„Faktas, kad šiais laikais darbinantis svarbu mokėti kuo daugiau kalbų, tačiau koks pasityčiojimas iš žmonių, kai darbdavys reikalauja būtinai mokėti korėjiečių kalbą ir už tai siūlo nuo 400 eurų. Kiek tokių, kurie moka šią kalbą?“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje piktinosi mergina.

Darbo skelbime, kurio reikalavimus paviešino L. Anušauskienė, nurodoma, kad ieškomas žmogus darbui su klientais ir partneriais iš Korėjos, būtina kalbėti korėjiečių kalba. Kandidatui nekeliami ir aukšti išsilavinimo reikalavimai: prašoma bent vidurinio bendrojo išsilavinimo. Prie darbo patirties nurodoma, kad reikia bent vienerių metų. Kandidatas turėtų mokėti anglų ir korėjiečių kalbas.

Politiko žmoną labiausiai papiktino ne kandidatui keliami reikalavimai, o darbo užmokestis – 400 eurų, neatskaičius mokesčių. Primename, kad šiuo metu minimalus darbo užmokestis Lietuvoje siekia 380 eurų. Tax.lt puslapyje esančios atlyginimų skaičiuoklės duomenys rodo, kad uždirbant 400 eurų atlyginimą „ant popieriaus“, neturint vaikų ir nekaupiant papildomai 2 proc. pensijai, atlyginimas „į rankas“ siekia 331,45 euro.

Vis dėlto L. Anušauskienės pamatytas ir pyktį sukėlęs darbo skelbimas slepia Lietuvos biurokratinius labirintus.

Kaip portalui DELFI patvirtino darbo skelbimą talpinusios bendrovės atstovas, darbo skelbimas – tik formalumas, norint įdarbinti Lietuvoje darbuotoją iš trečiųjų šalių, o nurodytas atlyginimas – taip pat tik formalumas.

Portalas DELFI jau ne kartą yra rašęs, kokius vargus tenka pereiti įmonėms, norinčioms įdarbinti darbuotojus ne iš ES šalių ar Lietuvos.

Norint, kad įmonėje dirbtų asmuo, neturintis ES pilietybės, įmonė privalo įrodyti, kad Lietuvoje nėra tinkamo darbuotojo dirbti nurodytose pareigose.

Visų pirma bendrovė, norinti gauti leidimą dirbti piliečiui iš trečiųjų šalių, turi kreiptis į teritorinę darbo biržą ir registruoti laisvą darbo vietą.

Tuomet informacija apie laisvą darbo vietą turi būti viešai skelbiama mažiausiai mėnesį. Jei užsienietį norima įdarbinti pagal trūkstamą Lietuvoje profesiją, laisvos darbo vietos skelbimas publikuojamas 1 savaitę.

Jei per nurodytą laikotarpį neatsiranda tinkamas kandidatas iš Lietuvos ar kitos ES šalies, darbdavys gali pateikti teritorinei darbo biržai dokumentus, kad būtų išduotas leidimas dirbti Lietuvoje užsieniečiui.

Piliečiams iš trečiųjų šalių gali būti išduoti trijų tipų dokumentai: leidimas dirbti, sprendimas dėl užsieniečio darbo atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams arba sprendimas dėl užsieniečio aukštos profesinės kvalifikacijos atitikties Lietuvos darbo rinkos poreikiams.

Leidimas dirbti išduodamas vieneriems metams. Užsienietis tuomet negali dirbti pas kitą, nei nurodyta leidime, darbdavį.

Su darbuotojų iš trečiųjų šalių įdarbinimu dirbanti advokatų profesinės bendrijos „iLaw“ vyresnioji teisininkė Svetlana Naumčik patvirtino, kad įmonėms tenka sunki našta, norint įdarbinti darbuotoją ne iš ES šalių.

„Tam, kad priimtų darbuotoją bet kokį darbuotoją iš trečiųjų šalių, reikia viešai skelbti jo darbo vietą mėnesį. Šiuo atveju, tikriausiai yra žmogus, kurį atrinko darbdavys, būtent korėjietis ir nori jį priimti į darbą“, – komentavo teisininkė.

 Svetlana Naumčik

Būtent norėdama priimti darbuotoją įmonė pagal teisės aktus privalo darbo skelbimą talpinti viešai.

„Tiesa, kad lietuviai piktinasi, kad negali dirbti tokiose darbo vietose, nes kažkoks užsienietis tą darbo vietą užims, bet iš kitos pusės – visas sąlygas diktuoja rinka. Jei darbdaviui būtent reikia korėjiečio, gal užsakymai ten bus vykdomi ar verslas plėsis toje šalyje, tai jis ir nusprendžia. Kodėl ne?“, – kalbėjo S. Naumčik.

Teisininkė skaičiavo, kad Lietuvos įmonei įdarbinti darbuotoją iš trečiųjų šalių užtrunka iki keturių mėnesių.

„Įdarbinti yra labai sunku. Jei darbdavys nusprendžia tiek laukti, mokėti teisininkams, vertėjams, notarams, darbo biržai, tai, matyt, jis tikrai yra nusprendęs, kad būtent tokio darbuotojo jam reikia“, – pridėjo ji.

Prašome Jūsų pasidalyti patirtimi – ar sudėtinga šiuo metu Lietuvoje rasti darbą, kokių atlyginimo pasiūlymų paprastai sulaukiate? Kviečiame mintimis pasidalyti ir darbdavius – ar Jums paprasta rasti kvalifikuotą darbuotoją, su kokiomis bėdomis susiduriate ieškodami naujo darbuotojo?

Savo mintis galite siųsti el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darbas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)