Sodros“ duomenimis, per praėjusius metus dvidešimt geriausias algas gaunančių samdomų darbuotojų uždirbo daugiau kaip 6,8 mln. Eur. Vidutinis priskaičiuotas (neatskaičius mokesčių) jų darbo užmokestis buvo 28,5 tūkst. Eur per mėnesį.

Jeigu didžiausią šalyje vieno mėnesio algą (kitais mėnesiais ji mokėta mažesnė) padalintume iš 380 Eur (tokia dabar minimali mėnesinė alga), išeitų daugiau kaip 730. Taigi tokiam skaičiui gyventojų būtų galima išmokėti minimumą.

Beje, 2015 m. didžiausią vieno mėnesio algą padalijus iš tuo metu galiojusio minimumo, būtų buvę daugiau kaip 714. Taigi, 2016 m., palyginti su ankstesniais metais, atotrūkis tarp minimalios ir pačios didžiausios mėnesio algos šiek kiek padidėjo.

Naujausiais duomenimis, šalyje yra daugiau kaip 250 tūkst. darbuotojų, kurių vieno mėnesio draudžiamosios pajamos nesiekia 380 Eur.

Per visus praėjusius metus daugiau kaip 500 tūkst. Eur darbo užmokesčio suma Lietuvoje buvo išmokėta trims asmenims. Tiesa, gali būti kad šių arba kitų asmenų bendros metinės pajamos buvo didesnės, nes kai kurios pajamų rūšys socialinio draudimo įmokomis neapmokestinamos.

Komentuodamas duomenis apie didžiausias oficialias algas, nuo kurių mokama ne tik gyventojų pajamų mokestis, bet socialinio draudimo įmokos, „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius DELFI sakė:

„Džiaugiamės, kad atlyginimai auga visoje Lietuvoje – tai pildo ir valstybės, ir „Sodros“ biudžetą. Tačiau mus neramina didelė atskirtis tarp atlyginimų „žirklių“ galų: ne tiek ypač aukšti, didžiausių bei pelningiausių Lietuvos ir užsienio kompanijų vadovų uždarbiai, bet nepakankamai sparčiai augančios mažiausiai uždirbančiųjų mėnesinės pajamos.

Tai rodo ne tik socialinę ir finansinę atskirtį, vis dar didelius šešėlinės ekonomikos ir atlyginimų „vokeliuose“ mastus, bet ir būsimas mažas pensijas tokiems žmonėms jau netolimoje perspektyvoje“.

Karjeros portalo „CV Market“ rinkodaros vadovė Raimonda Tatarėlytė 2016 m. palyginti su ankstesniais metais didžiausių atlyginimų tendencijos pasikeitė nedaug.

„Didžiausias algas didžiausią galimybę gauti turi aukštesnio lygmens vadovai, itin retų specifinių dalykų ekspertai (tarkime, programuotojai su retai naudojamos programavimo kalbos žiniomis ar mobiliųjų aplikacijų išmanymu).

Kalbant apie įmonės tipą – tai visgi dažniau užsienio kapitalo įmonės arba didelės Lietuvos gamybinės įmonės. Lyties prasme – vis dar dominuoja vyrai, tačiau moterys vejasi“, – komentavo pašnekovė.

Jos teigimu, tapti gerai uždirbančiu darbuotoju reikia laiko:

„Kadangi dažniausiai tai yra vadovaujančios pozicijos, didžiausios galimybės pasikelti atlyginimą, yra kilti karjeros laiptais arba tapti tam tikros srities ekspertu. Reikia žinoti, ko nori, visapusiškai tobulėti savo srityje, įgyti ar ugdyti vadovavimo savybes (inovatyvumas, komandinis darbas, iniciatyvumas, orientacija į tikslą ir t.t.).

Kadangi nedarbo lygis Lietuvoje krenta, taip pat vyksta dalinė specialistų emigracija, gerus darbuotojus rasti darosi vis sunkiau. Todėl įmonės specialistų ar aukščiausio lygio vadovų ieško „galvų medžioklės“ pagalba, neretai kalbina ir konkuruojančių įmonių darbuotojus, siūlant geresnes sąlygas. Dalis darbuotojų samdomi ir iš užsienio“.

Įvardinti atlyginimai – įspūdingi, tačiau ne paslaptis, kad jais pasidžiaugti gali retas. Klausiame jūsų – o kiek uždirbate jūs ir ką už šią sumą galite sau leisti per mėnesį? Kaip manote, kokia yra minimali suma, kurios jums pakaktų per mėnesį? Rašykite el.p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atlyginimas“ ir papasakokite savo patirtį. Anonimiškumą garantuojame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (384)