Tarnybos pranešime nurodoma, kad įmonė „Stragutės mėsa“, įsikūrusi Tauragės rajone, rinkai tiekė kokybės rodiklių neatitinkantį šaltai rūkytą „Jurbarko skilandį“, o įmonė „Damsa“ vartotojus sąmoningai klaidino ant dešrelių etikečių nurodydama, kad tai – aukščiausios rūšies gaminys.

Vilkaviškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai išsiaiškino, kad į Didvyžių (Vilkaviškio r.) socialinės globos namus tiekiamos neva įmonės „Damsa“ aukščiausios rūšies fasuotos virtos dešrelės savo kokybe neatitinka šiai gaminių grupei keliamų reikalavimų. Laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad šiose dešrelėse yra apie 1 proc. sojos baltymų ir daugiau kaip 7 proc. krakmolo, kurių aukščiausios rūšies mėsos gaminiuose negali būti. Pagal reikalavimus, tai antros rūšies gaminiai.

Už vartotojų apgaudinėjimą bendrovės direktoriui skirta didesnė kaip 2 000 Lt bauda, o įmonė įtraukta į nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą ir bus kontroliuojama ypač griežtai.

„Stragutės mėsa“ atstovas taip pat turės sumokėti baudą už tai, kad aukščiausios rūšies „Jurbarko skilandis“ buvo gaminamas iš prastesnės nei turėtų būti žaliavos.

Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, tikrindami įmonę, nustatė, kad gaminant šaltai rūkytą aukščiausios rūšies „Jurbarko skilandį“ įmonėje sunaudojama mažiau kokybiškos mėsos nei nurodyta žaliavų apskaitos kortelėje. Pavyzdžiui, nebuvo panaudota kiaulienos kulninės, neriebios kiaulienos. Prapjovus skilandį buvo matyti sausgyslių ir kraujagyslių liekanų, nors aukščiausios rūšies gaminyje to neturėtų būti. Atlikus laboratorinius tyrimus nustatyta, kad drėgmės ir mėsos baltymų be kolageno kiekis taip pat neatitiko šios rūšies gaminiams keliamų reikalavimų, nurodoma tarnybos pranešime.

Tikrinimo metu įmonės šaldytuve rasta daugiau kaip 500 kg sūdytų lašinių su akivaizdžiais gedimo požymiais (lipniu, gleivėtu, vietomis su pelėsiu paviršiumi). Juos nurodyta nedelsiant sunaikinti specializuotoje įmonėje.

Už nustatytus pažeidimus įmonės atstovui skirta 500 Lt bauda. „Jurbarko skilandį“ rinkai bus leista tiekti tik tuomet, kai įmonė laboratoriniais tyrimais pagrįs, kad gaminys atitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiui keliamus reikalavimus.

Kiekvienais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, vykdydama rinkai tiekiamų mėsos gaminių saugos ir kokybės kontrolę, atlieka per 5 tūkst. laboratorinių tyrimų įvairių mėsos gaminių saugai, kokybei ir faktinei sudėčiai nustatyti. Į inspektorių akiratį papuola ne tik lietuviški, bet ir iš kitų valstybių atvežti mėsos gaminiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)