Ūkio ministerijai ir VšĮ "Versli Lietuva" atlikus išsamią analizę, ekonominiam bendradarbiavimui svarbiausios rinkos buvo suskirstytos į tris kategorijas - plėtros rinkos: Švedija, Norvegija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija; perspektyvinės rinkos: JAV, Kinija, Izraelis, Japonija, Ukraina; žvalgybinės rinkos: Jungtiniai Arabų Emyratai, Kanada, Turkija, Pietų Afrikos Respublika.

Nustačius svarbiausias rinkas buvo atlikta perspektyvių eksportui sektorių analizė bei įvertintos valstybės institucijų ir įstaigų turimos priemonės bei resursai šiose rinkose.

"Perspektyvių sektorių, institucijų bei įstaigų veiklų ir resursų prioritetinėse rinkose žinojimas įgalins institucijas, dalyvaujančias įgyvendinant ekonominę diplomatiją, veikti koordinuotai, kryptingai bei pasiekti geriausių Lietuvos eksporto plėtros, tiesioginių užsienio investicijų pritraukimo ir augančių turizmo srautų rezultatų", - pažymėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasitelkus atliktą analizę, 2016 m. Užsienio reikalų ministerija skirs didelį dėmesį konkrečių ekonominės veiklos užduočių diplomatinėms atstovybėms formulavimui bei jų įgyvendinimo rodiklių nustatymui.

"Šiame procese labai svarbus verslo "balsas", nes kertinis ekonominės diplomatijos tikslas yra padėti Lietuvos verslo atstovams atrasti perspektyvias rinkas ir įsitvirtinti jose. Todėl visų institucijų jungtinės pastangos ir pajėgos bus nukreiptos į šių eksporto skatinimo tikslų įgyvendinimą", - pabrėžė L. Linkevičius.

Ministras pasidžiaugė, kad užduočių formulavimo diplomatinėms atstovybėms procesas vyksta sėkmingai. Liepos 21 d. VšĮ "Investuok Lietuvoje" pateikė Švedijos, Suomijos, Nyderlandų ir Vokietijos įmonių sąrašą, kurioms Lietuvos ambasados pristato Lietuvos potencialą atitinkamose srityse ir kviečia investuoti Lietuvoje. Šis kryptingas užduočių formulavimo diplomatinėms atstovybėms darbas bus tęsiamas ir plėtojamas toliau. Tikimasi, kad bendrų pastangų dėka ateityje į Lietuvą pavyks pritraukti ne tik didesnį investuotojų skaičių, bet ir pasiekti didesnį eksporto augimą.

Ekonominės diplomatijos taryboje dalyvauja užsienio reikalų, ūkio, žemės ūkio ir susisiekimo ministrai, 5 asocijuotų verslo organizacijų atstovai ir Premjero patarėjai.