Sezoninių darbų mugėje tarp ieškančiųjų darbo populiariausios Norvegija ir Jungtinė Karalystė, darbo pasiūlymai Latvijoje, Lenkijoje ar krizės užkluptoje Graikijoje domina mažiau.

Konsultantai iš Vokietijos darbo siūlo medikams, informacinių technologijų specialistams, inžinieriams, virėjams ar padavėjams – amžius esą nesvarbu. Norvegai vilioja nemažais atlyginimais ir giria lietuvius – sako, jie geri darbuotojai.

„Atlyginimas priklauso nuo jūsų bendrovės ir regiono, kuriame dirbsite. Šiaurės Vokietijoje galite uždirbti daugiau nei pietuose. Yra sutarimas, kad atvykusių dirbti atlyginimai nesiskirtų nuo vokiečių – labai svarbu yra darbo patirtis“, – aiškina Eures konsultantė iš Vokietijos Antje Holzmeier.

„Norvegijoje galime pasiūlyti nemažai darbo vietų – daugiausiai aukštos kvalifikacijos specialistams, taip pat viešbučiuose ir turizmo srityje. Atlyginimas atvykstantiems, be abejonės, yra labai svarbu. Norvegijoje atlyginimai dideli, bet aišku, ir gyventi brangu“, – teigia Eures konsultantas iš Norvegijos Hallgeiras Johansenas.

Kauno darbo biržos atstovų teigimu, bedarbiai, pensininkai, taip pat moksleiviai ar studentai, sezoninių darbų ieško ne tik užsienyje.

„Kai prasideda Lietuvoje sezoninių darbų skelbimas ir kai darbdaviai pradeda skelbti laisvas darbo vietas vasarą siūlomiems darbams, iš tiesų žmonių srautai suaktyvėja. Žmonės domisi ir žemės ūkio darbais, ir kitomis galimybėmis. Tiesiog derina – žiemą vienus darbus, vasarą šiek tiek kitus – tam, kad turėtų pastovias pajamas“, – sako Kauno darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Inga Balnanosienė.

Sezoninių darbų mugės kasmet rengiamos vis kitoje šalyje.