Parengtoje ataskaitoje teigiama, kad prie sinchroniško didžiausių besivystančių rinkų ekonominio sulėtėjimo prisidės dar ir nestabilumas finansų sektoriuje.

Pasaulio bankas įspėja dėl galimai tuo pačiu metu taip vadinamąsias BRICS šalis (Braziliją, Rusiją, Indiją, Kiniją ir Pietų Afriką) galinčių užklupti bėdų, kurios savo ruožtu kelia pavojų ekonominiam augimui ateinančiais metais, rašo „The Guardian“.

Be to, situaciją dar labiau blogins reikšmingas finansines rinkas ištiksiantis stresas, panašus į situaciją 2013 m., kai JAV federalinė rezervų sistema pranešė ketinanti mažinti JAV ekonomikos stimuliavimą.

Kasmetinėje pasaulinių ekonomikos perspektyvų aptarimui skirtoje ataskaitoje Pasaulio bankas apgailestavo, kad ekonominė situacija 2015 m. nepateisino lūkesčių. Taigi penkerius metus iš eilės ekonominio augimo rodikliai nepasiekia Vašingtone įsikūrusios Pasaulio banko organizacijos, skolinančios skurdžiausioms pasaulio šalims, rengiamų prognozių.

Kaip teigiama Pasaulio banko ataskaitoje, 2015 m. ekonomikos augimas sudarė 2,4 proc., nors 2014 m. jis siekė 2,6 proc. Vis dėlto viliamasi, kad išsivysčiusios šalys šiais metais demonstruos 2,9 proc. ekonomikos augimą.

„Nemaža rizika kelia grėsmę augančioms ir besivystančioms šalims “, - teigiama organizacijos parengtoje ataskaitoje.

Pasaulio bankas prognozuoja, kad 2016 m. nuosmukis Brazilijoje ir Rusijoje pasieks dugną, o Kinijos ekonomikos augimas sumažės nuo 6,9 proc. iki 6,7 proc. Indijos ekonomikai žadamas tebesitęsiantis užtikrintas augimas.

Parengtoje ataskaitoje teigiama, kad didžiausios besiformuojančios ekonomikos šalys ima lėtėti tuo pačiu metu.

Smunkančios pagrindinių prekių kainos, slopstanti pasaulinė prekyba, silpstantys kapitalo srautai ir valiutų patiriamas spaudimas – visi šie veiksniai praėjusiais metais kartu sukūrė itin didelių iššūkių keliančią išorės aplinką pagrindinių prekių eksportuotojams, taigi jiems teko reikšmingiausia ekonominių padarinių naštos dalis.

Pasaulinio banko paskaičiavimais, ekonomikos augimas besivystančiose šalyse 2015 m. pasiekė pokrizines žemumas ir sudarė 4,2 proc., nors 2014 m. šis rodiklis siekė 4,9 proc. Žadama, kad sunkumų išvengti nepavyks ir šiais metais.

Kadangi BRICS šalių ekonomikos augimas vienu procentiniu punktu atsiliko nuo prognozių, Pasaulio banko pateikiamais skaičiavimais, tai kitų besiformuojančių rinkų ekonominį augimą nusmukdys 0,8 procentinio punkto, o bendrą pasaulio ekonomikos augimą sumažins 0,4 proc.

Maža to, pasaulio bankas įvardijo rizikas, kurias pavadino tikra audra.

„Krizės mastas gali būti kur kas didesnis, jei prie ištikusių bėdų dar prisideda įtampa finansų rinkoje.

„Jei 2016 m. BRICS augimas ir toliau lėtės daugiau nei augimo lėtėjimo vidurkis 2010-2014 m., ekonomikos augimas kitose besiformuojančiose rinkose nuo prognozių gali atsilikti vienu procentiniu punktu, o pasaulio ekonomikos augimas – 0,7 procentinio punkto.

„Sujungus tokį BRICS augimo sulėtėjimo scenarijų su nestabilumu finansų sektoriuje augimas besiformuojančioje rinkoje gali sulėtėti papildomai 0,5 procentinio punkto, o pasaulio ekonomikos augimas – papildomai 0,4 procentinio punkto. Per 40 proc. pasaulio skurdžiausiųjų gyvena besivystančiose šalyse, kur ekonomikos augimas 2015 m. lėtėjo. Besivystančios šalys dėmesį turėtų telkti į atsparumo silpnesnei ekonomikos aplinkai didinimą, o taip pat ir į pažeidžiamiausiųjų apsaugojimą. Teigiamas reformų poveikis valdymo ir verslo sąlygoms potencialiai yra didelis ir gali prisidėti prie susidorojimo su sulėtėjusio augimo padariniais didesnėse šalyse“, - patikino Pasaulio banko prezidentas Jim Yong Kimas.

Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regionams Pasaulio bankas prognozuoja beveik dvigubai didesnį ekonomikos augimo rodiklį. Tokio teigimo vertinimo priežastis – sankcijų Iranui atšaukimas, o taip pat ir naftos kainų mažėjimo pabaiga.

„2016 m. prognozuojamas 5,1 proc. pasieksiantis augimas, nors 2015 m. jis tesiekė 2,5 proc. Tai susiję su sankcijų prieš Iraką pabaiga, leisiančia šiai šaliai atlikti reikšmingesnį vaidmenį pasaulinėse energetikos rinkose. Ekonomikos augimo spartėjimas žadamas taip pat ir kitoms naftą eksportuojančioms šalims.

Pagrindinė šių optimistinių prognozių priežastis – numatomos stabilesnės naftos kainos.

Kaip teigiama Pasaulio banko ataskaitoje, stabilesnės pagrindinių prekių kainos turėtų padėti Afrikai, todėl nuo 2015 m. fiksuoto 3,4 proc. ekonomikos augimo 2016 m. šio regiono ekonominiai rezultatai turėtų pakilti iki 4,2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)