Remiantis kompromisiniu susitarimu, darbo sutartis su nėščia darbuotoja jos nėštumo laiku iki kūdikiui sukaks 4 mėnesiai gali būti nutraukta:

- darbuotojos iniciatyva išbandymo laikotarpiu,

- šalių susitarimu,

- darbuotojos iniciatyva be svarbių priežasčių,

- darbuotojos iniciatyva dėl svarbių priežasčių,

- kai teismas priima sprendimą dėl darbdavio bankroto arba likvidavimo,

- kai nustatomas šiurkštus darbuotojos darbo pareigų pažeidimas,

- kai įsiteisėja teismo nuosprendis, dėl kurio darbuotoja nuteisiama bausme ir negali dirbti darbo,

- kai darbuotojai įstatymų nustatyta tvarka atimamos specialios teisės dirbti tam tikrą darbą ar eiti pareigas.

Nauja šiuo atveju yra tai, kad nėščią darbuotoją bus galima atleisti dėl šiurkščių darbo pažeidimų, kurie atliekami tyčia, pavyzdžiui, niokojamas turtas, piktybiškai atsisakoma dirbti, daromi nusikaltimai ir panašiai.

Darbuotojos nėštumo faktas turi būti patvirtinamas darbdaviui pateikus gydytojo pažymą. Kitaip tariant, darbdavys turi būti informuotas apie darbuotojos nėštumą.

Remiantis naujuoju, bet dar nepriimtu Darbo kodeksu, su darbuotojais, auginančiais vaiką iki 3 metų, darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio valia, jei nėra darbuotojo kaltės. Penktadienį komitete buvo sutarta, kad reikia nurodyti, jog darbdavio valia sutartis negali būti sutraukta su darbuotojais, esančiais nėštumo ir gimdymo, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogose.

Darbdavio valia yra naujas dalykas Darbo kodekse, tai tarsi greitas atleidimas be svarbių priežasčių. Kitaip tariant, Lietuvoje bus įteisinamas visiškai naujas atleidimo pagrindas, kai darbdavys galės atleisti darbuotoją įspėjęs jį prieš 3 darbo dienas ir sumokėjęs 6 vidutinių jo mėnesio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.

Dėl šio, kaip ir dėl kitų siūlymų, Seimas dar turės apsispręsti balsuodamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)