Tokie dalykai paaiškėjo po Vilniaus miesto savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos atlikto patikrinimo. Sostinės tarybos narė Aušra Maldeikienė sako, kad identiška padėtis yra daugumoje savivaldybės įmonių.

Pažeidimų nustatyta ir daugiau. Pavyzdžiui, auditoriams įtarimų sukėlė tai, kad reikšmingos sumos (80 tūkst. litų) baseine buvo laikomos išsinuomotame seife.

„Mūsų nuomone, finansinių išteklių laikymas kreditinių įstaigų seifuose sukelia rizikas, kad įstaigos finansų vidaus kontrolė bus nepilnai užtikrinta, o įstaigos finansiniai ištekliai gali būti naudojami neskaidriai“, – nurodoma ataskaitoje.

Joje taip pat pažymima, kad baseino darbuotojai be savivaldybės tarybos įgaliojimų naudojosi trimis išsinuomotais automobiliais, kurių kuro sąnaudos (47 tūkst. litų per metus) buvo padengiamos iš baseino sąskaitos.

„Nenustačius tarnybinių lengvųjų automobilių nuomos ir naudojimo tvarkos bei galimų tarnybinių lengvųjų automobilių nuomos bei automobilių išlaikymo išlaidų dydžių, neribojamos automobilių nuomos bei išlaikymo sąnaudos bei sudaromos prielaidos neracionaliam lėšų naudojimui“, – pažymi auditoriai.

Tačiau tuo „neracionalus lėšų naudojimas“ toli gražu nesibaigia. Pavyzdžiui, baseinas, įsigijo išmaniuosius mobiliuosius telefonus su priedais (kaina 2,22 tūkst. ir 3,297 tūkst. litų), plunksnakotį (kaina 1,058 tūkst. litų), įstaigos lėšomis kaupiamuoju gyvybės ir sveikatos draudimu apdraudė įstaigos administracijos darbuotojus (draudimo sąnaudos sudarė 12,6 tūkst. litų).

Negana to, patikrinimo metu nustatyta, kad A. Praniauskas buvo pavedęs vykdyti abonementų pardavimo akciją bei leista įsigyti lankytojams skirtus „Maxima“ dovanų čekius.

„Patikrinimo metu negalėjome patvirtinti, kad akcijos metu šie čekiai buvo išdalinti akcijos dalyviams, nes nėra pakankamų įrodymų šiam faktui patvirtinti. Čekių įsigyta bendrai 9 tūkst. litų sumai“, – rašoma audito ataskaitoje.

Pažeidimų Vilniaus miesto savivaldybės valdomoje viešojoje įstaigoje Lazdynų baseinas nustatyta ir daugiau. Baseino vadovybė nesilaikė Darbo kodekso, Viešųjų pirkimų įstatymo ir t.t.

Žaidimas baigiasi

A. Maldeikienė DELFI sakė, kad dar prieš pradėdama dirbti savivaldybėje žinojo, kad situacija jos įmonėse yra bloga. „Bet negalvojau, kad taip ciniškai ir pigiai viskas daroma“, – sakė ji.

Jau dirbdama tarybos nare A. Maldeikienė teigia pastebėjusi kelias tendencijas. Pirmoji – įmones stengiamasi atiduoti „saviems“ žmonėms.

„O po to jos funkcionuoja kaip tam tikras tų žmonių pasipelnimo įrankis. Kiek (kontrolės ir audito tarnyba – DELFI) tikrina, visose taip ir yra“, – sakė pašnekovė.

Antroji politikė pastebėta tendencija – dauguma jų veikia pagal buvusio sostinės mero Artūro Zuoko sukurtą „lošimo planą“.

„Tai reiškia, kad jos lošia ir žiūri, kas išeis. Savivaldybė su jomis buvo sudariusi tam tikrą difuzinį mechanizmą, kai savivaldybės administracija „nematė“, kas įmonėse vyksta, kad jos neatlieka savo funkcijų, o savo ruožtu įmonės niekada nesiginčijo su savivaldybe, kuri nedengia jų skolų“, – paaiškino A. Maldeikienė.

Aušra Maldeikienė

Jos teigimu, tokia praktika įsigaliojo, nes visi tai darantys žmonės suvokia, kad yra „bendrame žaidime“.

„Toks mechanizmas... Tokia yra visa Lietuva – ji yra pravogta. Tai galiu pasakyti atsakingai ir ramiai“, – tvirtino A. Maldeikienė.

Jos manymu, A. Praniauskas turėtų prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, tačiau Kontrolės komiteto posėdyje jokio sprendimo šia linkme priimta nebuvo.

Vis dėlto A. Maldeikienė teigė, kad jai atrodo, jog dabar savivaldybės įmonėse kilęs šioks toks sumišimas.

„Tas žaidimas baigiasi. Manau, kad dauguma dabartinės savivaldybės tarybos narių tokiais dalykais neužsiima“, – sakė ji.

Su A. Praniausku DELFI susisiekti nepavyko. Jo telefonas buvo arba išjungtas, arba jis numesdavo ragelį. Lazdynų baseino direktorius taip pat neatsakė į DELFI elektroninius laiškus.

LNK televizijos laidoje KK2 paklaustas, kam jam reikėjo brangaus telefono, A. Praniauskas sakė: „Matote, gyvename kaip ir moderniame pasaulyje ir naudojamės išmaniaisiais telefonais. Aš nusprendžiau, kad man „iPhone“ reikia. Tiesiog patinka šita firma“.

Dėl plunksnakočio, Lazdynų baseino direktoriaus teigimu, kilo nesusipratimas.

„Šiai dienai to plunksnakočio kaip ir balanse nėra, aš esu jau jį įsigijęs už savo asmenines lėšas. Čia buvo kaip ir inicijuota mano darbuotojų dovana, bet aš apie tai sužinojau šiek tiek per vėlai“, – KK2 pasakojo A. Praniauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)