Didžiausios pasaulyje energijos eksportuotojos ekonomika 2015 metais neaugs daugiau kaip 1 proc., net jei naftos kainos išliks stabilios ir nebus griežtinamos sankcijos, antradienį per interviu Singapūre sakė A. Siluanovas. Šiais metais „Brent“ rūšies kaina smuko beveik trečdaliu iki 80 dolerių už barelį, rašo bloomberg.com.

„Jei padėtis blogės, recesija 2015 metais bus neišvengiama, - sakė finansų ministras. – Jeigu naftos kaina sumažės iki 60 dolerių už barelį, ekonomikos augimas bus neigiamas“.

Šie komentarai papildė Rusijoje augančio nerimo ženklus. Praėjusią savaitę Vladimiras Putinas taip pat įspėjo, kad šalis ruošiasi galimam „katastrofiškam“ naftos kainų smukimui. Sumažėjusios žaliavinės naftos kainos didina žalą ekonomikai, kuriai jau smogė Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) apribojimai, įvesti Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje.

Gamybos apimtys auga lėčiausiai nuo 2009 metų susitraukimo, trečiajame ketvirtyje, palyginus su praėjusiais metais, ūgtelėdamos tik 0,7 proc. Centrinis bankas praėjusią savaitę pranešė, kad bendrasis vidaus produktas 2015 metais veikiausiai stagnuos. Recesija taip pat privers vyriausybę imtis fiskalinių korekcijų, pažymėjo A. Siluanovas.

„Turėsime griežčiau vertinti biudžetą ir pasitelkti visas mūsų kovos su krize priemones, - teigė ministras. – Turėsime pakoreguoti savo biudžeto strategiją ir peržiūrėti prioritetus. Visi socialiniai įsipareigojimai bus vykdomi. Niekas neplanuoja jų peržiūrėti, tačiau antraeiliai prioritetai bus atidėti“.

„Brent“ kainos, kuriomis vadovaujasi prekybininkai, įkainodami pagrindinį Rusijos eksportuojamą  mišinį „Urals“, šiais metais muko 28 proc. Rinkai įžengus į sumažėjusios paklausos periodą, pirmajame kitų metų pusmetyje ši kaina gali dar labiau mažėti, teigia Tarptautinė energijos agentūra.

Recesijos tikimybė per artimiausius 12 mėnesių sieks 70 proc., rodo 27 ekonomistų tyrimas, pasirodęs spalio 30 dieną. Tai aukščiausias rodiklis nuo 2012 metų, kai „Bloomberg“ pradėjo sekti šiuos skaičius. Praėjusį mėnesį tokia tikimybė buvo vertinama 60 proc.

Net jei taip įvyktų, Rusija prognozuoja, kad smukimas bus švelnesnis negu žlugus „Lehman Brothers Holding Inc.“, kai šalies gamybos apimtys sumažėjo 7,8 proc., teigė A. Siluanovas.

„Naftos kainų smukimas ir ekonomikos susitraukimas nebus toks rimtas kaip 2008 – 2009 metais, - sakė ministras. – Augimas atsinaujins, kai ekonomika prisitaikys prie naujų sąlygų“.

Rusijos ekonomika išliks stabili net „nepalankiomis“ sąlygomis, jei nafta kainuos 80 dolerių (216 Lt) už barelį ir jei sankcijos liks galioti iki 2017 metų pabaigos, žemuosiuose parlamento rūmuose Maskvoje sakė Centrinio banko vadovė Elvira Nabiulina. Rublio kursas „tiesiogiai“ priklausys nuo naftos kainų, pažymėjo ji.

Rusijos bankas, kuris prognozuoja, kad BVP šiais metais plėsis 0,3 proc., praėjusią savaitę teigė, kad augimas gali būti nulinis, nes ekonomika kentės nuo sankcijų, silpstantis rublis skatins infliaciją, o dėl smunkančių naftos kainų mažės pajamos iš eksporto. Reguliavimo institucija prognozuoja, kad sankcijos bus taikomos ir 2017 metais, o nafta vidutiniškai kainuos 95 dolerius (256,5 Lt) už barelį. Šių metų prognozėmis, naftos kaina turėjo siekti 102 dolerius (275,4 Lt).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (552)