Sąraše esantys vaistininkai nuogąstauja, kad ir taip gausiai išvažiuojančius kolegas naujovė dar labiau padrąsins emigruoti, o nekilnojamojo turto agentai viliasi, kad kortelė bus naudinga, dirbant Lietuvos rinkoje, nes svetur jie nesiveržia.

Kalnų gidai, kineziterapeutai, vaistininkai, slaugytojai ir nekilnojamojo turto agentai – tai profesijos, kurių atstovai turės Europos profesinę kortelę. Tokią ES šalims numato direktyva, o pataisas parengė Ūkio ministerija. Kortelė esą palengvins užsienyje dirbti besiruošiančių žmonių kvalifikacijos pripažinimą.

„Tai visgi yra biurokratijos mažinimas. Žmonėms, kurie, matyt, važiuoja dirbti į kitas valstybes nares bet kuriuo atveju, tiesiog reikia mažiau su savim vežtis tų popieriukų. Kas tą kortelę išdavinės? Jos kaip fizinio dalyko neliks, ji bus duomenų bazėje ir telefone, kompiuteryje ją galima bet kada atsidaryti ir pamatyti“, – teigia ūkio viceministras Gediminas Onaitis.

Gediminas Onaitis

Šių penkių profesijų darbuotojai – labiausiai migruojantys Europoje, tad jos ir atrinktos per kelerių metų svarstymus. Ateityje profesijų sąrašas gali būti praplėstas.

Vaistinių Lietuvoje atstovės teigimu, didiesiems tinklams šiuo metu stinga maždaug pusantro šimto vaistininkų. Žmonės esą važiuoja į užsienį, nes dažnas atitinka reikalavimus, moka kalbą, o daugiau nieko nereikia.

„Rengt čia farmacijos specialistus, kad jie išvažiuotų į kitas valstybes. Nemanau, kad čia iš tikrųjų reikėtų įdėt lėšas, kad jie galėtų dirbti kitur. Tai yra problema ne tik mums, bet ir gydytojams, ir slaugytojams, ir visiems sveikatos priežiūros specialistams, kurie iš tikrųjų išvažiuoja ir jų trūksta“, – teigia Vaistinių asociacijos pirmininkė Elena Kvedarienė.

Ūkio viceministras sako abejojantis, kad kortelė paskatins emigruoti. Esą kas nori, tai ir be jos išvyksta.

Nei masinio, nei pavienio įsidarbinimo svetur nematantis nekilnojamojo turto agentų atstovas sako, kad profesijai naudingiau būtų aiškus reglamentavimas Lietuvoje. Mat, brokerių – begalė, etikos ir verslo taisyklės tebeformuluojamos, sutartys skirtinguose miestuose – skirtingos, komisiniai – irgi.

„Turim irgi truputėlį lietuvišką variantą – nei klausė, nei derino, tiesiog tokia žinutė nuleista iš dangaus, bet ji mums į naudą, tai irgi yra žingsnis link pripažinimo, link kasdienio darbo normalioj rinkoj“, – teigia Nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos direktorius Rimas Kirdulis.

Europos profesinė kortelė vietos brokeriams esą gali būti privalumas prieš dirbti šį darbą į Lietuvą atvykstančius užsieniečius.

Kartu su kortelės įteisinimu, ketinama numatyti ir kitų šalių įspėjimo mechanizmą apie tai, kuriems vaistininkams, slaugytojams, gydytojams ir mokytojams uždrausta dirbti Lietuvoje. Taip esą jie negalės sava praktika toliau verstis kitur.