Prašo pasmulkinti

Didelėmis raidėmis, kad iš tolo būtų gerai matyti, išrašytas skelbimas „Pinigų nekeičiame“ „puošia“ ir sušio baro šalia „Naglio“ kino teatro langelį. Įstaigos darbuotojas laikraščiui sakė, kad įkyraujantys vasarotojai pageidauja pasistatyti automobilius Vytauto gatvėje ir neturi užtektinai monetų.

„O mes juk negalime pasirūpinti metaliniais, kad jie galėtų susimokėti už stovėjimą. O per dieną su tokiais prašymais ateina nuo 10 iki keliolikos poilsiautojų“, - sakė laikraščio pašnekovas.
Padeda kavinė

Palangos rinkliavų centro direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Simutis „Vakarinei Palangai“ sakė žinąs apie problemą. „Kai parkavimo mokestį miesto Taryba pakėlė iki 6 Lt, norėdami automobilį pastatyti dviem valandoms, žmonės turi sumokėti 12 Lt. O tiek surinkti metalu sudėtinga“, - sakė E. Simutis.

Tačiau, kaip tikino laikraščio pašnekovas, Rinkliavų centras iš dalies pasirūpino šiuo poilsiautojų poreikiu. Tiesa, ne Vytauto gatvėje norinčius pastatyti automobilius, o S. Daukanto. Į čia veikiančią „Lietuvos ryto“ kavinę įstaiga reguliariai atvežanti nemenką kiekį monetų, kad čia užsukantiems vasarotojams padavėjai mielai pasmulkintų popierines kupiūras.

Tą laikraščiui patvirtino ir kavinės šeimininkas Audrius Macius, bet pasakyti, kiek pinigų metaliniais kas kartą jam atveža Rinkliavų centras, nepanoro.

O Vytauto gatvėje norintieji parkuotis, pasak E. Simučio, tiesiog tinginiai. „Jei jie tingi pasukti 50 m iki Rąžės automobilių aikštelės, tad tegu ir rūpinasi, kaip susimokėti. Šioje aikštelėje vietos yra ir, be to, ji kainuoja perpus pigiau“, - kalbėjo E. Simutis.

Į sezoną neatsižvelgia

Tačiau rūpesčių dėl piniginių operacijų vasarotojams bei ne tik jiems iškyla ir bankų filialuose, kuriuose, kaip tvirtino laikraščio skaitytojai, laukti tenka net pusę valandos. Vieno tokio – „Swedbank“ – filialas Palangoje, kaip laikraščiui sakė atstovas spaudai Saulius Abraškevičius, iš tiesų naujais darbuotojais vasaros metu nepasipildo bei nepailgina ir darbo laiko. „Visą parą kurorte veikia banko savitarnos erdvė, kurioje įrengti grynuosius pinigus išduodantys ir priimantys bankomatai bei internetinio banko terminalas, - sakė banko atstovas. - Savitarnos erdvėje galima atlikti operacijas, dėl kurių klientai paprastai kreipiasi į banko darbuotojus. Paprastus piniginius reikalus čia galima susitvarkyti greitai ir patogiai, nereikia derintis prie padalinio darbo laiko. Be to, čia atlikti operacijas yra daug pigiau nei kreipiantis į darbuotoją“.

Pasak S. Abraškevičiaus, per 2013 metus „Swedbank“ Palangoje vidutiniškai per mėnesį aptarnaudavo beveik po 5000 klientų. Ir, nepaisant „Vakarinės Palangos“ skaitytojų nusiskundimų eilėmis šiame banke, atstovas spaudai pateikė oficialius įstaigos duomenis apie vidutinį šių metų fiksuojamą klientų laukimo laiką, kuris esą nesiekia 3 minučių, o vidutinis vieno kliento aptarnavimo laikas – šiek tiek daugiau nei 5 minutės.

Poreikio nėra?

Pasak S. Abraškevičiaus, banko klientų aptarnavimo padalinių laikas nustatomas atsižvelgiant į klientų srautus, jų poreikį finansinėms operacijoms ir konsultacijoms. „Ilgiau ir savaitgaliais dirba tik didmiesčių prekybos centruose veikiantys banko padaliniai – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Taip pat pastebime, kad atvykę turistai aktyviai atsiskaito banko mokėjimo kortelėmis“, - sakė laikraščio pašnekovas.

„Vakarinei Palangai“ pasidomėjus, ar šią vasarą pasikeitė klientų skaičius ir banko filiale kurorte vykdomos operacijos, S. Abraškevičius šyptelėjo: „Kad dar ta vasara vargiai prasidėjo“. Atstovas spaudai sakė negalįs atsakyti, ir kokią didžiausią sumą pinigų Palangoje šią vasarą banko darbuotojams yra tekę iškeisti.

Šventojoje bankomato nekurs

Laikraščiui atkreipus dėmesį, kad poilsiautojai ir net vasaros darbuotojai labai pasigenda Šventojoje „Swedbank“ bankomato, S. Abraškevičius aiškino, kad jo atstovaujama įstaiga turi šalyje itin platų pinigus išduodančių bankomatų tinklą.

„Įvertinus mūsų bankomatų tinklo išlaikymo ir administravimo sąnaudas, šiuo metu jo plėtra nėra numatyta, tad naujų nei didmiesčiuose, nei mažesniuose miesteliuose bankas neįrengia, - sakė atstovas spaudai. - Mūsų praktika rodo, jog nemažai mažesnių miestelių gyventojų dirba savivaldybių centruose, vyksta ten apsipirkti arba tvarko kitus reikalus, tad grynųjų galima išsiimti ten esančiuose bankomatuose. Turistai taip pat yra linkę aplankyti netoli esančius miestus Palangą ir Klaipėdą, kur prireikus galima išsigryninti pinigų. Kita vertus, už didžiąją dalį paslaugų ir pirkinių galima atsiskaityti banko mokėjimo kortele, tad grynieji nėra būtini“.

Uždarys padalinį

Šventojoje papildomo bankomato nebus, o Palangos oro uoste po dviejų mėnesių neliks kito banko – Medicinos – padalinio. Nors, kaip laikraščiui tvirtino šio banko Verslo plėtros departamento rinkodaros vadybininkė Vilma Juozapavičienė, vasaros laikotarpiu ir sulaukiama daugiau klientų nei šaltuoju periodu.

„Tačiau žmonių srautas nėra pakankamas užtikrinti efektyvią banko klientų aptarnavimo poskyrio veiklą, ypač – žiemą, todėl pasibaigus vasarai planuojame šį padalinį uždaryti“, - sakė vadybininkė.
Konkrečių skaičių, kiek Medicinos bankas aptarnauja klientų Palangoje, V. Juozapavičienė neatskleidė.