„Slapti dokumentai atskleidžia, kaip pasaulinis bankininkystės gigantas HSBS gavo pelno iš prekiautojų ginklais, jais aprūpinusiais Afrikoje kariauti verčiamus vaikus, bendradarbiavo su trečiojo pasaulio šalių diktatorių buhalteriais, narkotikų pardavėjais ir kitais tarptautiniais nusikaltėliais“, – savo tyrimą pristato autoriai.

„Šie dokumentai – itin reta proga pažvelgti į itin slaptą Šveicarijos bankų sistemą, kuri visuomenei dar nebuvo pasitaikiusi“, – tvirtina žurnalistai.

Bylose, su kuriomis susipažino ICIJ žurnalistai, pateikiami duomenys apie HSBC veiklą iki 2007 metų – dokumentai susiję su daugiau nei 100 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų iš daugiau nei 200 šalių. Dokumentai, kuriuos pavyko gauti ICIJ, paremti bylomis, kurias 2008 metais slapta iš banko išgabeno buvęs HSBC darbuotojas Herve Falciani ir perdavė Prancūzijos pareigūnams.

Prancūzijos laikraštis „Le Monde“ gavo duomenų apie prancūzų mokesčių institucijas ir pasidalino medžiaga su ICIJ žurnalistais – bendradarbiavimui buvo iškelta sąlyga: žurnalistų komanda iš įvairių šalių privalo šiuos duomenis „atsijoti“. Tyrimui buvo pasikviesta 140 žurnalistų iš 45 šalių, tarp kurių buvo tiriamosios žiniasklaidos profesionalų iš „Le Monde“, BBC, „The Guardian“, „Suddeutsche Zeitung“, „60 Minutes“ ir kitų.

Pateiktuose dokumentuose užsimenama apie beveik 7 tūkst. britų HSBC klientų indėlius.

112 mln. - iš Lietuvos

Vladimiras Antonovas
Pagal pateiktus duomenis matyti, kad Lietuva yra 101 vietoje pagal sąskaitų dydį JAV doleriais. 

Vienam asmeniui teko net 65,5 mln. dol. iš šios sumos. Šios sąskaitos savininku įvardinamas Vladimiras Antonovas, buvęs banko „Snoras" pagrindinis akcininkas, kuris Londone laukia išdavimo Lietuvai, kur  jam pateikti kaltinimai. 

Iš viso banke yra atidarytos 67 klientų iš Lietuvos sąskaitos.

Nurodoma, kad 32 klientai susiję su Lietuva, iš jų 22 proc. yra lietuviai arba turi Lietuvos pasą.

Britai identifikavo 1000 asmenų

Kaip praneša programos "Panorama" žurnalistai, įtariama, kad bankininkai padėjo savo klientams išvengti milijonų dolerių vertės apmokestinimo, pasinaudodami įvairiomis įstatymų spragomis.

Paaiškėjo, kad Didžiosios Britanijos mokesčių tarnyba turėjo šią informaciją dar 2010 metais.

Remdamosi gauta informacija, britų mokesčių tarnybos identifikavo per 1000 Jungtinės Karalystės gyventojų, aktyviai vengusių mokesčių mokėjimo. Nuo tada praėjo beveik penkeri metai, tačiau, "Panorama" duomenimis, tik vienas iš jų buvo nubaustas pagal įstatymą.

Šiuo metu HSBC banko veikla tiriama Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje, Belgijoje ir Argentinoje.

Tačiau Didžiojoje Britanijoje, kur įsikūrusi banko būstinė, analogiškų priemonių prieš HSBC nebuvo imtasi, pažymi "Panorama".

Rusija – vos 35

Vertinant pagal sumas doleriais, su Rusija susiję klientai sąraše užima 35-ą vietą. Pirmąsias 50 sąrašo vietų užima Europos, Amerikos ir Artimųjų Rytų šalys, Indija, Australija ir lengvatinės mokesčių zonos.

Klientai iš Rusijos, kaip galima teigti remiantis dokumentais, HSBC sąskaitose valdė 1,7 mlrd. dolerių (1,49 mlrd. Eur). Iš viso bylose pateikiama duomenų apie 740 klientų iš Rusijos, kurie iš viso buvo atsidarę 1560 sąskaitų. Projekto partneris iš Rusijos – laikraštis „Vedomosti“.

Laikraščio žurnalistai atliko su Rusija susijusios sąrašo dalies analizę. Iš viso joje būta daugiau nei 740 pavardžių. Pirmųjų valstybės asmenų ar kitų įtakingų politinio pasaulio veikėjų žurnalistai jame nerado, teigiama laikraščio publikacijoje.

Be dešimties rusiškame „Forbes“ turtingųjų sąraše esančių asmenų pavardžių jame yra ir buvusių valdininkų, „Rosneft“ vadovų, valstybių bankų tarnautojų ir jų giminaičių. Kai kurie iš jų 2006-2007 metais banko sąskaitose turėjo po daugiau nei 1 mln. dolerių (0,87 mln. Eur).

Leidinys domėjosi, kaip žmonės, didžiąją gyvenimo dalį dirbę valstybės tarnyboje ar valstybinėse bendrovėse, galėjo atsidaryti tokių solidžių sąskaitų HSBC banke.

2006-2007 metais 11 mln. dolerių (9,61 mln. Eur) ilsėjosi sąskaitose bendrovių, susijusių su šiuo metu likviduotomis britų bendrovėmis „Forehold Limited“ ir „Finahold Limited“. Pirmosios bendrovės naudos gavėju HSBC dokumentuose įvardijamas buvęs Rusijos energetikos ministro pavaduotojas Piotras Nidzelskis, o antrosios – Lidija Nidzelskaja, kuri įvardijama kaip verslo konsultantė. 2004 metų birželį P. Nidzelskis paliko valstybės tarnybą, o tų pačių metų pabaigoje Šveicarijos banke atidaryta bendrovės sąskaita.

„Gazprom“ valdybos narys ir buvęs Turto ministerijos vadovas Faritas Gazizulinas sąskaitą HSBC atsidarė dar XX amžiaus paskutinį dešimtmetį. Sąskaitoje buvo 3,6 mln. dolerių (3,14 mln. Eur). Banko dokumentuose F. Gazizulinas įvardijamas kaip „inžinierius“, nors jis geriau žinomas kaip valdinininkas: iš pradžių dirbo pirmuoju Planavimo komiteto pirmininko pavaduotoju Tatarstane, o karjerą 2004 metais baigė eidamas Turto santykių ministro pareigas. XX amžiaus pabaigoje jis priklausė „Gazprom“ valdybai.

Buvęs Socialinio draudimo fondo pirmininkas ir Federalinės sveikatos apsaugos agentūros vadovo pavaduotojas Jurijus Kosariovas sąskaitą HSBC atsidarė 2005 metų gegužę, o 2006-2007 metais joje buvo 2,5 mln. dolerių (2,18 mln. Eur). Žurnalistams su J. Kosariovu susisiekti nepavyko.

Buvusio „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojo Viačeslavo Šemereto sūnus Vadinas minėtame banke sąskaitą atsidarė 2006 metais. 2006-2007 metais joje buvo 10,4 mln. dolerių (9,09 mln. Eur). V. Šemeretas „Vedomosti“ patvirtino, kad tokia sąskaita tikrai buvo, tačiau jis ją uždarė: „Man jos paprasčiausiai nebereikėjo. O tuos pinigus investavau ir jau seniai dirbu su Rusijos bankais“, -– paaiškino.

Roskosmos“ valstybinių paslapčių apsaugos skyriaus vadovo Aleksandro Degtiaro žmona Tatjana, remiantis sąrašais, buvo susijusi su 1,2 mln. dolerių (1,05 mln. Eur) sąskaita, kuri Šveicarijos banke buvo atidaryta 2005 metų vasarį.

Remiantis turimais duomenimis, HSBC labai patiko naftos magnatams. Buvęs „Rosneft“ prezidentas Sergejus Bogdančikovas jo klientu tapo 2007 metais – tuo metu jis dar vadovavo bendrovei. Buvęs „Rosneft“ komercijos departamento vadovas Nikolajus Kaplunas sąskaitą banke atsidarė 2007 metų sausį. Duomenų apie pinigus jų sąskaitose nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)