DELFI kartu su kitais žurnalistais lankėsi didžiausiuose Baltijos šalyse „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose, kurie įsikūrė Kareivonių kaime, netoli Elektrėnų.

Ką lietuviai mėgsta labiausiai?


„Maxima“ atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad absoliuti dauguma lietuvių – net 95 proc. - teigia, kad pirmenybę visuomet teikia Lietuvoje užaugintoms daržovėms. Vietinė kilmė balandį apklaustiems vartotojams reiškia natūralumą (43 proc.), gerą skonį (35 proc.) ir užtikrintą kokybę (27 proc.).

Paaiškėjo, kad lietuviai labiausiai mėgsta bulves ir pomidorus. 19 proc. apklaustųjų teigė, kad pirmenybę teikia bulvėms, o 18 proc. - pomidorams.

Toliau rikiuojasi kopūstai (15 proc.). Pirmenybė šakniavaisiams teikia 11 proc., agurkams – 9 proc., svogūnams – 8 proc.

Lūžio taškas


Lietuvos šiltnamių asociacijos vadovas Donatas Montvila neslepia, kad iki šiol Lietuva daržovių šiltnamių aspektu atrodė labai liūdnai.

„Iki šiol pas mus buvo tiesiog sulūžę tarybiniai šiltnamiai. Praeitų metų ES lėšomis mes pasistatysime apie 20 ha šiltnamių po stiklu. Tai bus esminis lūžis Lietuvos šiltnamių ūkyje. Aišku, flagmanas yra Kietaviškės, nes kai kas stato 1,5 ha, 2 ha. Bet kokiu atveju žengiama į priekį“, - sako D. Monvila.

Lietuviškų daržovių augintoja „Kietaviškių gausa“, pabaigusi dvejų metų trukmės šiltnamių modernizacijos projektą ir pirmą kartą Lietuvoje pastačiusi šviesos kultūros šiltnamių kompleksą, oficialiai paskelbė modernizacijos projekto pabaigą.

Pirmą kartą Lietuvoje – šviesos kultūros šiltnamiai

Į pastaruosius dvejus metus trukusį bendrovės modernizacijos projektą buvo investuota apie 15 mln. eurų, iš kurių du trečdaliai gauti iš ES. Po modernizacijos šiltnamių kompleksas tapo didžiausias Baltijos šalyse.

Bendras šiltnamių plotas padidėjo ketvirtadaliu ir dabar siekia 20 ha. Dalyje naujųjų šiltnamių pirmą kartą Lietuvoje buvo įdiegta šviesos kultūra – moderni apšvietimo ir mikroklimato palaikymo sistema, sudaranti sąlygas daržoves auginti nepriklausomai nuo metų laiko ar gamtos oro sąlygų.

„Šviesos kultūros šiltnamiuose įmontuotos 1000 vatų galingumo lempos, šviečiančios 18–19 valandų per parą. Naujieji šiltnamiai suprojektuoti atsižvelgiant į augalų, aplinkosaugos ir darbo ergonomikos poreikius, o daržovių auginimo procesas yra kompiuterizuotas. Tai reiškia, kad augalų mikroklimatas, laistymas, vėdinimas, šildymas yra stebimi ir valdomi automatiniu būdu“, – teigia „Kietaviškių gausos“ direktorius Mindaugas Pupienis.

Paklaustas, ar daržovės purškiamos chemikalais, jis tai paneigė.

Augina, ką perka

Kaip minėta, lietuviai bene labiausiai mėgsta pomidorus, tad „Kietaviškių gausa“ ir augina daugiausiai pomidorus.

„Šiandien auginame 11 rūšių pomidorų, 4 rūšis salotų ir dvi rūšis agurkų“, - M. Pupienis.

Be to, šiltnamius žiemą šildys ir autonominė biokuro ir dujinė katilinė.. Vanduo kiekvienam augalui dozuojamas atskirai per specialius vamzdelius. Automatiškai reguliuojamas ir apšvietimas bei drėgmė.

Šiltnamiuose visais metų laikais palaikoma apie 23-24 laipsnių temperatūra. Idealios sąlygos leidžia auginti daržoves itin sparčiai. Tarkime ilgavaisis agurkas užauga per pustrečios savaitės.

Tinklalapio rekvizitai.lt duomenimis, bendrovėje dirba 258 darbuotojai, vidutinis atlyginimas joje yra kiek daugiau nei 687 eurų neatskaičius mokesčių.

Pirmieji įmonės šiltnamiai buvo pastatyti dar 1987 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)