Taryba nepritarė antrą kartą parengtam detaliajam planui, taip pat panaikino anksčiau pačios savivaldybės palaimintą detaliojo plano koncepciją.

Planuojamos poilsio namų statybos pušyne, bene vienintelėje likusioje žalioje zonoje Palangos centre iš pradžių kėlė klausimų dėl jų legalumo. Kaip tik todėl nutarta keisti teisės aktus, kad statyboms būtų uždegta žalia šviesa.

Vis dėlto po DELFI tyrimų pati savivaldybė pakeitė nuomonę ir dabar nusprendė tokioms statyboms nepritarti.

Istorijos eiga

„Kalbama apie nuostabią oazę, smaragdinę pušų paunksmę pačiame senosios Palangos centre, pagal Kultūros paveldo departamento nuostatas esančią griežčiausio režimo apsaugos zonoje, J. Simpsono g. 21. Čia planuojama statyti poilsio namus. Žmonės kalba, kad per sąsajas su įvairiomis bendrovėmis projektą vykdo pats M. Marcinkevičius“, - jau anksčiau stebėjosi palangiškiai.

Dar kiti vietiniai svarstė, kad poilsio namai vėliau greičiausiai taps butais: „Neapgaudinėkim nieko ir svarbiausia savęs. Kuklūs poilsio namai - tai ta pati mažaaukštė 1-2 butų gyvenamoji statyba, tik po „poilsio namų“ vėliava. Jei kam smagiau, galit pavadinti juos „apartamentų viešbučiu“ ar dar kokiu nors „boteliu“. Esmė čia ta pati.“

Pagal DELFI turimus Registrų centro dokumentus, sklypas, kuriame planuojami nauji poilsio namai, iš tiesų patenka į nekilnojamųjų kultūros vertybių teritoriją ir apsaugos zoną. Tačiau, nepaisant to, Palangos miesto savivaldybė ir dar daugybė institucijų anksčiau patvirtino žemės sklypo detaliojo plano koncepciją. DELFI aiškinosi, ar toje vietoje leidžiamos tokios statybos ir paaiškėjo, kad tokios statybos toje Palangos vietoje yra negalimos.

Po DELFI tekstų Palangos miesto savivaldybė paskutinę sekundę ėmė ir persigalvojo - nesvarstė detaliojo plano tvirtinimo klausimo.

Lapkričio 25 dieną publikuotas DELFI tyrimas apie planuojamas statybas Palangoje. O jau kitą dieną Palangos miesto savivaldybės taryba turėjo tvirtinti detalųjį sklypo J. Simpsono g. 21 planą. Tačiau po redakcijos tyrimo šis klausimas iš dienotvarkės buvo netikėtai išbrauktas, nors savivaldybė ketino svarstyti ir tvirtinti planą, kadangi visos institucijos buvo ištarusios „Taip".

Pasirodžius DELFI tekstui Palangos miesto savivaldybei dėl planuojamų statybų teisėtumo kilo abejonių ir ji kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

O ši tuomet panaikino anksčiau jos pačios darbuotojų išduotą teigiamą išvadą dėl detaliojo plano.

Tačiau dabar yra parengtas naujas paminklosauginis planas ir šios statybos yra galimos. Kultūros paveldo departamento sukurtas naujas nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos planas leidžia verslininkams įgyvendinti savo sumanymus.

Naujame dokumente numatomi žymiai mažesni reikalavimai. Tačiau nepaisant to, Palangos savivaldybė dabar nusprendė ginti senąsias pušis ir antrą kartą nepavirtino detaliojo plano bei panaikino anksčiau patvirtintą detaliojo plano koncepciją.

Savivaldybė užsiminė apie spaudimą

„Sprendimą Tarybos nariai priėmė nepaisydami didžiulio projekto vystytojų spaudimo“, - rašoma Palangos savivaldybės pranešime.

Savivaldybė teigia, kad tai ar griežčiausioje kurorto paminklosauginėje zonoje esantis parkas bus sunaikintas, dabar priklausys nuo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) sprendimo.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos spalį panaikino savo išduotą teritorijų planavimo dokumento patikrinimo aktą, o gruodį išdavė neigiamą teritorijų planavimo dokumento patikrinimo aktą.

Sausį Palangos miesto savivaldybės administracija gavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos privalomąjį nurodymą panaikinti kompleksinio derinimo protokolinį sprendimą ir iš naujo svarstyti detaliojo plano derinimo klausimą teisės aktų nustatyta tvarka“, - skelbia Palangos savivaldybė.

Nori išsaugoti pušis ir kreipėsi į VTPSI

Naujų ir prabangių poilsio namų statybos buvo planuojamos pušyne, kuriame dabar mėgsta poilsiauti palangiškiai ir miesto svečiai. Savivaldybės tarybos nariai teigė, kad planuojamas užstatymo intensyvumas yra per didelis, o miestas turi išsaugoti pušis.

Nors miesto taryba nepatvirtino detaliojo plano, tai dar gali vienašališkai padaryti VTPSI. Anksčiau Palangos miesto taryba parašė raštą VTPSI su prašymu taip pat netvirtinti detaliojo plano, nes tokios statybos pažeistų visuomenės interesus.

Verslininkų skundas teisme nepatenkintas

Savivaldybė nusprendė saugoti parko medžius: „Įgyvendinant parengtame detaliajame plane numatytus sprendinius, sklype būtų šalinami 37 šimtamečiai medžiai, kurie yra greta esančio Birutės parko tąsa, o tai akivaizdžiai pažeistų visuomenės interesus.“

Savivaldybės pranešime rašoma, kad verslininkai kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą prašydami uždrausti Palangos miesto savivaldybės tarybai svarstyti klausimą dėl žemės sklypo J. Simpsono g. 21 detaliojo plano netvirtinimo. Šiandien ryte teismas nutartimi atsisakė priimti verslininkų skundą.

Palangos savivaldybės sprendimą vadina neteisėtu

„Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas Marius Žemaitis DELFI teigė, kad Palangos savivaldybės sprendimas yra neteisėtas.

„Minimas Detalusis planas yra rengiamas nuo 2013 metų gruodžio mėn. Šios dienos Palangos miesto savivaldybės sprendimas „Dėl žemės sklypo J. Simpsono g. 21, Palangoje, Detaliojo plano netvirtinimo“ yra neteisėtas, nes akivaizdžiai ir grubiai pažeidžia visą eilę įstatymų ir teisės aktų“, - komentavo M. Žemaitis.

Pasak jo, verta paminėti tris svarbiausius dalykus: „Pirma, Detalusis planas yra parengtas pagal visus teisės aktų reikalavimus. Antra, jis yra suderintas su visomis kompetentingomis institucijomis. Trečia, netvirtindama šio Detaliojo plano, Palangos miesto savivaldybė mažų mažiausiai pažeidžia Teritorijų planavimo įstatymą ir Detaliųjų planų tvirtinimo taisykles. Apie šio veiksmo neteisėtumą raštu informuota pati Palangos savivaldybė, Valstybinė teritorijų planavimo inspekcija, Valstybinė statybos inspekcija, LR Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje, Lietuvos Seimo kontrolierių įstaiga bei LR aplinkos ministras.“

Kaltina savivaldybe dezinformacija

Pasak M. Žemaičio Palangos savivaldybė ėmėsi dezinformacijos: „apmaudu, kad neturėdami jokių argumentų prieš šio Detaliojo plano tvirtinimą, Palangos miesto tarybos nariai ėmėsi dezinformacijos, esą šiame sklype bus kertami 37 medžiai, tuo tarpu, kai esame suinteresuoti ir įsipareigojame išsaugoti visus medžius. Su tuo, kaip jie ir toliau puoš Palangą, galima susipažinti pridedamuose architektų rengtuose Detaliojo plano sprendiniuose.

Sklypo užstatymas formuojamas laisvo planavimo principais, saugant vertingus želdinius, kuriant šiai Palangos daliai būdingų erdvių sistemą. Mažaaukščių pastatų tūriai dėstomi pratęsiant gretimuose kvartaluose nusistovėjusį kompozicinį ritmą, išsaugant pagrindinius skersinius vizualinius ryšius. Siekiant nekonkuruoti su medžių masyvais, tęsiant aplinkoje besiformuojančių siluetų charakterį, pastatai projektuojami taip, kad savo proporcijomis būtų artimi istorinėms viloms. Statybai naudojamas medis, stiklas ir, kas labai svarbu, šaknyną saugantys pamatai.“

Pasak projekto vystytojo, Palangos savivaldybė nenori investicijų savo mieste: „Lords LB Asset Management“ savo veikloje laikosi visų teisės aktų reikalavimų bei reglamentų. Apmaudu, kad Palangos miesto taryba, neturėjusi nei vieno teisinio argumento blokuoti patrauklaus, konkurencingo ir ekologiško objekto kūrimą, priėmė politinį sprendimą.

Mes tai vertiname kaip aiškų signalą, kad investicijos Palangoje nepageidaujamos arba pageidaujamos selektyviai. „Lords LB Asset Management“ yra skaidri ir atsakinga investicijų valdymo bendrovė, kurios veiklą prižiūri ir griežtai reglamentuoja Lietuvos bankas. Gindami investuotojų interesus teisinėmis priemonėmis sieksime investiciniam fondui „Lords LB Opportunity Fund II“ žalą darančių institucijų ir asmenų atsakomybės.“

Mįslinga medžių istorija

Palangos savivaldybė teigia, kad jie išsaugojo 37 medžius. DELFI turimose arboristų išvadose iš tiesų nemažai medžių pažymėta raudona spalva ir siūloma juos šalinti. Tiesa, patys verslininkai aiškina, kad kol kas medžių būtų vis tiek nekirtę.

Siūlomi šalinti medžiai

„Detaliojo plano rengimo metu buvo atlikta sklype augančių medžių analizė. VšĮ „Lietuvos arboristikos centras“, nustatė, kad sklype iš augančių įvairių 194 medžių reiktų šalinti 37 medžius. Šią informacija buvo būtina surinkti esamos padėties rengimo etape. Vis tik plano rengimo metu buvo nuspręsta, kad būtina saugoti visus medžius. Todėl savivaldybei teiktame tvirtinti detaliajame plane yra nurodoma, kad būtina saugoti visus medžius“, - nurodoma įmonės atsiųstame komentare.

Jame nurodoma, kad vėliau bus galvojama, ar medžiai gali būti šalinami: „Pažeistų medžių šalinimo klausimas turėtų būti sprendžiamas kitame etape (nebūtinai susijusiame su statybomis, tai gali būti ir teritorijos tvarkymas) papildomai vertinant medžių būklę ir jų šalinimo būtinumą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)