Jonas nuolat giriasi savo „nuostabiu“ socialiniu gyvenimu „Facebook'e“. Koks savimyla! Gabrielė nenustoja kalbėti apie save ir neleidžia kitiems įterpti žodžio. Ji tokia savimyla! Kai žodį „savimyla“ vartojame tokiame kontekste, atrodo, kad visi savimylos yra vienodi – egocentrikai, kuriems nerūpi kiti žmonės.

Tačiau iš tiesa būna net kelių tipų savimylos, kuriems būdingi įvairūs asmenybės bruožai ir kurie smukdo kitų žmonių pasitikėjimą savimi. Štai penki tokių savimylų tipai:

1. Visažinantis savimyla

Toks bendradarbis ar bendradarbė skuba pasakyti savo nuomonę, nors jos niekas neprašė. Tokie žmonės įsivaizduoja, kad žino viską, nesvarbu, kokia tema vyksta pokalbis. Tokiems žmonėms sunku dirbti kartu su kitais žmonėmis, nes jie įsivaizduoja esą protingesni ir įžvalgesni už kitus. Tokie žmonės taip pat labai mėgsta pamokslauti kitiems. Jiems sunku išklausyti kitą žmogų, nes jie per daug susikoncentravę į tai, ką nori pasakyti.

Ką tokiu atveju daryti? Jeigu įmanoma, ignoruokite tokio žmogaus patarimus arba mandagiai padėkoję toliau darykite taip, kaip jums reikia. Tiesus atsakymas, kad patarimo jums nereikia, greičiausiai paskatins tokį žmogų dar labiau mėginti jus įtikinti, kad jis yra protingesnis ir geriau informuotas. Taip pat galite apsimesti nuolankiu ir užimti lankstesnę poziciją: išklausykite tokio žmogaus nuomonę, tačiau nebūtinai į ją atsižvelkite. Taip pat tokiais atvejais padeda humoras.

2. Pretenzingas savimyla

Toks žmogus akivaizdžiai demonstruota tą narcisizmą, kuris mums visiems yra geriau pažįstamas. Toks žmogus įsivaizduoja, kad yra už kitus svarbesnis ir įtakingesnis. Jis giriasi savo pasiekimais, išpučia savo svarbą ir nori paskatinti kitų žmonių pavydą ar žavėjimąsi juo. Toks žmogus įsivaizduoja, kad jam skirta vadovauti kompanijai. Jeigu toks žmogus yra charizmatiškas ir motyvuotas, jo pasiekimai iš tiesų gali atitikti jo ambicijas, ir tai tikrai gali priversti kitus žmones juo žavėtis ir juos prie savęs traukti kaip magnetas.

Ką tokiu atveju daryti? Tokio žmogaus įsitikinimas, kad jis yra svarbesnis, gali jus paskatinti užimti gynybinę poziciją ir su juo varžytis. Tačiau bet koks iššūkis tik paskatins tokį žmogų dar labiau demonstruoti savo tariamą viršenybę. Kita vertus, dėl savo charizmos pretenzingas savimyla gali traukti žmones prie savęs. Jis gali tapti tarsi įžymybe, kuriai paklusta ir tarnauja kiti žmonės. Būkite atsargūs ir nepasiduokite tokio žmogaus įtakai. Jis neatsidėkos jums geru ir darys viską, kad pats koptų karjeros laiptais, nebent jam iš jūsų ko nors reikėtų. Pasitaikius pirmai progai jis išmes jus it musę iš barščių.

3. Vilioklis savimyla

Skirtingai nuo jau aptartų tipų, vilioklis savimyla manipuliuoja žmonėmis juos užliūliuodamas. Jis gali žavėtis jūsų darbu ir indėliu, tačiau taip darys tik tam, kad jūs taip pat juo žavėtumėtės, ir jis galėtų jumis pasinaudoti. Tokiam žmogui reikia jūsų paramos ir žavėjimosi ir jis pataikaus jums, kad tai gautų. Tačiau tuomet, kai iš jūsų jam jau nieko nebereikės, jis atsuks jums nugarą.

Ką tokiu atveju daryti? Nesileiskite įtraukiamas į tas abipusio žavėjimosi pinkles. Stebėkite, kaip toks žmogus elgiasi su kitais bendradarbiais, ir pamatysite, kas gali laukti jūsų.

4. Priekabiaujantis savimyla

Tai žmogus, kuris mėgsta žeminti kitus bendradarbius. Savo įsivaizduojamą viršenybę jis demonstruoja brutaliu būdu. Jis nuolat verčia kitus jaustis nevykėliais, o pats pasirodo laimėtoju. Jis menkins jūsų darbą ir šaipysis iš jūsų susirinkimų metu. Jeigu jam ko nors iš jūsų prireiks, to jis gali reikalauti gana agresyviai. Toks žmogus verčia kitus abejoti savimi ir savo vertingumu kompanijai.

Ką tokiu atveju daryti? Kaip bailiai tai beskambėtų, tiesiog venkite tokio žmogaus. Neverta stoti į atvirą konfliktą su tokiu žmogumi, nes toks žmogus tik dar stipriau puls jus. Turite tikėti savo jėgomis. O jeigu tokio žmogaus elgesys tampa jums nebepakeliamas, galbūt vertėtų pereiti dirbti į kitą skyrių ar pasiieškoti darbo kitoje įmonėje.

5. Kerštingasis savimyla

Nors su priekabiaujančiu savimyla dar kažkaip galima sugyventi, jeigu tapote kerštingojo savimylos taikiniu, jis mėgins jus sunaikinti bet kuriuo būdu. Toks žmogus vadovybei gali jus apkalbėti, nuslėpti svarbios informacijos, kad sabotuotų jūsų darbą, ir sieks jūs sunaikinti kitais būdais. Jeigu tas žmogus yra jūsų viršininkas, jis ne tik gali jus atleisti, bet ir sužlugdyti jūsų galimybes gauti darbo kitur.

Ką tokiu atveju daryti? Jeigu tik yra galimybė, ieškokitės darbo kitur, kol toks žmogus dar nepakenkė jūsų psichiškai ir reputacijai. Kerštingieji savimylos dažnai moka nuslėpti savo tikrąjį veidą nuo savo aukų, todėl jūsų išsigelbėjimas priklausys nuo rimtų įrodymų. Viską dokumentuokite, ypač savo darbo rezultatus. Išsaugokite visus „toksiškus“ elektroninius laiškus ar kitas bendravimo išraiškas. Jeigu reikės, pasitelkite bendradarbius, kad jie paliudytų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)