JAV aromatizatorių gamintojos „Cook Flavoring Co.“ duomenimis, aukščiausios kokybės vanilės kaina JAV šiuo metu siekia 250 dolerių už kilogramą, kai tuo tarpu prieš metus šios vanilės kilogramas kainavo 80 dolerių, o 2012 metais – 20 dolerių.

Abejotinos kokybės vanilės ankštys dabar kainuoja apie 210 dolerių už kilogramą, nors 2015 m. pavasarį jos kainavo tik 60 dolerių.

Didžiausia vanilės tiekėja pasaulinei rinkai yra Madagaskaras. Tačiau pastaruosius kelerius metus derlius saloje buvo prastas. Šiais metais, lyginant su praėjusiais metais, derlius Madagaskare, kaip prognozuoja ekspertai, išaugs nuo 1,2-1,6 tūkst. tonų iki 2 tūkst. tonų, ir toks scenarijus turėtų sustabdyti kainų augimą.

Vanilės kainos ilgą laiką buvo žemos, todėl Kinijos, Indonezijos ir Ugandos ūkininkai ėmė auginti kitas, pelningesnes kultūras, rodo Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenys.

Tuo tarpu Madagaskaras toliau augino vanilę, nes jos gamybos savikaina saloje buvo mažesnė nei daugelyje kitų šalių, viena to priežasčių – žemas darbo atlygis.

„Cook Flavoring“ duomenimis, Madagaskaro darbuotojams buvo mokama 1,5 JAV dolerio per parą, kai tuo tarpu kitose valstybėse – vidutiniškai 10 dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)