Pasak Kriminalinės policijos biuro viršininko pareigas laikinai einančio Andžejaus Roginskio, operacija buvo pradėta dar 2015 m., kai įvedus eurą Lietuvoje pastebėtos naujos rūšies eurų klastotės, kurios buvo realizuojamos 15-oje ES valstybių.

Aktyvių veiksmų imtasi liepos 13 d. dviejose spaustuvėse - Kaune ir „gretimame rajone" - rasta 3,5 mln. eurų vertės ruošinių, kurie buvo pagaminti naudojant šilkografijos būdą, padirbant visus apsauginius banknotų požymius.

Pareigūnai taip pat konfiskavo 17 tūkst. eurų vertės jau pagamintų eurų klastočių. Padirbinėtojai spausdino tik 50 eurų vertės banknotus.

„Vienoje spaustuvėje eurai buvo gaminami gan prastos kokybės, lazeriniu būdu (...), kitoje spaustuvėje - ofsetiniu būdu, kai grupės nariai mėgino gaminti aukštos kokybės klastotes", - žurnalistams penktadienį sakė A. Roginskis.

Įtarimai už pinigų padirbinėjimą pareikšti 6 asmenims, 3 iš jų yra suimti.

„Taip pat ir organizatorius, kuris suimtas maksimaliam suėmimo laikotarpiui - 3 mėn. (...) kai kurie iš šių asmenų mums yra gana gerai žinomi. Šios veiklos organizatorius jau ne pirmą kartą yra sulaikomas, traukiamas atsakomybėn už analogiškos veiklos vykdymą", - kalbėjo A. Roginskis.

Pareigūno teigimu, grupuotės anksčiau pagamintos klastotės buvo prastos kokybės ir dažniausiai platintos Lietuvoje, Latvijoje ir Vokietijoje per bendrininkų tinklus. A. Roginskis gyventojus nuramino, teigdamas, kad kokybiškos klastotės į apyvartą nepateko, piliečiai gali rasti tik pavienių padirbtų prastos kokybės eurų.

„Kol kas skaičiuojame, tyrimas atliekamas, nenorime konkrečių skaičių dar vardyti, bet kalba neina apie milijonus", - sakė pareigūnas.

Operaciją vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro vadovaujama grupė, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros, Europolo, Kauno ir Vilniaus bei Kriminalistinių tyrimų centro policijos pareigūnai bei ekspertai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)