2011 metais uždrausta realizuoti daugiau kaip 210 t nesaugių maisto produktų prekybos įmonėse, be to daugiau kaip 1 890 t maisto produktų neleista tiekti į rinką iš gamybos įmonių.

Daugiausia tai buvo gaminiai iš javų, miltiniai konditerijos gaminiai (1 690 t - didžiąją šio kiekio dalį sudaro gamybos įmonėje vykusio gaisro metu sugadinta produkcija ir žaliavos), aliejai (24 t), vaisiai ir daržovės (24 t) ir kt. Neleista realizuoti 22 t žuvies, vėžiagyvių, moliuskų ir kitų vandens bestuburių, beveik 60 tūkst. litrų nealkoholinių gėrimų.

Vykdant importuojamų į Lietuvą maisto produktų kontrolę, į šalį neleista įvežti beveik 8,5 tonų gyvūninių ir daugiau kaip 176 tonų negyvūninių maisto produktų. Daugiausia tai buvo vaisiai (269 t), riešutai (63 t), ryžiai (25 t) ir kt.

Visi uždrausti nesaugūs, netinkami vartoti ar nekokybiški maisto produktai saugiai sunaikinti šiai veiklai patvirtintose ir griežtai kontroliuojamose utilizavimo įmonėse.

Nustačius, kad nesaugūs produktai galėjo būti išplatinti ir kitose ES valstybėse, jos apie tai informuotos Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

VMVT per 2011 m. Europos Komisijai išsiuntė 38 skubius pranešimus dėl nesaugaus maisto (592 t) ir 1 dėl nesaugių pašarų (18 t), iš jų 17 skubių pranešimų perduota dėl pažeidimų, nustatytų rinkos kontrolės metu ir 22 skubūs pranešimai dėl pažeidimų, nustatytų importo kontrolės metu.

Dėl saugos reikalavimų neatitikimų – leistinas koncentracijas viršijusių pesticidų likučių, RASFF sistema pranešta apie uždraustas importuoti 20 t greipfrutų iš Turkijos, 43 t apelsinų iš Egipto ir Ispanijos, 24 t mandarinų iš Maroko, 22 t agurkų iš Ispanijos, 25 t plikytų ryžių iš Vietnamo, 3 t granatų iš Turkijos ir Indijos. Produktuose nustačius parazitus, į rinką neleista pateikti 100 t jūros lydekos iš Ispanijos ir Argentinos bei 36 t šaldyto starkio filė iš Kazachstano ir Ukrainos, 19 t apelsinų iš Ispanijos. Dėl pakitusių skoninių savybių uždrausta prekiauti 3 t sairos iš Tailando ir 27 t lietuviškų grikių.

RASFF sistema pranešta ir apie nustatytus maisto produktų užterštumo aruodiniais kenkėjais atvejus. Dėl šios priežasties į rinką nepateko 7 t Lietuvoje fasuotų ryžių ir 13 200 pakuočių itališkų makaronų „Davinči“.

Kaip ir kiekvienais metais, didelis dėmesys buvo skiriamas neleistinų maisto priedų ir maisto produktų taršos stebėsenai bei kontrolei. Nustačius neleistinus maisto priedus, neleista tiekti į rinką ir RASFF sistema pranešta apie 9 t saldainių ir 10 t pomidorų iš Kinijos, 36 pakuotes maisto papildų iš Ispanijos ir 21 t džiovintų slyvų iš Čilės. Nustačius taršą sunkiuoju metalu–gyvsidabriu neleista importuoti 20 t pašarinių mielių iš Rusijos. Dėl nustatytų aflatoksinų į šalį nepateko apie 83 t žemės riešutų iš Argentinos, Indijos, Azerbaidžano. Dėl netinkamos transporto priemonės higieninės būklės buvo sulaikytos 43 t nerafinuoto sojos pupelių aliejaus iš Ukrainos.

2011 m. Europos Komisija RASFF sistema perdavė informaciją apie 3 397 maisto produktų saugos reikalavimų neatitikimų atvejus (2010 m. - 3 166 atvejai). Pagal kilmės šalis daugiausia skubių pranešimų buvo gauta dėl maisto produktų iš Kinijos, Turkijos, Indijos, Ispanijos, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, JAV. Pagal produktų grupes daugiausia pranešimų gauta dėl vaisių ir daržovių, riešutų, žuvininkystės produktų, medžiagų besiliečiančių su maistu, mėsos ir jos produktų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją