„Būtent taip buvo Joninių savaitgalį. Sinoptikai pranešė, kad pajūryje bus lietus ir prastas oras. Klientai skambino ir pradėjo atšaukti užsakymus, - skundėsi Nidoje butus nuomojantis Darius. - Kambarių nuoma užsiimantys verslininkai nuolat pyksta ant sinoptikų, nes netiksliomis prognozėmis nubaidomi jų gyventojai“.

Prognozė – lis, o iš tiesų žolė išdega

„Birutės“ svečių namų Palangoje vadovė Birutė, paklausta, ar dažnai lietingos savaitgalio prognozės neišsipildo, teigė: „Tai Naglis Šulija visada taip sako (kad savaitgalį pajūryje lis - DELFI). Klientų prarandame. Jei žmonės būna sumokėję iš anksto, tai vis vien atvyksta, kad ir koks oras prognozuojamas, bet kiti ir atsisako“.

Moteris pasakojo, kad dažnai sulaukia skambučių iš senų klientų, kurie paprašo palaikyti kambarį, nes žada savaitgalį atvykti, tačiau pamatę prastas prognozes, kelionę atšaukia. „Būna, kad sinoptikai praneša lietų, mes laukiame laukiame, o karšta būna taip, kad net žolė išdega“, - kalbėjo Birutė.

Nepavykęs Joninių savaitgalis

Pasipiktinimus netiksliomis pajūrio orų prognozėmis išsakė ir apartamentus Nidoje nuomojanti Irma: „Prognozės apie orus Neringoje yra visiškai neteisingos, nes labai retai būna, kad lytų visą dieną. Jos neatitinka tikrovės“.

Verslininkė pasakojo, kad pasirodžius lietų žadančioms prognozėms dažniausiai rezervacijas atšaukia lietuviai ir latviai. „Turime daug klientų, kurie nerezervuoja kambarių, bet atvažiuoja čia ir tik tada ieško. Jie labai stebi orų prognozes. Klientai irgi dažnai piktinasi, kad planavo važiuoti, bet išgirdo, kad bus prastas oras, atšaukė kelionė, o iš tiesų oras buvo geras“, - nepasitenkinimą išreiškė Irma.

Ypač skausmingas Nidos verslininkams buvo Joninių savaitgalis. „Per Jonines žmonės buvo pakankamai apgauti. Oras nebuvo toks blogas, kaip prognozuota. Kartais mes, verslininkai, užsiimantys nuoma, galvojame, kas čia yra su meteorologais. Atrodo, kad jie dirbtų kitiems kurortams. Negali būti, kad pastoviai orų prognozės neišsipildo“, - teigė pašnekovė.

Kurortams atskirai neprognozuoja

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyresnioji specialistė Inga Stankūnaitė teigė, kad konkrečiai pajūrio kurortams orų prognozės nėra sudaromos. „Mes prognozuojame konkrečiai Klaipėdos miestui, o ne visam pajūriui. Temperatūros prognozės tvirtinasi neblogai, bet dėl lietaus – ne visada. Jei sakome, kad Klaipėdoje lis, tai nebūtinai lis ir Palangoje ar Nidoje. Gyventojai klaidingai galvoja, kad jei oras pranešamas Klaipėdai, tai tinka visam pajūriui“, - kalbėjo sinoptikė.

I. Stankūnaitė teigė, kad orų prognozių tikslumas nukenčia ir dėl metų laikų. Vasarą, kai orai labai permainingi ir lietaus debesys daug greičiau susiformuoja, prognozuoti daug sunkiau.

Sudėtingiau prognozuoti ir pajūrio orą dėl išskirtinių vietos sąlygų bei jūros. „Būtent todėl ir turime Klaipėdoje atskirą sinoptikų skyrių. Jie mums atsiunčia savo prognozes, mes padiskutuojame ir paskelbiame galutinį variantą“, - sinoptikų darbo specifiką atskleidė specialistė.

Sinoptikė pastebėjo, kad tiksliausios orų prognozės yra trys dienos prieš savaitgalį. „Kuo arčiau atostogų, tuo prognozės tikslesnės. Jei yra dešimties dienų prognozė, tai tikimybė yra penkiasdešimt su penkiasdešimt“, - teigė ji.

Pasak I. Stankūnaitės, tikslioms orų prognozėms kelią užkerta tiek žmogaus, tiek technologijų ribotumas: „Orai priklauso ne tik nuo to, kas vyksta prie žemės paviršiaus, bet ir nuo to, kas vyksta 10-20 km aukštyje. Tai didelė atmosferos storymė, kurioje vyksta daugybė įvairių sudėtingų procesų, ir ne visada pavyksta juos tiksliai prognozuoti, ypač kai kalbame apie vieną tašką, pavyzdžiui, miestą ar miestelį“.

Pasak orų specialistės, prognozuoti orus visai Lietuvai yra paprasčiau, tačiau konkretaus miesto tiksli orų prognozė yra labai sudėtingas procesas. „Net kompiuteriai neturi tokių galimybių peržiūrėti visus sluoksnius, įvertinti kiekvieną atmosferos kilometrą. Kompiuterius riboja techninės galimybės, o žmogų – fizinės“, - paaiškino sinoptikė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)