Netyla skambučiai

Didžiausios šalies draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ Žalų skambučių centro specialistai pirmadienį iki pietų užregistravo 304 pranešimus apie audros padarytas žalas už 0,5 mln. litų.

„Pagal skambučių skaičių ir augimo tendencijas, prognozuojame, kad įvykių dėl audros ir liūties tikrai sulauksime daugiau nei 500, o bendra nuostolių suma sieks apie 1,5 mln. Lt. Atlikus administravimo veiksmus, žalos bus atlyginamos nedelsiant pagal draudimo sutarties sąlygas“, -pasakojo „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas.

Kita draudimo bendrovė - „ERGO Lietuva“ jau sulaukė 52 pranešimų apie klientų turtui sukeltas žalas. Išmokoms jau rezervuota 150 tūkst. litų. Bendrovė prognozuoja, kad turto ir kasko draudimo bendri nuostoliai sieks apie 650 tūkst. litų.

Draudimo bendrovė „If“ iki pietų sulaukė apie 40 kreipimusi. Patirti nuostoliai tikslinami, tačiau pirminiais duomenimis jie gali siekti 0,5 mln. litų. Tiesa, dauguma žmonių į draudimo bendrovę kreipiasi per kelias pirmąsias dienas po įvykio, todėl ši suma dar gali išaugti keletą kartų.

Draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ duomenimis, praūžusi audra sukėlė daugiausia draudžiamųjų įvykių per vieną savaitgalį šiais metais.
„Jau per pirmąsias darbo valandas priėmėme rekordinį skambučių skaičių“, – sakė ir draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ Žalų departamento Klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Inga Piragytė. Šiuo metu draudimo bendrovės rezervuota suma nuostoliams kompensuoti yra 200 tūkst. litų. I. Piragytės teigimu, ji dar augs, nes nukentėjusiųjų žmonių skambučių srautas nemažėja. Jau užregistruoti keli įvykiai, kurių žalos dydis gali siekti kelias dešimtis tūkstančių litų.

„Lietuvos draudimo" duomenimis, vidutinė žala transporto priemonei siekia 2,5 – 3 tūkst. litų, o turto – 2 – 2,5 tūkst. litų. „ERGO Lietuva“ duomenimis, audros sukelta žala gali siekti daugiau nei 4 tūkst. litų klientams, sudariusiems turto draudimo sutartis, ir apie 2,1 tūkst. litų klientams, apsidraudusiems kasko draudimu.

Nuo sugadintų automobilių, iki nuplėštų kaminų

UAB „ERGO Lietuva“ Žalų administravimo skyriaus vadovo Dariaus Smetonos teigimu, dėl patirtų nuostolių daugiausia pranešimų sulaukiama iš Kauno, Alytaus, Varėnos ir Prienų, kiek mažiau – iš Klaipėdos miesto. „Lietuvos draudimas“ daugiausiai pranešimų sulaukia iš Kauno, Šiaulių, Joniškio, Radviliškio, Varėnos, Alytaus, Kėdainių, Druskininkų, Trakų, Šalčininkų, Prienų. „PZU Lietuva“ 50 proc. visų pranešimų gavo iš Kauno ir Kauno rajono, antroje vietoje – Alytus ir Prienai. „If" daugumą pranešimų gavo iš Kauno miesto ir rajono bei Varėnos rajono. Dažniausiai minimi vėjo apgadinti ar visai nuplėšti statinių stogai, išdaužyti langai bei audros vartomų medžių apgadinti automobiliai.

„Klientai apie patirtą žalą turtui pranešti gali per tris darbo dienas, o automobiliui – per septynias, tad realūs nuostoliai turėtų paaiškėti kitą savaitę. Klientai, apsidraudę turto draudimu, dažniausiai kreipiasi dėl audros nuplėštų namų, ūkinių pastatų stogų, pažeistų elektros linijų, taip pat nuvirtę medžiai daug kur pažeidė sienas, nugriovė vartus. Iš Alytaus sulaukėme kiek neįprasto pranešimo – ten stiprus vėjas nuplėšė nuo pastato kaminą. Tuo tarpu kalbant apie klientų, sudariusių kasko draudimo sutartis, žalas, daugiausia pranešimų susiję su patirtais nuostoliais dėl ant automobilių nuvirtusių medžių ar nuo stogų nukritusių šiferio lakštų“, – teigia D. Smetona iš „ERGO Lietuva“.

Žalingi metai

„Šiais metais gamta kaip niekada negailestinga – žvarbi bei sniego kupina žiema, pavasarinis potvynis, o štai vasara prasidėjo karščiais bei audromis. Nuo pat ankstyvo ryto mūsų specialistai registruoja pranešimus apie apgadintus pastatus, kiemo statinius, reklaminius ir kelio ženklus. Jau sulaukėme pranešimų dėl elektros tinklo pažeidimų bei žaibo sugadintos buitinės ir elektroninės technikos. Nemažai pranešimų sulaukėme ir apie nukritusių medžių, pastatų elementų apgadintus automobilius“, - pasakojo G. Matiukas iš „Lietuvos draudimo".

Jei praėjusiais metais dėl gamtos stichijų šėlsmo nuostolių „Lietuvos draudimas“ klientams atlygino nuostolių už 1,3 mln. litų, tai jau vien dėl pavasarinio potvynio žalų buvo išmokėta apie 2 mln. litų. Nuo metų pradžios buvo užregistruoti 2700 įvykiai dėl gamtos jėgų už 5,6 mln. litų.

Draudimo bendrovė „ERGO Lietuva“ per šių metų pirmus septynis mėnesius klientams už patirtus turto draudimo nuostolius iš viso jau kompensavo daugiau kaip 12 mln. litų, o kasko draudimo klientams – apie 15 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją