Vilniaus savivaldybės atstovas Andrejus Žukovskis BNS sakė, jog lėšos Finansų ministerijai bus grąžintos po to, kai Mokesčių inspekcija pateiks galutinius duomenis dėl mokesčių surinkimo į miesto biudžetą.

"Laukiam duomenų iš Valstybinės mokesčių inspekcijos dėl savivaldybės biudžeto įvykdymo. Jeigu paaiškės, kad biudžetas neįvykdytas, tai Finansų ministerijos bus prašoma kompensuoti", - teigė savivaldybės atstovas.

Iš viso 3 bendros 37 mln. litų vertės (11 mln., 12 mln. ir 14,1 mln. litų) trumpalaikes paskolas savivaldybė pernai gavo biudžetui subalansuoti ir turėjo jas grąžinti iki 2013 metų pabaigos. Anot A.Žukovskio, paskolų sutartys buvo pasirašytos pernai balandį, gegužę ir liepą, vėliau jos buvo pratęstos ir turėjo būti grąžintos iki metų pabaigos.

Finansų ministras Rimantas Šadžius praėjusią savaitę sakė, jog negrąžinta savivaldybės paskola bus laikoma skola.

"Matyt, tai negrąžinta paskola, tai bus savivaldybės kreditorinis įsiskolinimas Finansų ministerijai", - spaudos konferencijoje sakė R.Šadžius.

Jo žodžiais, Finansų ministerija skolina, siekiant išlyginti pajamų įplaukų "nelygumus".

"Kadangi iš tikrųjų savivaldybių biudžetus patenka savivaldybių renkamos pajamos, nekilnojamojo turto mokestis, kuris atitinkamai metams pasibaigus įplaukia, be to savivaldybės gauna gyventojų pajamų mokestį, kurio įplaukos yra netolygios, tačiau savivaldybė turi turėti pinigų, ji neturi iš kur kitur pasiimti - iš dangaus nekrenta - kad galėtų kas mėnesį mokėti tvarkingai atlyginimus, už komunalines paslaugas, kurios teikiamos savivaldybių pastatams. Dėl to Finansų ministerija pajamų išlyginimui tas paskolas ir teikia", - kalbėjo finansų ministras.

Vilniaus valdžia pernai ankstesnėms paskoloms refinansuoti iš DNB banko pasiskolino 52 mln. litų, o iš Suomijos banko "Pohjola Bank" - dar 58 mln. litų.

Siekiant mažinti maždaug 1 mlrd. litų siekiančią Vilniaus miesto skolą, savivaldybei skiriamą gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį šiemet padidino 6 procentiniais punktais iki 48 procentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)