Per kratas pareigūnai rado svarbių įkalčių, patvirtinančių, jog prekeiviai išvengė mokestinių prievolių valstybei. Be to, kratų metu FNTT pareigūnai aptiko stambias sumas grynųjų pinigų.

Įtariama, kad prekių gabenimu iš Kinijos į Gariūnus ir kitas turgavietes bei prekybos vietas užsiimančios įmonės į Lietuvą iš Kinijos gabendavo įvairias prekes ir klastodavo prekių įsigijimo dokumentus, nurodydamos melagingus duomenis apie jų kiekius ir jų realias kainas.

Sulaikytiems verslininkams FNTT buvo pareikšti įtarimai. Kokios jiems bus skirtos kardomosios priemonės, dar sprendžiama.

Krėtė ir namus

Vilniaus apskrities mokesčių inspekcijos viršininkas Marius Žemgulis nepanoro plačiau komentuoti atliktų kratų.

„Tikrai Mokesčių inspekcija šiuo momentu komentaro teikti negali, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, ir mes padedam kolegoms. Tiktai tiek, kad tai yra tęstinė kova su šešėliu, prekiaujant plataus vartojimo prekėmis”, - DELFI sakė jis.

DELFI žiniomis kratos buvo atliktos ne tik prekyvietėje, tačiau ir prekeivių namuose.

Pasak M. Žemgulio, per anksti pateikti vertinimus dėl galimų prekeivių pažeidimų.

„Mes taip greitai negalim (dėl mokesčių slėpimo) - reikia įvertinti apskaitos dokumentus, tiktai tada skaičiuojami mokesčiai, tai ten ilgalaikis procesas“, - pasiteiravus dėl prekeivių mokamų mokesčių apskaičiavimo teisingumo per galimai atliktą kratą, sakė jis.

Panašia veikla užsiėmė ir praėjusių metų spalį Gariūnuose sulaikyta prekeivių grupuotė.

Tada buvo išaiškinta ir pinigų mokėjimo už prekes schema: asmenys, turintys verslo liudijimus ir užsiimantys prekybine veikla Gariūnų turgavietėje ir kitose prekybos vietose, be jokių apskaitos dokumentų perduodavo dideles pinigų sumas tam tikriems organizuotos grupės nariams, kurie jas perduodavo kitiems organizuotų grupių organizatoriams.

Pastarieji tiesiogiai arba per tarpininkus surinktus iš jiems pavaldžių asmenų pinigus perduodavo dar kitiems organizuotos grupės nariams, o šie, naudodamiesi ribotos atsakomybės bendrovių sąskaitomis, pervesdavo juos į Kinijoje esančių asmenų bei įmonių sąskaitas.

FNTT skelbė, jog prieš metus kratų metu rasta 1,2 mln. Lt, taip pat nustatyta, kad be jokių dokumentų prekeiviai įsigijo prekių už maždaug 5 mln. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)