Praėjusį penktadienį smuko didžiausių Britanijos kompanijų akcijų vertė, krito bankų akcijos, na o svaras patyrė didžiausią nuosmukį per dieną. Stipriai sumažėjo ekonomikos augimo šiems ir ateinantiems metams prognozių, informuoja CNN.

Penktos didžiausios pasaulio valstybės laukia sunkumai, jei ji nedelsdama neatsakys į tris svarbius klausimus:

1.Kokio pobūdžio susitarimą su ES galima pasiekti.

Nors ir apstulbinti referendumo rezultatų, Europos lyderiai nori tuoj pat pradėti oficialias derybas dėl skyrybų. Tačiau tai vargiai tikėtina, nes po Britanijos premjero Davido Camerono atsistatydinimo šalies laukia trys mėnesiai politinės nežinios.

Pasitraukimo iš ES šalininkas, tikėtinas D. Camerono įpėdinis Borisas Johnsonas neskuba derėtis dėl JK pasitraukimo iš ES sąlygų pagal 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį, nes tada prasidėtų dvejus metus truksiantis JK pasitraukimo iš ES periodas.

Tai svarbu, kadangi kol kas ES yra didžiausia JK prekybos partnerė. Didelių JK kompanijų ir bankų, kurios turinčių daug verslo reikalų Europoje, ateitis visiškai neaiški.

2. Ką Britanija darys su savo finansinėmis juodosiomis skylėmis.

Neaiškus ir nelengvas laukiantis laikotarpis suduos smūgį verslui, vartotojų pasitikėjimui, tikėtinas lėtesnis ekonomikos augimas, stagnacija ar netgi recesija.

„Institute for Fiscal Studies“ (IFS) dar prieš balsavimą paskaičiavo, kad dėl lėtesnio ekonomikos augimo biudžete atsiversianti skylė būtų kur kas didesnė nei tai, ką JK sutaupytų, neskirdama lėšų į ES fondą.

„Ilgalaikėje perspektyvoje turėtų padidėti mokesčiai, sumažėti pirkimas ir / ar padidėti žmonių skolinimasis“, – teigė IFS analitikai.

Praėjusį penktadienį „Moody‘s“ pranešė, jog po „Brexit“ balsavimo gali sumažinti JK skolinimosi reitingą – veikiausiai šalies vyriausybei būtų brangiau skolintis.

3. Kaip „Brexit“ iniciatoriai vykdys duotus pažadus.

Referendumo iniciatoriai švaistėsi dosniais pažadais, kai kurie jau gailisi.
Pavyzdžiui, pasitraukimo iš ES šalininkai pareiškė, kad ES per savaitę kainuoja JK 350 mln. svarų, „už kuriuos būtų galima kas savaitę pastatyti po naują, įranga aprūpintą ligoninę“. Šis teiginys skambėjo, nors nepriklausomi statistikai ne kartą įspėjo neklaidinti žmonių.

JK Nepriklausomybės partijos (kuri pasisakė už „Brexit“, tačiau nepriklausė „Vote Leave“ (pasitraukimo) grupei) lyderis Nigelas Farage‘as teigė, jog buvo klaida tvirtinti, kad ES skiriamus pinigus būtų galima išleisti sveikatos apsaugos gerinimui.

„Negaliu to garantuoti, niekada taip nebūčiau sakęs. Manau, tai vienas iš „Leave“ kampanijos padarytų klaidų“, – sakė jis per televiziją.

Taip pat „Brexit“ šalininkai žadėjo britų ūkininkams ir neturtingiems regionams, kad finansiškai jie nenukentės, jei nebeliks ES paramos ir infrastruktūros fondų. Jie pažadėjo remti JK universitetus ir mokslininkus, kurie gaudavo antrą pagal dydį paramą iš ES.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1674)