Kasmet į šį renginį suplaukia įdomūs ir daug pasiekę Lietuvos ir užsienio verslo, politikos, kultūros atstovai iš visų pasaulio kampelių.

Viena jų – Vokietijoje gyvenanti Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke, kuri jau daugiau nei penkiolika metų buria tautiečius, puoselėja lietuvybę ir garsina Lietuvos vardą pasaulyje bei aktyviai dalyvauja užsienio lietuvių bendruomenių veikloje.

Per dvidešimt šešerius nepriklausomybės metus gyventi į užsienį išvyko daugiau, kaip 800 tūkst. lietuvių. Pasak Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkės, kai kurie jų grįžti neketina, bet kiti – laiko duris atviras ir vis iš naujo užduoda sau klausimą apie grįžimą namo.

Susitikime D. Henke dalinsis patirtimi apie tai, kad svarbu būti naudingu Lietuvai net tada, kai negyveni Lietuvoje. Atskleis pačias svarbiausias priežastis, kurios iš tiesų gali paskatinti tautiečius grįžti namo.

Grįžęs į Lietuvą yra kitas forumo dalyvis – Kolumbijos lietuvis Jurgis Didžiulis. Atlikėjas, dainų ir muzikos autorius, prodiuseris, visuomenės veikėjas ir aktyvistas, kilęs iš Kolumbijos, bet daugybę metų gyvenantis Lietuvoje pasakos apie tai, ką reiškia būti lietuviu ir gyventi užsienyje, kiek kainuoja ir kaip sekasi puoselėti lietuvybę gimus ir augus JAV, Kanadoje ar vienoje iš Pietų Amerikos valstybių.

Kas yra ta magiška lietuvybė, kuri už tūkstančių kilometrų nuo tėvynės išlaiko žmones kartu: vyčiai ant sienų, lietuviški vaikų vardai, tautinis maistas ar kas nors kito?

Skirtingiems žmonėms tai gali būti labai skirtingi dalykai ir Jurgis Didžiulis, aplankęs ne vieną lietuvių diasporą JAV, kalbės apie tai, ką reiškia jaustis lietuviu, būnant toli nuo Lietuvos.

„Trys Lietuvos: sujungti negalima atskirti“ – tokia aštuntojo PLRF forumo tema pasirinkta neatsitiktinai. Ekonomistai pripažįsta, kad Vilnius auga daug sparčiau, nei šalies regionai, todėl formuojasi trys Lietuvos – sostinė, mažieji miestai ir, žinoma, užsienio šalyse gyvenantys lietuviai. Todėl kyla daug iššūkių, kaip sukurti ir plėtoti šias tris skirtingas Lietuvas jungiančius saitus.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas, Lietuvos verslo konfederacijos incijuotas Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas siekia sutelkti po įvairias šalis pasklidusius sėkmingus verslo, meno, kultūros ir kitų sričių lyderius iš Lietuvos. Renginio tikslas – telkti viso pasaulio lietuvius, bendrauti, bendradarbiauti, tobulėti, skatinti domėtis savo šalimi ir kurti ateities Lietuvą. Nuo 2009 m. renginys jau vyko Čikagoje, Tel Avive, Londone bei Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)