Vakarų ekspresas“ sulaukė anoniminio skundo, jog dėl veiklos optimizavimo nebeaišku, kokį vandenį geria klaipėdiečiai, o ruošiantis naikinti budinčias brigadas miestiečiai gali paskęsti.

Tačiau vandentiekininkai skuba raminti – pertvarkos vykdomos apgalvojus visas detales ir jaudintis dėl nekokybiško vandens ar užtruksiančio remonto nereikėtų. Ypač, kai panašu, jog greičiausiai skundžiasi vos keli jiems patogaus darbo grafiko netekę darbuotojai.

Bijo paskęsti

„Jau daugiau kaip metus išeiginėmis ir šventinėmis dienomis nebetikrinama ruošiamo geriamojo vandens kokybė. Vandens tyrimų laboratorija savaitgaliais nebedirba. Kokį vandenį savaitgalį geria klaipėdiečiai – neaišku“, – savo laišką pradėjo slapyvardžiu „Leo XXX“ prisistatęs skaitytojas.

Toliau jis tęsia, jog AB „Klaipėdos vanduo“ ruošiasi panaikinti budinčias avarines brigadas, tad miesto ir rajono gyventojai neva turės laukti 3-4 valandas, kad būtų atjungtas tekantis vanduo, o per tą laiką jis pradės veržtis ne tik pro duris, bet ir langus.

„Butų ūkis turi avarinę brigadą, elektros tinklai turi, dujotiekis turi, šilumos tinklai turi, o „Klaipėdos vanduo“ jos nebeišlaiko“, – tvirtino skaitytojas.

Tiria realiu laiku

AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas teigia, kad tiesos šiame laiške nedaug. Jis priminė ir neseniai „Vakarų eksprese“ išdėstytus faktus apie vandens kokybę ir jos tyrimus.

„Mes tiriame mažiausiai dvigubai daugiau vandens mėginių, nei kad reikalauja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Mėginių skaičius nustatomas pagal vandenvietės galingumą – kuo jis didesnis, tuo dažniau daromi tyrimai. Yra nustatytas tam tikras technologinis režimas, pagal kurį dirbame“, – teigė L. Makūnas.

Bendrovės vadovas tvirtina, jog nors laboratorija ir nedirba savaitgaliais, baimintis, kad į klaipėdiečių namus pateks prastos kokybės vanduo, nereikėtų. Mat kol jis patenka iš Vilhelmo kanalo į klaipėdiečių namus, būna praėjusios mažiausiai trys paros.

„Mėginiai imami iš kanalo, iš filtracinių laukų, vėliau iš rezervuarų ir iš vartotojams jau patiekto vandens. Kol vanduo patenka iki vartotojo, procesas nuolat stebimas ir neįmanoma, kad kokybė greit pasikeistų“, – teigė L. Makūnas.

Vadovas priminė, jog mažose vandenvietėse vandenį tirti išvis reikalaujama tik du kartus per metus, tačiau daugeliui abejonių keliantis vanduo iš III vandenvietės yra tiriamas vadinamuoju „ekspres“ būdu – tai yra dispečerinėje kompiuterių ekranuose specialistai realiu laiku mato tam tikrus vandens kokybinius parametrus ir esant pasikeitimams gali imtis priemonių, kad būtų užkirstas kelias nekokybiško vandens patekimui į klaipėdiečių namus.

Likviduotų taip pat sparčiai

L. Makūnas neneigė, jog išties planuojama atsisakyti naktinių brigadų. Beje, iki šiol jos dirbo tik Klaipėdos mieste.

„Rajone, bent jau kol dirbu aš – 12 metų, nebuvo kiaurą parą budinčių avarinių brigadų, tik dirbančios dieną. Jei naktį nutinka avarija, darbininkai yra iškviečiami, ir kiek įmanoma operatyviau važiuoja sutvarkyti bėdos“, – sakė direktorius.

Išties, nuo balandžio pradžios planuojama panaikinti naktimis mieste budinčias brigadas. L. Makūnas teigė, jog šiuo metu dirba 4 brigados, kurių pamaina trunka 12 valandų. Nuo balandžio pamainos trukmė pasikeis į 8,5 val., brigados budės po 17 val. per parą, o per likusias 7 valandas remontininkai, esant reikalui, bus kviečiami iš namų.

Vadovas aiškino, jog taip elgiamasi siekiant optimizuoti bendrovės išlaidas, mat grėsmingos avarijos, kurių metu trūktų didžiulis vamzdis ir sparčiai būtų plaunamas gruntas, įvyksta labai retai. Dažniausiai įtrūksta mažesni vamzdžiai, iš kurių vanduo nedidele srovele bėga į gatvę.

„Visą parą laikyti trijų ar keturių žmonių brigadą mums yra per didelė prabanga. Ypač, kai žmonės dabar aprūpinti ryšio ir transporto priemonėmis, tad reagavimas į avarijas išliks toks pat operatyvus“, – teigė L. Makūnas.

Į informaciją apie avarijas reaguoja visą parą dirbantys 3 dispečeriai bei elektrikas. Įvykus avarijai jie nedelsdami surinktų brigadą, kuri išvyktų likviduoti avarijos.

Be to, naktį įvykus avarijai niekas remontuoti vamzdynų neskuba, mat budinčių brigadų darbas dažniausiai būna užsukti sklendes, kad nesiveržtų vanduo.

Remonto darbai atliekami tik kitos dienos rytą, mat norint kasti vamzdynus būtina gauti kitų institucijų, kurios po žeme turi savo tinklus, leidimą.

Baiminasi darbuotojai?

AB „Klaipėdos vanduo“ vadovo nenustebino anoniminiai skundai. Jis svarstė, jog skųstis gali ir iki šiol gan neblogomis sąlygomis dirbę remontininkai.

L. Makūnas neslėpė žinantis, jog dalis darbuotojų, kurie dirba naktimis, gauna net po 4 laisvadienius iš eilės, tad gali dirbti kitame darbe. Keičiant minėtus budėjimo grafikus tokios galimybės nebeliks.

Visgi vandentiekininkai darbuotojų skriausti nežada – seniau naktimis dirbę darbininkai dirbs pagal šiek tiek didesnį tarifą, taip pat numatytas specialus priedas už teisę darbininkus išsikviesti naktį. Maža to, jei tokių kvietimų įvyktų, nepriklausomai nuo to, kiek laiko užtruktų sutvarkyti avarijos vietą, būtų mokama už 4 valandas darbo, o darbams užsitęsus – tiek, kiek valandų pradirbta.

Kadangi brigadose reikės mažiau žmonių, dalį jų žadama perkelti į profilaktines brigadas, kuriose yra laisvų etatų, o atsisakant žmonių bus atsižvelgiama į tai, ar žmogų galima išleisti į pensiją. Tokiu atveju atsisakius žmogaus tiesiog nebebus priimama naujų.