Kainos apribojimai įsigaliotų Seimui patvirtinus Mokėjimų įstatymo pakeitimus, kuriais būtų įgyvendinama Mokėjimo sąskaitų direktyva. Šie įstatymo pakeitimai yra registruoti Seime ir jiems turės pritarti Seimo nariai.

Įstatymo projekte siūloma, kad kaina negali viršyti 1,5 proc. valstybės remiamų pajamų dydžio. Šiuo metu tai yra 102 eurai, todėl krepšelio kaina turėtų būti ne daugiau nei 1,53 eurų per mėnesį.

Vitas Vasiliauskas
„Su banko sąskaita susijusios mokėjimo paslaugos yra tapusios būtinybe, todėl siekiame, kad jomis galėtų naudotis kuo daugiau gyventojų, o paslaugų kaina būtų prieinama. Pagal Mokėjimų įstatymo projekte įtvirtintus kriterijus sudarėme būtiniausių mokėjimo paslaugų rinkinį – pradedant lėšų pervedimais ir baigiant grynųjų pinigų išėmimu iš bankomato. Šiam paslaugų krepšeliui būtų nubrėžta kainos riba, kurios bankai ir kredito unijos, elektroninės pinigų įstaigos negalėtų peržengti“, – pranešime sako Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, būtiniausių mokėjimo paslaugų kainos reguliavimas numatytas siūlomuose Mokėjimų įstatymo pakeitimuose, kuriems dar turi pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Į apribotos kainos mokėjimo paslaugų krepšelį Lietuvos banko siūlomos įtraukti būtiniausios paslaugos, kurios kas mėnesį būtų teikiamos be papildomų mokesčių, yra tokios:

• ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį (į bet kurį banką, kredito uniją ar kitą mokėjimo paslaugų teikėją Lietuvoje ir kitose Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse);
• neribotas klientui į sąskaitą pervestų lėšų eurais įskaitymas;
• ne mažiau kaip 550 eurų per mėnesį išgryninimas bankomate Lietuvoje;
• visos eurų banknotų įnešimo į kliento sąskaitą operacijos banko ar kredito unijos parinktose vietose, pvz., bankomate;
• mokėjimo kortelės išdavimas, tvarkymas, atnaujinimas ir atsiskaitymai ja internetu bei prekybos vietose;
• mokėjimo sąskaitos atidarymas, tvarkymas, uždarymas;
• el. bankininkystė ir banko ar kredito unijos teikiama saugi prisijungimo prie jos priemonė (kodų generatorius ir pan.).


Anot V. Vasiliausko, nors bankai ir kredito unijos savo klientams privalės pasiūlyti sudarytą mokėjimo paslaugų krepšelį, vartotojai galės laisvai pasirinkti, ar nemokamai pereiti prie jo, ar naudotis standartiniais įkainiais ir kitais mokėjimo paslaugų teikėjų pasiūlymais.

„Būtiniausių paslaugų krepšelis ir kitų Mokėjimo sąskaitų direktyvos reikalavimų įgyvendinimas užtikrins didesnį įkainių skaidrumą ir konkurenciją tarp mokėjimo paslaugų teikėjų. Jeigu Seimas priims Mokėjimų įstatymo pakeitimus, kuriais būtų įgyvendinami minėtos direktyvos reikalavimai, apribotos kainos mokėjimo paslaugų krepšelis vartotojams galėtų būti prieinamas jau 2016 m.“, – sako V. Vasiliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)