"Vakar vakare kreditoriams buvo pateiktas galutinis planas", - žurnalistams pareiškė A. Tsipras, pavadindamas jį "realistiniu" projektu, padėsiančiu išgelbėti šalį nuo recesijos ir skurdo krizės.

A. Tsipras neatskleidė detalesnės informacijos apie vyriausybės pasiūlymus, tik užsiminė apie "nuolaidas, kurioms pasiryžti buvo nelengva".

Šalies premjero pareiškimas nuskambėjo po pranešimų, esą Atėnams kreditoriai ketina paskelbti ultimatumą po keturis mėnesius trukusių derybų dėl šalies reformų, per kurias taip ir nepavyko pasiekti esminio persilaužimo.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos centrinio banko (ECB) vadovai pirmadienį susitiko deryboms su Vokietijos ir Prancūzijos vadovais ir Europos Komisijos (EK) vadovu, kaip teigiama, susitarti dėl "galutinio pasiūlymo" Atėnams.

Graikijos ir jos tarptautinių kreditorių - Europos Sąjungos (ES), Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos centrinio banko (ECB) - derybos dėl 7,2 mlrd. eurų paramos dalies išmokėjimo priėjo aklavietę.

Iki šiol susitarimas, kurį bando pasiekti Graikija ir jos kreditoriai, atrodo, sunkiai įgyvendinamas, nes kreditoriai reikalauja efektyvesnių reformų mainais į paramą, o A. Tsipro vyriausybė atsisako vykdyti tokius reikalavimus.

Penktadienį Graikija privalo sumokėti 300 mln. eurų įsiskolinimą TVF. Baiminamasi, kad Graikija neturi būtinų lėšų ir savo įsipareigojimo neįvykdys, o tai gali sukelti rimtų padarinių šaliai, įskaitant ir priverstinį pasitraukimą iš euro zonos.

P. Moscovici'as: per Graikijos derybas su kreditoriais pasiekta "rimtos pažangos"

Derybose tarp Graikijos ir jos kreditorių pasiekta "rimtos pažangos", bet dar reikia įgyvendinti nemažai uždavinių, antradienį sakė Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir finansų reikalų komisaras Pierre'as Moscovici'as.

Vis dar laukia "daug darbų", kalbėjo P. Moscovici'as per Prancūzijos radiją po neeilinių derybų Berlyne, prie kurių netikėtai pirmadienio vėlų vakarą prisijungė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos centriniu banko (ECB) vadovai - Christine Lagarde ir Mario Draghi.

Pirmadienio derybose taip pat dalyvavo Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois'as Hollande'as ir Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris. Kaip rašo Vokietijos laikraštis "Die Welt", pastarojo susitikimo pagrindinis uždavinys buvo susitarti dėl "galutinio pasiūlymo" Atėnams.

Tačiau A. Merkel administracija po susitikimo tik trumpai pareiškė, kad kvintetas nusprendęs ateinančiomis dienomis "intensyviai" dirbti ir "palaikyti glaudų ryšį".

"Šios diskusijos pradeda duoti vaisių", - pažymėjo optimistiškai nusiteikęs P. Moscovici'as.

"Pasiekta rimtos pažangos, tačiau dar nepriėjome galinio punkto", "abi pusės deda visas pastangas, kad jį prieitume", - pripažino jis.

Jis pabrėžė, kad "labai norėtų, jog Graikija liktų euro zonoje, bet "laikas spaudžia".

Penktadienį Graikija privalo sumokėti 300 mln. eurų įsiskolinimą TVF. Baiminamasi, kad Graikija neturi būtinų lėšų ir savo įsipareigojimo neįvykdys, o tai gali sukelti rimtų padarinių šaliai, įskaitant ir priverstinį pasitraukimą iš euro zonos.

Įsitempusi Graikija laukia tarptautinių kreditorių „ultimatumo"

Finansinių problemų kamuojama Graikija antradienį atrodo įsitempusi, nes kyla vis daugiau spekuliacijų apie galimą ultimatumą iš tarptautinių kreditorių, praneša "Eubusiness".

Dar pirmadienį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos centrinio banko (ECB) vadovai kalbėjosi su Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais bei Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeru. Pastarasis teigia, kad buvo siekiama pagaliau susitarti dėl "galutinio pasiūlymo, kaip įveikti krizę", kuris vėliau būtų pateiktas Atėnams.

Antradienį radikaliosios kairiųjų pažiūrų Graikijos valdžios atstovai teigė jokių pasiūlymų negavę, tačiau aukšto rango pareigūnai kalba ketinantys bet kokį "ultimatumą" atmesti. "Nesutiksime su jokiais ultimatumais ir nesileisime šantažuojami", - teigia premjero pavaduotojas Yiannis Dragasakis.

Kiti pareigūnai nurodo, kad vyriausybė linkusi verčiau surenti priešlaikinius rinkimus nei sutikti su sandoriu, kuriame bus kalbama apie dar daugiau taupymo priemonių.

"Jeigu susitarimas bus nepalankus vyriausybei, gyventojams ar šaliai, jo net nesvarstysime (...), būsime priversti surengti rinkimus", - stočiai "Skai Radio" kalbėjo darbo ministro pavaduotojas Dimitris Stratoulis.

ES: apsikeitimas dokumentais su Graikija - geras ženklas

Antradienį iš Europos Sąjungos (ES) pareigūnų pusės pasigirdo pritarimas įvykdytam apsikeitimui dokumentais tarp Graikijos ir jos tarptautinių kreditorių. Kiek anksčiau Atėnai teigė pateikę reformų planą, kuriuo tikimasi užsitikrinti būtinas šaliai finansinės paramos lėšas, praneša "Eubusiness".

"Tarp institucijų ir Graikijos pareigūnų buvo apsikeista daugeliu dokumentų (...) Šis faktas jau yra geras ženklas", - teigė Europos Komisijos atstovė spaudai Annika Breidthardt.

Tiesa, pareigūnė įspėjo, kad vis dar anksti kalbėti apie bet kokį galimą susitarimą tarp Graikijos, Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnų. Toks dokumentas leistų Atėnams pasinaudoti paskutiniuoju 7,2 mlrd. eurų vertės paramos paketu ir suteiktų galimybę penktadienį sumokėti 300 mln. eurų įsiskolinimą TVF.

"Mes to dar nepasiekėme", - nurodo A. Breidthardt.

Europos Komisija atsisako tiesiogiai patvirtinti gavusi iš Graikijos reformų planą, nors šios šalies premjeras Alexis Tsipras teigia, kad Atėnai jį pateikė dar pirmadienio naktį.