Konkurencijos taryba greitai pateiks savo išvadas: Rimanto Stanikūno vadovaujama Konkurencijos taryba jau tiria ir iki liepos vidurio žada atsakyti, ar AB "Mažeikių nafta" nepažeidžia Konkurencijos įstatymo.

Kaip VŽ informavo "Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnyba, birželio 9 d. bazinė (neįskaičiavus mokesčių) benzino 95E ir 92E kaina buvo sumažinta po 124 Lt/t, atitinkamai iki 1.624 Lt/t ir 1.460 Lt/t. Nedidino didmeninių naftos produktų kainų įmonė ir šiandien.

Bendrovė tokį žingsnį aiškina staigiu naftos produktų paklausos sumažėjimu Lietuvoje, praėjusią savaitę staiga iki 2,79 Lt/l (per dieną 3,7%) pabrangus naftos produktams mažmeninėje prekyboje.

Tačiau niekas įmonėje nesutiko informuoti apie didmeninės prekybos apyvartos kritimo mastus. Prekiautojų naftos produktais toks MN žingsnis nenudžiugino taip, kaip tikėtasi.

"Mes pirmieji neketiname reaguoti, nes manome, jog tai tik trumpalaikė MN akcija. Be to, prisipirkę nuolat brangusių degalų negalime jais prekiauti tokia kaina, kokia derėtų",– teigia Asta Šidlauskaitė, UAB "Hydro-Texaco" vadybininkė.

Mažmenininkams naftos produktų didmeninių kainų mažėjimas nenaudingas, nes tokiu atveju tenka pigiau pardavinėti anksčiau nusipirktus brangesnius degalus. Daugelis degalinių operatorių paprastai laiko atsargų bent 4–7 paroms.

Pastarąsias keletą savaičių degalų mažmeninės kainos Lietuvoje jau gerokai aplenkė kainas Latvijoje ir Estijoje, nors kaimynai, kaip žinome, degalų negamina.

Nepanoręs prisistatyti naftos produktais prekiaujančios įmonės atstovas VŽ teigė, jog MN benziną atpigino aiškiai per mažai negu derėtų Lietuvos rinkos sąlygomis. Jo teigimu, dabar importuoti benziną iš Rusijos ar Baltarusijos galima 100 USD/t pigiau nei pirkti Mažeikiuose, netgi atsižvelgiant į degalų importui iš Rytų nustatytą 15% muito mokestį.