Dabartinis šalies prezidentas, remiantis minėtaisiais duomenimis, gyvena itin kukliai, skelbia BBC.

Pajamų deklaracijoje, kurią Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė A. Lukašenka, nurodytas tik jo prezidentinis atlyginimas: kiekvieną mėnesį jam mokama 46 mln. Baltarusijos rublių alga (3,98 tūkst. Eur).

Esą kitų pajamų Baltarusijos prezidentas negauna. Sprendžiant pagal oficialiai įvardijamas sumas, A. Lukašenkos alga vos dešimčia kartų didesnė nei eilinio Baltarusijos gyventojo mėnesinis atlyginimas.

Pusė namo ir akcijos

Baltarusijos Vyriausioji rinkimų komisija skelbia ir oficialios A. Lukašenkos žmonos – Galinos Radionovnos – pajamų deklaraciją, kurioje nurodyta, kad mėnesinės provincijoje gyvenančios moters pajamos skaičiuojant eurais siekia 707.

G. Lukašenko, kaip ir seniau, priklauso gyvenamasis namas Šklovo rajono centre, pusė sodybos, esančios netoliese, ir 56 Šklovo sviesto fabriko akcijos.

Suaugę A. Lukašenkos sūnus, gyvenantys ir dirbantys Baltarusijos sostinėje, savo pajamų deklaracijų nepateikė.

Vyresnysis Baltarusijos prezidento sūnus Viktoras Lukašenka yra šalies vadovo padėjėjas nacionalinio saugumo klausimais, jis priklauso Baltarusijos saugumo tarybai.

Vidurinysis sūnus Dmitrijus oficialiai vadovauja „Prezidento sporto klubui“, priklauso Nacionaliniam olimpiniam komitetui.

Nerimas dėl Kolios

A. Lukašenka turi septynis anūkus – viduriniojo sūnaus Dmitrijaus šeimoje auga trys mergaitės, o vyresnysis sūnus Viktoras turi du sūnus ir dvi dukras.

Jauniausias Baltarusijos prezidento sūnus – moksleivis Kolia, reguliariai lydintis prezidentą oficialiose kelionėse ir dalyvaujantis visuose Baltarusijos oficialiuose renginiuose. Remiantis oficialiais duomenimis, berniukas – nesantuokinė A. Lukašenkos atžala.

Viename iš interviu A. Lukašenka sakė, kad šis vaikas jam „siųstas paties Dievo“, o vėliau paaiškino, kad trečią sūnų jam pagimdė gydytoja. Irina Abelskaja, kadaise buvusi asmeninė prezidento gydytoja, remiantis nevalstybinės žiniasklaidos pranešimais, sūnaus neaugina.
Apie sudėtingus A. Lukašenkos ir Nikolajaus motinos santykius daug rašo socialinė ir neoficialioji žiniasklaida.

Nevalstybinis leidinys „Naša Niva“ tvirtina, kad Nikolajaus motinai priklauso vienas kotedžas. Toks nekilnojamasis turtas įprastai skiriamas Baltarusijos valdžios žmonėms. Per interviu televizijai „Mir“ prieš trejus metus Baltarusijos prezidentas prisipažino nuoširdžiai nerimaujantis dėl jaunojo Kolios likimo.

„Dažnai rytais, lydėdamas sūnų į mokyklą, su juo kalbuosi. Jis labai savininkiškas. Užsiropščia man ant kelių ir klausia: „Juk aš tavo vienintelis sūnus?“. Atsakau: „Kaip tai vienintelis, o Dima ir Vitia?“. O jis man: „Kodėl man juos mini, juk jie jau suaugę. Taip, jie irgi sūnūs, bet juk jau savų vaikų turi“. Jis man tokius dalykus dažnai sako – iš pavydo. Nors jų santykiai ir labai geri“, – yra sakęs Baltarusijos prezidentas.

Aleksandras Lukašenka ir sūnus Nikolajus

Nerimti konkurentai

Remiantis šalies Vyriausiosios rinkimų komisijos turimais duomenis, kiti pretendentai į Baltarusijos prezidento postą taip pat pateikė pajamų deklaracijas.

Liberaldemokratų partijos lyderis Sergejus Gaidukevičius ir jo žmona Alla per mėnesį, remiantis turimais duomenimis, uždirba po 1769 skaičiuojant eurais. Panaši suma nurodyta ir kazokų atamano pensininko Nikolajaus Ulachovičiaus pajamų deklaracijoje.

Gana skurdi opozicijos kandidatės į prezidento postą Tatjanos Korotkevič pajamų deklaracija: vos 60 mln. Baltarusijos rublių (2985 Eur) per metus. Tokį atlyginimą Baltarusijoje gauna automobilių ar kompiuterių technikas.

Baltarusijoje mažesnes nei vidutinės pajamas gauna labai daug žmonių – pensininkai, biudžetinių įstaigų darbuotojai ir daug paprastų darbininkų.

Remiantis statistiniais duomenimis, kalbant apie ne pirmo būtinumo pirkinius, eiliniam baltarusiui dažniausiai tenka kaip reikiant pataupyti.

Nepaisant to, šalies žmonių sandėliukai tiesiog plyšta – skelbiama, kad įprastai šalies žmonės maisto atsargų turi mažiausiai pusei metų. Laisvų biurų ir butų Minske pakaktų milijonui norinčiųjų, bet tokių paprasčiausiai nėra, nes žmonės neturi pinigų.

Vidutinių pajamų problemą ekspertai įvardija kaip vieną iš lemiamų veiksnių, lemsiančių, kiek žmonių balsuos už A. Lukašenką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (802)