Jei turite banko sąskaitą Didžiojoje Britanijoje ar Lenkijoje, tikriausiai apie tai žinosite, tačiau ar tikrai visi Lietuvos gyventojai žino apie visas turimas elektronines sąskaitas?

Dar vakar portalas DELFI rašė, kad VMI rekomenduoja gyventojus informuoti apie tokias turimas sąskaitas kaip „PayPal“, „Webmoney“ ar „Skrill“.

Tačiau gyventojams ši VMI informacija sukėlė dar daugiau klausimų: ar prievolė galioja ir turint „Google“ profilį ir „Google Wallet“ sąskaitą. Ar perkant internetu „Amazon“ internetinėje parduotuvėje taip pat vartotojui yra sukuriama elektroninė sąskaitą, apie kurią valstybė nori žinoti? O kaip yra „iOS“ ar „Android“ įrenginių turėtojams? Atnaujinusi savo poziciją antradienį VMI patvirtino, kad žmonių susirūpinimas ne iš piršto laužtas.

Bene šmaikščiausiai į viešoje erdvėje kilusias diskusijas sureagavo žurnalistas Andrius Tapinas. Jis VMI išsiuntė sarkastišką užklausą dėl prievolės informuoti apie elektroninių sąskaitų turėjimą užsienyje.

„Labas rytas, žaidime „Guild Wars 2” turiu pataupęs truputį pinigų. Nedaug – dvi aukso monetas, apie 70 sidabrinių, bet vis šis tas. Sąskaita centriniame Krytos banke. Bet teoriškai aš galiu juos parduoti už realius pinigus ir gauti pajamų. Kokia čia būtų atskaitomybė ir ar deklaruoti reikia internetu, ar VMI planuoja atidaryti atstovybę Krytoje? Taip pat ar turėčiau deklaruoti savo tikru vardu, ar Skarfaro Eloriano?“, – šmaikštauja A. Tapinas.

Elektroninių pinigų įstaigos „EVP International“, Lietuvoje valdančios „Paysera“ prekės ženklą, generalinis direktorius Kostas Noreika teigia, kad svarbu suprasti, kaip yra suprantama elektroninė sąskaita: „Kartais kortelės yra susiejamos su paskyra, kurioje niekada nebūna pinigų ir žmogus gali net nesuprasti, kad atsidarė sąskaitą, nors jis gali papildyti atskirai ir nebūtinai iš kortelės. Juridiškai tokia sąskaita yra elektroninė sąskaita, kurioje yra 0, bet pagal savo esmę tokia sąskaita būtų kaip tranzitinė“. Būtent „PayPal“ ir „Google Wallet“ sąskaitas įmonės vadovas įvardijo kaip tranzitines.

K. Noreikos nuomone, jei žiūrėti dabar galiojančią prievolę pažodžiui, gyventojai iš tiesų turėtų deklaruoti visas turimas savo elektronines pinigines elektroninėje erdvėje.

Keičia strategiją

Antradienį Finansų ministras nurodė VMI koreguoti taisykles ir atidėti elektroninių sąskaitų deklaravimo terminus.

Kaip informuoja ministerija, Rimantas Šadžius nurodė VMI koreguoti taisykles, kurios numato prievolę gyventojams informuoti VMI apie elektronines bei užsienio kredito įstaigose atidarytas ir uždarytas sąskaitas.

Finansų ministras nurodė VMI koreguoti taisykles ir atidėti elektroninių sąskaitų deklaravimo terminus

„Akivaizdu, kad dabar galiojantys reikalavimai yra sunkiai suprantami mokesčių mokėtojams ir kai kada pertekliniai. Todėl, įvertindamas susidariusią padėtį, nurodžiau Valstybinei mokesčių inspekcijai atidėti elektroninių sąskaitų deklaravimo terminus, pakoreguoti taisykles dėl elektroninių sąskaitų deklaravimo ir tinkamai išaiškinti gyventojams šių taisyklių praktinį taikymą“, ‒ pranešime spaudai cituojamas finansų ministras R. Šadžius.

VMI įgaliota pakeisti formos, kurią reikia užpildyti ir pateikti mokesčio administratoriui, taisykles bei iki metų pabaigos atidėti iš gyventojų reikalaujamos informacijos pateikimo terminus.

Savo ruožtu atnaujintą informaciją dėl prievolės informuoti mokesčių administratorių dėl turimų elektroninių sąskaitų pateikė ir VMI.

Kaip teigia VMI, jau pradėta keisti taisykles, reglamentuojančias informacijos apie elektronines sąskaitas pateikimą. Taip pat pranešama, kad buvęs terminas (gegužės 2 d.) atidedamas iki kitų metų. Pabrėžiama, kad įmonėms galioja šiuo metu esanti tvarka – informuoti apie minėtas sąskaitas per penkias darbo dienas.

„VMI supranta, kad yra žmonių, kurie atsidarė elektroninę sąskaitą vienam pirkiniui ir po to ją užmiršo. Taip pat yra automatiškai virtualią sąskaitą gaunančių gyventojų, prisiregistravusių vienoje ar kitoje elektroninėje platformoje, tačiau niekada tų sąskaitų nenaudojusių. Taisyklėse ir paaiškinimuose turėtų būti numatyta kuo daugiau praktinių situacijų, kurias kartu su mokesčių mokėtojais bandysime numatyti“, – sako V. Vildžiūnaitė, pažymėdama, kad termino „nukėlimas“ valstybės pajamoms įtakos neturės.

Šiuo metu VMI ruošia naujas taisykles bei paaiškinimus, numatančius, ką žmogus turi pateikti informuodamas apie elektronines sąskaitas, ką daryti, jei sąskaitos visai nenaudojamos, jei informacija apie sąskaitų duomenis yra prarasta. Ši informacija bus parengta ir paskelbta viešai suderinus ją su visuomene ir kitomis institucijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (505)