėti mažiau?“, - teiravosi kažkas iš gyventojų.

G.Šulinskas paaiškino, kad ši įmonė nelaimėjo viešojo pirkimo konkurso.

„Ji pateikė labai nekonkurencingą pasiūlymą, savo paslaugas įkainojo daugiau nei dvigubai, lyginant su kitais pretendentais. Nežinau, kodėl jie taip padarė“, - tikino G.Šulinskas.

„Taip jau ir nežinot. Ar ne todėl, kad konkursą turėjo laimėti iš anksto numatytas pretendentas“, - savo versiją pateikė gyventojai.

Į susitikimą atskubėjęs kitame miesto pakraštyje esančios daugiabučio bendrijos „Žemaitija“ vadovas Vaidas Kringelis pokalbyje dalyvavusius žmones patikino, kad iš gyventojų negalima reikalauti mokėti už valstybinės žemės (toks yra prie daugiabučių esančių sklypų statusas – aut. past.) tvarkymą, kad tesininkai tai netrukus įrodys ir mokestis bus atšauktas.

„Apie situaciją dėl naujo mokesčio neseniai kalbėjau su Lietuvos būsto rūmų vadovais. Jie pasakė, kad panašų mokestį prieš keletą metų bandyta įvesti Vilniuje, bet Vilniaus tarybos nariams buvo įrodyta, kad toks mokestis būtų neteisėtas“, - sakė V.Kringelis.

2017 m. gegužės 25 d. Raseinių rajono savivaldybės tarybos sprendime ,,Dėl Raseinių rajono savivaldybės teritorijų tvarkymo ir švaros‘‘ nurodoma: „Asmenys privalo tvarkyti ir palaikyti švarą įstatymų nustatyta tvarka jiems priskirtose arba faktiškai naudojamose teritorijose arba sudaryti sutartis su kitais asmenimis dėl tokių darbų atlikimo. Įstatymų nustatyta tvarka priskirta teritorija yra teritorija (žemės sklypas), suformuota kaip daiktas ir įregistruota valstybės įmonėje Registrų centras. Jeigu teritorijų planavimo dokumentuose teritorija nėra apibrėžta (nurodyta), faktiškai ja laikoma teritorija iki gretimos teisės aktų nustatyta tvarka priskirtos ar naudojamos teritorijos. Ji turi būti ne daugiau kaip 50 m nuo pastato išorinių atitvarų arba pagal Savivaldybės nustatytas prižiūrimų teritorijų schema.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (592)