2014 m. reitinge Lietuva buvo padariusi neįtikėtiną šuolį - iš 27 į 17 poziciją. Po metų beveik grįžta į buvusias pozicijas - nukrito į 24 vietą. Iš viso vertintos 189 valstybės.

Per metus Lietuvą aplenkė tiek Estija (iš 21 į 17), tiek Latvija (iš 25 į 23).

Ataskaitą rasite ČIA (anglų kalba).

Ūkio ministerija, išplatinusi reitingo duomenis, aiškina, kad „šiemet Pasaulio bankas padarė tiek atskirų rodiklių, tiek bendro rezultato apskaičiavimo metodikos pakeitimų.“

„Vyriausybė deda pastangas tobulindama verslo aplinką Lietuvoje ir siekdama pagerinti šalies reitingus. Už atskirų rodiklių gerinimą yra atsakingos Aplinkos, Energetikos, Susisiekimo, Žemės ūkio, Ūkio, Teisingumo, Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Planuojama, kad š. m. lapkričio mėnesį Vyriausybės pasitarime ministerijos pateiks detalią informaciją apie savo kompetencijos srityse atliktus ir ketinamus atlikti darbus, gerinant šalies reitingą Pasaulio banko tyrime“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Sudarant „Doing Business“ reitingą atsižvelgta į 11 sričių, tokių kaip verslo įregistravimas, statybos, elektros leidimų gavimo trukmė, nekilnojamo turto registravimas, paskolų prieinamumas, mažumos investuotojų teisių gynimas, mokesčiai ir kt.

Kaip aiškina projekto autoriai, pozicijų pokytis reitinge nebuvo toks ryškus kaip atskirų sričių pasiekimai – 80 proc. tyrime dalyvavusių valstybių pagerino verslo aplinką, tačiau tik trečdalis iš jų pakilo reitinge.

Projekto vadovė Rita Ramalho teigia, kad „verslą vykdyti šiemet lengviau nei pernai, užpernai ar prieš dešimt metų“.

12-tą kartą paskelbtame tyrime labiausiai verslui palankiausiomis šalimis įvardinamos šios: Singapūras, Naujoji Zelandija, Honkongas, Danija, Pietų Korėja, Norvegija, JAV, Jungtinė Karalystė, Suomija ir Australija.

Per metus didžiausią šuolį padarė Tadžikistanas, Beninas, Togas, Dramblio Kaulo Krantas, Senegalas, Trinidadas ir Tobagas, Kongo Demokratinė Respublika, Azerbaidžanas, Airija, Saudo Arabija.

Pačioje sąrašo pabaigoje šiais metais atsidūrė Eritrėja, Libija, Centrinės Afrikos Respublika ir Pietų Sudanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)