Pačiame Lietuvos vasaros sostine tituluojamos Palangos centre įsikūręs kino teatras be kapitalinio remonto dirba nuo 1959 m. Taigi jo interjeras, nors ir tvarkingas bei švarus, atrodo išties užstrigęs laike.

„Niekaip neišsprendžiama problema, kad kino teatras taptų modernus, patrauklus žiūrovams. Tai yra turbūt vienintelis valstybei priklausantis kino teatras LietuvojePalangoje jūra žmonių pritraukia, tačiau jau ne vienerius metus tragiškai neturime, kur priiminėti žiūrovus“, - DELFI sakė nuo 1979 m. „Nagliui” vadovaujantis Vaclovas Aleksandravičius.

Vienintelėje kino teatre įrengtoje salėje telpa 280 žiūrovų, tačiau ji jau turbūt nebepamena, kada buvo pilna. 

Vaclovas Aleksandravičius
„Tik truputį padažome kaip lūpytes su lūpdažiu, kiek tik galime. Tačiau esminių investicijų nėra. Šiemet susidūrėme su problema, kad reikėjo įsigyti įrangą skaitmeninio kino rodymui. Teko investuoti 40 tūkst. Lt. Tikros skaitmeninės įrangos nepirkome, nes pradėti žygiai kino teatro kapitaliniam remontui. Dabar ruošiama architektų ir techninių pasiūlymų apklausa“, - sakė jis, pridūręs, kad jeigu viskas vyks, kaip suplanuota, kino teatro rekonstrukcija galėtų įvykti 2016-2017 m.

Tiesa, šiam projektui reikiama lėšų suma dar nenumatyta. Pašnekovo teigimu, skaičiuojama, kad kino teatro kapitaliniam remontui reikėtų maždaug 3,5 mln. Lt. Šiuo metu kino teatras dirba tik šiltuoju metų laiku, nes jame neįrengtas centrinis šildymas.

„Nėra, ką džiuginančio papasakoti. Birželis buvo šaltas, žiūrovų buvo šiek tiek daugiau nei prieš metus, liepa buvo labai karšta, visi buvo pliaže, taigi ir žiūrovų sulaukta mažiau, rugpjūtis turėtų būti taip pat prastesnis. Negaliu tiksliai pasakyti, ar čia oras kaltas, ar Palanga kalta “, - svarstė pašnekovas.

Tikslių lankomumo skaičių kino teatras nepateikia.

Lietingos dienos - išsigelbėjimas

„Galbūt žmonių poreikiai yra kitokie. Matyt, jiems reikia labai retų filmų, ne masinių. Juk netikrą kiną žmonės žiūri J. Basanavičiaus gatvėje: ant kiekvieno kampo vyksta koncertai. Visoje gatvėje, kur beeisi, vien tik rusiška muzika. Kur geresnį kiną rasi, jei ne J. Basanavičiaus gatvėje: į vieną pusę žiūri, vienoks vaizdelis, į kitą pusę – kitoks, nueini iki jūros – visai kitas vaizdelis. O kai tik lietutis palyja – visi suplūsta, nes kino teatras su stogu, minkštos kėdės. Kodėl gi dvi valandas nepasėdėti kine už prieinamą cepelinų porciją?“, - juokaudamas kalbėjo kino teatro vadovas.

Iš tiesų lietingą dieną prie bilietų kasos nuolat sukinėjasi žmonės, klausiantys apie kino teatro repertuarą. Pavyzdžiui, lietingą rugpjūčio 14-ąją į keturis rodytus filmus atėjo daugiau nei 300 žmonių.

„O karštomis dienomis būna taip, kad filmą rodome tik dviem žiūrovams. Buvo atvejis, kai prasidėjus kinui viena moteris atėjo ir sakė, kad jos dviese negali žiūrėti filmo, nes baisu tuščioje kino salėje“, - prisiminė kino teatro vadovas.

Labiausiai kino teatro žiūrovai mėgsta vaikiškus filmus, juos taip pat domina lietuviškas kinas. 

„Šiemet akivaizdžiai matyti, kad lietuviškas kinas yra pakilime. Šios vasaros pagrindinis filmas - „Ekskursantė“. Jį gali rodyti, kiek nori, nors ir penkis kartus per savaitę, visada bus žiūrovų. Sakyčiau, kad dauguma ateinančių yra vyresni, bet ateina ir jaunimo“, - tvirtino pašnekovas.

Rugpjūčio 15 d. „Naglyje“ vyko filmo „Nematomas frontas“ premjera. Vilniuje šis filmas buvo pristatytas vos pora dienų anksčiau.

„Rusakalbiai turistai ateina ir klausinėja, kodėl mažai rodome rusiškų filmų. Tačiau jų Lietuvoje beveik niekas neplatina. Dabar atsirado įmonių, kuri siūlo rusiškus filmus su lietuviškais subtitrais, tačiau jų trūksta arba jie pasirodo tada, kai turistai juos būna matę“, - teigė pašnekovas.

Norėtų įrengti ir nakvynės vietų, grimo kambarių

V. Aleksandravičius turi viziją, kaip turėtų atrodyti visiškai rekonstruotas kino teatras. Pirmiausiai jis turėtų tapti daugiafunkcine sale, kurioje vyktų ne tik kino seansai, bet ir koncertai, teatro spektakliai.

Taip pat, jo nuomone, dabartinę kino salę reikėtų sumažinti iki 180 vietų, tačiau įrengti dar vieną mažesnę išrankesnio skonio žiūrovams.

„Yra žiūrovų auditorija, kuri mėgsta retus, tikrus kino filmus. Tokie žmonės ateina ir klausia mūsų kasininkės, ką gali pasiūlyti. Pastebime, kad žiūrovai tampa vis išrankesni, jiems reikia viską pateikti“, - teigė kino teatro vadovas.

Taip pat, pasak pašnekovo, prie kino teatro galima būtų įrengti dešimt nuomojamų kambarių svečiams. Tokie patys kambariai būdavo įrengti J. Basanavičiaus gatvėje veikusiame „Jaunystės“ kino teatre, kuriame dabar įsikūręs naktinis klubas „Laukinių vakarų salūnas“. Iki šio pastato privatizavimo kino teatras iš kambarių nuomos gaudavo apie 50 tūkst. Lt pajamų, kuriuos panaudodavo remontams.

Rodė filmus J. Brežnevui

Tik įžengusius į kino teatro fojė sovietmečio dvelksmą dar labiau sustiprina lankytojus pasitinkantis to laikmečio kino rodymo aparatas, kuris savo profesinę karjerą pradėjo Kremliuje jo vadovams įrengtoje kino salėje. Šio aparato modifikacija tuo metu buvo kur kas modernesnė nei įrengtų visuose kituose kino teatruose.

V. Aleksandravičius pasakoja, kad šis aparatas į Palangą atkeliavo praėjus maždaug metams po Sovietų sąjungos vadovo Leonido Brežnevo mirties (maždaug 1983 m. - DELFI).

„Praėjus metams po L. Brežnevo mirties Kremliuje buvo išardyta kino salė, o aparatūra buvo atvežta į Palangoje pastatytą nomenklatūrininkų poilsiavietę „Auska“. Ten buvo įrengta kino salė visam aptarnaujančiam personalui. Kai po nepriklausomybės atgavimo vietoje poilsiavietės aparatinės policija įrenginėjo tris sulaikymo kameras, tą aparatūrą norėjo išmesti. Manęs paprašė, kad ją atjungčiau. Taip aš vieną mašiną pasiėmiau ir pastačiau čia“, - aparato istoriją pasakojo kino teatro vadovas.

Bilietas į filmą šiame kino teatre suaugusiems kainuoja 12 Lt, vaikams, senjorams ir neįgaliesiems – 8 Lt. 

Kultūros ministerijai pavaldžios įstaigos „Lietuvos kinas“, kuriai ir priklauso „Naglis“, vadovas Arūnas Stoškus dienraščiui „Lietuvos žinios“ yra sakęs, kad lėšų kino teatro renovacijai bus skiriama pardavus nenaudojamus pastatus kituose miestuose, taip dalis pinigų bus skirta iš anksčiau privatizuotų objektų Palangoje ir Šventojoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)