Sukčiavimo faktus pirmieji pastebėjo „Topo centro“ parduotuvę Klaipėdoje valdančios bendrovės „Topo technika“ vadovai. Keletą darbuotojų įtarę sukčiavimu, verslininkai kreipėsi pagalbos į policiją.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūra sukčiavimo faktus patvirtino ir įtarimus pareiškė vienai kasininkei-išperkamosios nuomos referentei. Kadangi moteris pripažino savo kaltę, prokuratūra teismo paprašė baudžiamąją bylą baigti baudžiamuoju įsakymu.

Su bylos duomenimis susipažinusi teisėja Laimutė Venckuvienė nusprendė, kad sukčiavusiai bendrovės „Topo technika“ darbuotojai turi būti skirta 15 MGL dydžio (1 950 litų ) bauda. Ją teismas nuteistajai leido sumokėti per 4 mėnesius.

„Kaltinamoji ankščiau neteista, prisipažino padariusi nusikaltimą, padarytą žalą atlygino, – pabrėžė teismas. – Paskirtos baudos dydis, atsižvelgus į bausmių skyrimo bendruosius pagrindus, įvertinus padarytos nusikalstamos veikos pavojingumo laipsnį, kaltės formą, yra realus ir užtikrina socialinę bausmių paskirtį“.

Bylos duomenimis, buvusi kasininkė apgaule išvengė turtinės prievolės, kai parduotuvėje panaudodama kitų asmenų vardais išduotose nuolaidų kortelėse apgaule sukauptus bendrovės „Topo technika“ pirkėjų lojalumo programos taškus, suteikiančius teisę įsigyti prekes su nuolaida, įsigijo įvairių prekių, sumokėdama už jas mažesnę nei tikroji kaina ir tokiu būdu išvengė turtinės 5 621,38 Lt prievolės.

Nustatyta, kad kasininkė įsigijo keturis mobiliuosius telefonus, elektrinę tarkavimo mašinėlę, kavamalę ir kavos pupelių, USB raktus, dvi automagnetolas, dulkių siurblį ir kt. daiktus.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta kasininkė pareigūnams pripažino, kad neteisėtai naudojosi lojalumo kortelėmis.

„Lojalumo kortelės buvo laikomos stalčiuje prie kasos, jos buvo išduodamos klientui pirkusiam prekių už 2 tūkst.Lt, išduodant klientui lojalumo kortelę buvo užpildoma anketa, kurioje klientas pats savo ranka turėdavo užpildyti savo asmens duomenis“, – sakė ji.

Moteris pripažino, kad buvo įsigijusi kelias lojalumo korteles – trijose taškus kaupė net nenurodžiusi pirkėjo asmens duomenų (beje, vienoje ji buvo įrašiusi, kad kortelę įgijo asmuo, vardu Grybas), o įsigydama dvi korteles nurodė svetimus duomenis.

Taškus ji sukaupė, kai kiti parduotuvės klientai grynais atsiskaitydavo už įvairias prekes.

Ikiteisminio tyrimo metu apklaustas bendrovės „Topo technika“ direktorius pareigūnams nurodė, kad lojalumo programoje negali dalyvauti „Topo centras“ ir „Topo technika“ darbuotojai.

„Kai kilo įtarimas, kad darbuotojai neteisėtai naudojasi lojalumo kortelėmis ir kaupia juose taškus, kuriuos vėliau panaudoja pasiimdami prekes, buvo atliktas kortelių naudojimo patikrinimas“, – tyrėjams sakė jis.

Bendrovės vadovas pareiškime policijai buvo nurodęs kelias darbuotojas, kurios kaupė taškus bei juos panaudodavo pasiimdamos prekes ir tokiais veiksmais bendrovei galėjo padaryti daugiau kaip 14 tūkst. Lt žalą.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktos kasininkės kaltė buvo įrodyta ir filmuota medžiaga – tyrimo metu užfiksuota, kaip kasininkė naudojasi vienoje kortelėje sukauptais lojalumo taškais.

Kaip teigiama „Topo centro“ internetinėje svetainėje, kliento kortelės programa „Būk išskirtinis!” veikia jau septintus metus ir turi daugiau nei 150 tūkst. dalyvių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)