Šiek tiek pigiau tas pačias prekes galima įsigyti tik kaimyninėje Lenkijoje.

„Nepaisant to, kad kai kurios prekės, palyginus su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, šių metų balandį Lietuvos prekybos centruose išties brango, bendra perkamiausių prekių krepšelio suma augo nedaug – vos 3 eurais, kai kitose Europos šalyse šoktelėjo net keliasdešimt eurų. Kitų regiono valstybių kontekste Lietuva ir toliau išlieka viena pigiausių šalių apsipirkti Europoje“, – pranešime spaudai sakė bendrovės „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Įvertinus daugiau kaip 160 perkamiausių produktų kainas, šių metų balandį Lietuva pigiausių Europos šalių sąraše pakilo iš trečios į antrą vietą ir aplenkė iki tol šią poziciją užėmusią Bulgariją. Pigiausių šalių penketuke šiemet nuo pigiausios iki brangiausios rikiuojasi Lenkija, Lietuva, Bulgarija, Ispanija ir Estija.

„Maxima“ duomenimis, šiemet toks pirkinių krepšelis Lietuvoje kainuoja 137 eurus. Lenkijoje – 124 eurus, Bulgarijoje – 138 eurus. Ispanijoje ir Estijoje atitinkamai po 150 ir 177 eurus.

Brangiausių šalių penketuke šiuo metu nuo pigiausios iki brangiausios rikiuojasi Austrija, Prancūzija, Italija, Čekija ir Šveicarija. Šveicarijoje už tokį pat prekių krepšelį šį pavasarį tektų sumokėti kone trigubai brangiau nei Lietuvoje – net 392 eurus. Čekijoje – 205 eurus, Italijoje – 202 eurus.

Didžiausias kainų šuolis per metus fiksuotas Šveicarijoje. Nuo praėjusių metų balandžio šioje šalyje pigiausių prekių krepšelis pabrango net 34 eurais. Tarp labiausiai brangusių šalių šiemet rikiuojasi ir Airija bei Italija, kuriose analogiškų prekių krepšelis brango atitinkamai 12 ir 11 eurų.

Lyginant su kitomis 13 valstybių, Lietuvoje pigiausiai galima įsigyti virtų dešrelių, duoninių bandelių, makaronų, druskos, šviesaus alaus, sultinio, šokoladinių batonėlių. Lietuviai dažnai mažiau moka ir už bulves, grietinę, margariną, negazuotą vandenį, obuolius, popierinius rankšluosčius, saulėgrąžų aliejų, šviežią jautieną, tualetinį popierių, šviesią duoną, ryžius, dantų pastą.

„Maxima“ duomenimis, vos keli perkamiausių prekių krepšelyje esantys produktai Lietuvoje kainuoja kiek brangiau nei vidutinė kaina kitose Europos šalyse. Tai – geltonosios paprikos bei fermentinis sūris be augalinių riebalų.

Palyginamuoju laikotarpiu tarp labiausiai brangusių prekių Lietuvoje citrinos, dribsniai ir grikiai, o tarp pigusių – saulėgrąžų aliejus, pomidorai, bananai ir sviestas.

Bendrovės „Maxima LT“ analitikai analogišką kainų palyginimo skirtingose Europos šalyse tyrimą atlieka kasmet. Jo metu lyginamos panašios koncepcijos ir tam pačiam kainų segmentui priklausančių prekybos tinklų viešai pateikiamos kainos. Pavyzdžiui, Airijoje žiūrėtos „Tesco“, Austrijoje „Billa“, Čekijoje „Nakuptesi“, Italijoje „Pronto Spesa“, Ispanijoje „Capraboacasa“, Prancūzijoje „Auchan Direct“, Lenkijoje „Lecrerc“, Švedijoje „Coop“, Vokietijoje „Rewe“, Didžiojoje Britanijoje „My Supermarket“, Baltijos šalyse – „Maxima“ prekybos tinklo kainos.

Tarp populiariausių tyrimo metu vertintų prekių patenka dažniausiai Europos pirkėjų įsigyjami maisto produktai ir kitos vartojimo prekės.

Tarp jų – duona, miltai, ryžiai, kiaušiniai, pienas, sūris, mėsa, švieži vaisiai ir daržovės, cukrus, kava bei kiti kasdien vartojami maisto produktai. Taip pat tualetinis popierius ir popieriniai rankšluosčiai, higienos, valymo bei skalbimo priemonės, rūkalai, alkoholis.

Lyginant populiariausių prekių kainas skirtingose Europos šalyse papildomai vertinamos ir šių prekės ženklų prekių kainos: „Actimel“, „Activia“, „Ajax“, „Ariel“, „Bonduelle“, „Coca-Cola“, „Colgate“, „Domestos“, „Dove“, „Heinz“, „Hellmanns“, „Jacobs“ ir kt.

Pasak Ž. Valkerio, Lenkijai ir toliau išliekant pačia pigiausia šalimi apsipirkti Europoje, vis dažniau sulaukiama užklausų, kaip pasienyje esančioms, taip pat ir kitoms šalyje veikiančioms „Maxima“ parduotuvėms sekasi konkuruoti su kaimyninės Lenkijos parduotuvėmis.

„Arčiau sienos gyvenantys lietuviai jau ne vieną dešimtmetį renkasi kur apsipirkti – Lietuvoje, ar važiuoti į kaimyninę Lenkiją, tad pastaraisiais metais didelio pokyčio nepastebime ir parduotuvių veiklos rezultatuose jų elgsenos pokyčiai neatsispindi. Galbūt pastaruoju metu į šią šalį dažniau vykstama apsipirkti iš kitų Lietuvos miestų ar miestelių. Tačiau, tai nėra masinis reiškinys. Nors dažniausiai į Lenkiją vykstama apsipirkti, ieškant žemesnės kainos, vis tik kaina, didžiajai daugumai lietuvių, nėra vienintelis kriterijus renkantis, kur apsipirkti. Jiems ne mažiau svarbi ir produkto kokybė, lietuviška kilmė bei tradicinis, priimtinas skonis“, - sako Ž. Valkeris.

Galbūt gyvenate užsienyje ir galite papasakoti, kiek ten išleidžiate parduotuvėje, pramogaudami? Kviečiame palyginti kainas svetur ir Lietuvoje – ar iš tiesų lietuvaičiai neturėtų skųstis kainomis? Kviečiame jus rašyti el.p. pilieciai@delfi.lt arba čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (663)