Viešoje erdvėje ne vienerius metus sklando stereotipas: Palangoje poilsiauti – pernelyg brangu. Patys vietos gyventojai bei verslininkai tikina priešingai – tokių žemų kainų, kokios pastaraisiais metais vyrauja mūsų kurorte, niekada nėra buvę.

Nesimato ir poilsiautojų. Tad net ir artėjant didžiausioms metų šventėms apgyvendinimo sektoriaus atstovai kainų nekelia: kambarį viešbutyje ar visą butą įmanoma išsinuomoti ir už keturiasdešimt eurų parai.

Daugėja užsienio svečių

Viešbučio „Amberton Green“ direktorius Tomas Vanagas sako, kad didžioji viešbučio svečių dalis – lietuvaičiai.

„Matyt, tai ir formuoja užsakymų tendenciją. Lietuviams įprasta Kūčias bei Kalėdas sutikti šeimose, draugų, artimųjų būryje. Todėl į viešbučius tuo laikotarpiu jie nevažiuoja, -- pasakoja direktorius. – Didžioji užsakymų dalis prasideda nuo Kalėdų. Pavyzdžiui, mūsų viešbutyje nuo gruodžio 26 dienos iki kitų metų sausio 6 dienos kambarius jau rezervavo svečiai iš užsienio: skandinavai, latviai, rusai, baltarusiai.

Jie paprastai pas mus ilsisi nuo 3-4 dienų iki savaitės. Lietuvaičiai apsistoja dviem dienom. Dabar metų sandūrai beveik visi kambariai užsakyti. Pirmiausiai buvo išpirkti pigiausi pasiūlymai – Naujiesiems metams sutikti liko tik apie trylika kambarių“.

Anot T.Vanago, užsakymai, palyginti su ankstesniais metais, kinta: anksčiau rezervacija pasipildavo iki gruodžio pradžios.

Taip pat „Amberton Green“ viešbučio vadovas pastebi, kad kinta ir svečių kontingentas – šiemet daugėja užsieniečių. Šio viešbučio kambarių įkainiai, patikino direktorius, išliko tokie patys kaip ir pernai – dvivietį kambarį galima užsisakyti nuo 85 iki 130 eurų parai.

Orientuojasi į kitų kainas

Naujųjų metų sutikimas Palangoje

Vanagupės gatvėje įsikūrusio viešbučio „Gradiali“ direktorė Agnė Šimkutė sako, jog jos atstovaujama apgyvendinimo įstaiga orientuojasi į kitų kurorto viešbučių įkainius.

„Įdomu tai, kad maždaug pusę kambarių poilsiautojai rezervavo dar iki lapkričio, kai nebuvome spėję paskelbti jokių akcijų. Kalbu apie Naujųjų sutikimo dienas. Didžioji mūsų užsakovų dalis – lietuviai, kurie prie jūros pageidauja praleisti tik dvi paras, -- pasakoja direktorė. – Kalėdų laikotarpiui mes nieko išskirtinio neorganizuojame, gal todėl šiuo laiku užsakymais negalime pasigirti. Tiesa, pastebėjau, kad žmones vilioja pigiau siūlomi paslaugų paketai“.

A. Šimkutės įvardijamas paketas labiau orientuotas į šeimas. Nuo gruodžio 30 iki sausio 2 dienos „Gradiali“ siūlo porai apsistoti dviem parom už 350 eurų. Į šią kainą yra įskaičiuota ir naujametė programa, ir neribotas dienos apsilankymas treniruoklių salėje bei SPA zonoje, ir pusryčiai.

Ir nors užsakovų dauguma – lietuvaičiai, viešbutis rengia šventinę programą įvairiomis užsienio kalbomis.

„Beveik visą šios sumos dalį „suvalgo“ šventinė vakarienė, - paaiškino viešbučio direktorė. – Kadangi orientuojamės į šeimų poilsį, rengiame atskirą vietą vaikams, kur vakaro vedėjas organizuos jiems žaidimus. Taip pat žinome, kad tradicijos keičiasi – net ir lietuvaičiai nebemėgsta ilgai sėdėti už stalo. Tad Naujųjų išvakarėse planuojame keliauti prie jūros ir paplūdimyje stebėti šventinius miesto fejerverkus“.

Anot pašnekovės, užsakymams, jų srautams didelį vaidmenį turi net gamta. A. Šimkutė pastebėjo, kad pirmieji ir gana dažni kambarių užsakymai prasidėjo iškritus pirmajam žiemos sniegui.

Pigiai, skaniai ir prasmingai

Viešbučio ir kavinės „Feliksas“ direktorius Tadas Domarkas pastebi, kad konkurencija Palangoje vis didėja, o svečių srautai mažėja.

„Rusakalbių jau praėjusią vasarą daug nebuvo, o šiuo metu jų faktiškai visai nėra. Tad mūsų užsakovai – dažniausiai lietuviai. Jie kambarius rezervuoja trumpam laikui – praktiškai parai, -- sakydamas, kad dauguma „Felikso“ kambarių Naujųjų metų vakarui jau užsakyti, pasakoja T. Domarkas. – Kadangi klientų beveik nėra, o pasiūla didžiulė, apie kainų kėlimą negali būti jokios kalbos. Tarkime, šiuo metu pas mus kambario kaina prasideda nuo 30-50 eurų. O juk kalbame apie kurortą, miestą prie jūros. Netikiu, kad kituose kurortuose būtų galima apsistoti dar pigiau. Tad kartais leidžiu sau pasijuokti, kad Palangoje viešbučių kainos šiuo metu yra ne tik nedidelės, bet net nenormaliai mažos. Nedaug įkainiai kils ir šventiniu laikotarpiu“.

T. Domarkas pasakoja, kad „Feliksas“, kitaip nei kiti miesto viešbučiai, siūlo vakarienę ir per Kūčias. Tokią vakarienę iš dvylikos patiekalų „Felikso“ kavinė paruošė pernai, o šiemet sulaukė klientų skambučių – žmonės pageidavo apsilankyti tą vakarą kavinėje dar kartą.

„Tos vakarienės šiais metais neplanavome, bet gavę užsakymų persigalvojome. Pasirodo, yra nemažai žmonių, kurie nebeturi su kuo valgyti Kūčių (artimieji yra emigravę į užsienį). Dar yra klientų, kurie paprasčiausiai nenori sau sukti galvos dėl patiekalų gamybos, -- dalijasi pastebėjimais „Felikso“ vadovas. – Toks vakaras kavinėje tampa savotiškas šeimos suėjimas. Pavyzdžiui, pernai visi kartu sukalbėjo maldą, o pavalgę tikintieji drauge patraukė į maldos namus“.

Kūčių vakarienė šioje kavinėje yra pateikiama švediško stalo principu – kiekvienas svečias prie staliuko valgo norimą patiekalą ir tiek, kiek širdis geidžia. Vienam asmeniui Kūčių vakarienė „Felikso“ kavinėje kainuoja 15 eurų.

Tiek pat bus prašoma ir už šventinės Naujųjų sutikimo vakarienės rezervaciją. Tiesa, į šią kainą įeis tik užkandis, aperityvas ir desertas, o už karštus patiekalus bei gėrimus teks susimokėti papildomai.

„Naujųjų vakarui vietų dar šiek tiek yra, bet jau nedaug. Mat visa mūsų kavinė – nedidelė – vos 50 vietų, - atskleidžia pašnekovas. – Šiemet nerengiame banketo, tai bus tiesiog šventinė vakarienė. Mes orientuojamės į klientą, kuris nori Palangoje pailsėti pigiai: suteikiame nebrangų kambarį ir pigią vakarienę, o laisvalaikį svečiai galės planuoti savo nuožiūra“.

Jūra, kaip ir Palanga, – graži visada

Naujųjų metų sutikimas Palangoje

Poilsiautojų susidomėjimo kol kas nesulaukė ir apgyvendinimo privačiame sektoriuje atstovai, priklausantys „Svetingo šeimininko“ organizacijai.

Pastarosios vadovė Irena Švanienė sako, kad tokia tendencija – užsakinėti kambarius likus savaitei iki švenčių, vyrauja jau trečius metus.

„Kol kas kambarius svečiai rezervuoja labai vangiai. Prieš septynerius metus, pavyzdžiui, užsakymai prasidėdavo jau lapkričio pradžioje, o dabar – beveik gruodžio vidurys, -- neslepia ilgus metus apgyvendinimo paslaugas teikianti palangiškė. – Galvoju, kad ir šiemet užsakymai pasipils tik po gruodžio 15 dienos. Kūčių ar Kalėdų dienomis paprastai niekas nenori ilsėtis Palangoje, dažniausiai kambarius užsisako tik Naujųjų metų šventei.

Laimei, atsirado „Booking“ sistema – žmonės labiau į ją orientuojasi: galbūt jaučiasi saugesni, daugiau garantijų, kad užsakytos vietos jų tikrai lauks (yra buvę atvejų, kad žmonės, susitarę telefonu, atvažiuodavo, o jų vietos būdavo išnuomotos kitiems – brangiau sumokėjusiems). Žinoma, dabar kiti laikai – Palangoje atsirado tiek daug kotedžų, naujų namų, kad pasiūla gerokai viršija paklausą. O man kyla keista nostalgija seniems pastatams, viloms“.

Pašnekovė neslėpė – rusakalbių, ypač svečių iš gretimos Kaliningrado srities, beveik nebeliko. „O juk dar neseniai būtent šie klientai sudarė daugumą. Apmaudu, kad geopolitika šitaip atsiliepė turizmo verslui, -- kalba verslininkė. – Naujuosius sutikti atvyksta dažniausiai lietuviai, dar – baltarusiai, o turistai iš Vakarų šalių paprastai apsistoja viešbučiuose“.

„Svetingo šeimininko“ vadovė apgailestavo, kad ir privataus sektoriaus apgyvendintojams žiemos metu nuomoti kambarius, laukti poilsiautojų nelabai apsimoka: kambarius reikia paruošti, juos įšildyti prieš kelias paras iki apgyvendinimo. „Be to, norisi žmones pasitikti ir su tam tikra nuotaika – reikia kambarius papuošti, kad žmonės pajaustų, jog jie čia – laukiami“.

I. Švanienė patikino, kad šiųmetės apgyvendinimo kainos privačiame sektoriuje nebus didesnės nei praėjusiais metais. Už dvivietį kambarį prašoma iki 50, trivietį – 60 eurų. Žinoma, kaina priklauso ir nuo vietos bei teikiamų paslaugų kokybės.

„Naujųjų išvakarėse žmonių Palangoje tikrai netrūks. Ir lietuviai, ir užsieniečiai mėgsta atvažiuoti prie jūros. Nė viename kitame toliau nutolusiame kurorte tokio jausmo nepatirsi, tad trauka atvažiuoti pas mus išliks visais laikais. Juk jūra, kaip ir Palanga, – graži visais metų laikais. Žmonės ne visada vertina tik tai, kas materialu“, - tiki I. Švanienė.

Situaciją gelbsti emigrantai

Miesto bendruomenės „Palangos rūpestėlis“ tarybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė pastebėjo, kad šiemet į ją bei kolegas besikreipiantys klientai skiriasi nuo ankstesniųjų.

„Lietuvaičiai paprastai suskumba kambarius užsakinėti paskutiniąją savaitę ir tik parai, o štai rusai ar baltarusiai niekada tokiam trumpam laikui neapsistoja. Šie svečiai kambarius užsako maždaug savaitei ir į mus kreipiasi jau spalio-lapkričio mėnesiais, -- pastebi „Palangos rūpestėlio“ atstovė. – Šiųmečiai svečiai skiriasi nuo ankstesniais metais buvusiųjų – tapo labai populiaru į kurortą važiuoti didelėmis kompanijomis (klientai dažniausiai ieško butų, kambarių, kur galėtų apsistoti iškart 8-12 žmonių). Iki šiol dažniausiai vykdavo poros, pasitaikydavo, kad kambarį rezervuodavo keturiems asmenims“.

Dažniausi svečiai lietuvaičiai – emigrantai iš Anglijos ar Norvegijos. Šių svečių „Palangos rūpestėlis“ sulaukia ir eilinėmis savaitės dienomis, ir savaitgaliais. „Tačiau tokių klientų, kurie žiemą važiuotų prie jūros paprasčiausiai ilsėtis, kokių apstu būdavo dar prieš 3-4 metus, nebėra. Matyt, žmonės skaičiuoja – renkasi pigesnį poilsio variantą“, -- svarsto pašnekovė.

A. Sabaliauskaitė patikino, kad šiai dienai didelių laisvų kambarių, bent jau pajūrio zonoje, faktiškai nebėra.

„Palangos rūpestėlis“ šventėms gali pasiūlyti tik mažesnės kvadratūros butus. Pašnekovė neslepia, kad vis dar pasitaiko ir per „Booking“ sistemą fiktyviai kambarius užsakančių ukrainiečių. Tačiau tiek apgyvendintojai, tiek sistemos administratoriai jau žino šių užsieniečių užmačias ir, pamatę, kad užsakymas – netikras, jį atšaukia.

„Šiomis dienomis buvo tik vienas toks atvejis. Butą užsisakę ukrainiečiai neatsiliepė į mano skambučius. Informavau apie tai „Booking“ administratorių. Pastarasis geranoriškai ėmė tarpininkauti – bandė su užsakovais susisiekti, bet klientų telefonas tris paras buvo išjungtas. Tad užsakymas nedelsiant anuliuotas. Laimei, su kitų šalių turistais tokių problemų nepasitaiko“, -- neslėpė apgyvendintojų tykančių pavojų „Palangos rūpestėlio“ tarybos pirmininkė.

A.Sabaliauskaitė patikino, kad šventinio laikotarpio įkainiai jos atstovaujamoje bendruomenėje – nedideli ir atitinka praėjusios liepos kainas. Pavyzdžiui, už dviejų kambarių butą parai prašoma apie 55 eurų, trijų – 75 eurų.