Tokį pasiūlymą įregistravęs Seimo narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys sako, kad nenustatytos apimties darbo sutartys, kai darbo funkcijos atlikimo laikas iš anksto nenustatytas, grasina pažeisti darbuotojų interesus, nes darbuotojas negali planuoti savo nuo darbo laisvo laiko ir pajamų, tampa visiškai priklausomas nuo darbdavio.

„Pagal tokias sutartis dirbantys darbuotojai traktuojami kaip dirbantieji, bet jie gauna atlyginimą tik už faktiškai išdirbtą laiką. Tai – nepastovios ir galimai mažos pajamos, dėl kurių, pavyzdžiui, jaunos šeimos neturės galimybės gauti kreditus būstui ir pan.

Todėl tokios sutartys turi būti apribotos. Siūloma jas sudarinėti tik su tais, kuriems jos nepakenks“, – sako R. J. Dagys.

Pagal jo siūlomą projektą, „nenustatytos apimties darbo sutartis galima sudaryti tik su apdraustaisiais socialiniu draudimu asmenimis.

Draudžiama sudaryti nenustatytos apimties darbo sutartis dirbti statybos darbus, taip pat darbus namų ūkyje bei su asmenimis, dirbančiais ne visą darbo laiką. Apie priimtą į darbą pagal nenustatytos apimties darbo sutartį darbuotoją darbdavys privalo pranešti Valstybinei darbo inspekcijai Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta tvarka ir terminais“.

R. J. Dagys taip pat siūlo ilginti kasmetines atostogas socialiai jautriausioms darbuotojų grupėms – darbuotojams iki 18 metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų, arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų ir neįgaliems darbuotojams.

Kadangi Darbo santykius reguliuoja daugiau sutarčių nei tik darbo sutartis, R. J. Dagys siūlo patikslinti formuluotę, kad visos jos abejojant dėl jų sąlygų būtų aiškinamos darbuotojo naudai. Pagal siūlomą projektą, „kai abejojama dėl darbo sutarčių sąlygų, jos aiškinamos darbuotojo naudai“.

Rugsėjo 28 d. Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės projekte yra įrašytas jau Seimui pateiktų kai kurių Darbo kodekso pataisų svarstymas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)