Prokurorų teigimu, neturint duomenų apie V. Romanovo buvimo vietą, net nėra pagrindo kreiptis į Rusijos teisėsaugą prašant teisinės pagalbos. O jeigu gegužę iš Lietuvos dingęs bankininkas visą tą laiką buvo ir tebėra Rusijoje, jis viršija eiliniams Lietuvos piliečiams taikomus buvimo šioje šalyje limitus.

Penki mėnesiai – jokio dokumento iš Rusijos

Nuo žinios apie tai, kad V. Romanovas yra Rusijoje, paskelbimo praėjo daugiau nei penki mėnesiai. Tačiau Lietuvos prokurorai per visą šį laiką negavo jokio dokumento, liudijančio, kad bankininkas ten tikrai yra.

„Kadangi kol kas jūsų minimo asmens buvimas Rusijoje nėra patvirtintas jokiu oficialiu dokumentu, šiuo metu nėra jokio teisinio pagrindo kreiptis į šią šalį su tarptautinės teisinės pagalbos prašymu“, - teigiama DELFI pateiktame Generalinės prokuratūros komentare.

Į klausimą, ar ketinama bankininkui išduoti Europos arešto orderį, prokuratūra atsako lakoniškai. Anot prokurorų, šiuo metu priimti ir atlikti „visi galimi procesiniai veiksmai ir sprendimai, kuriuos gali priimti prokuroras“ dėl V. Romanovo paieškos.

Dar viena subtilybė – gana ribotos bankininko galimybės būti Rusijoje. Žurnalistas Mantas Dubauskas prieš kelias savaitės pastebėjo, kad užsitęsęs V. Romanovo buvimas kaimyninėje šalyje kiek prasilenktų su taisyklėmis, taikomomis Lietuvos piliečiams.

V. Romanovas nebegali būti Rusijoje?

Rusijos ambasados tinklalapyje aiškiai išdėstyta komercinių vizų galiojimo tvarka. Nors vizos maksimalus galiojimo terminas – 12 mėnesių, užsienio valstybių piliečiai per pusmetį Rusijos teritorijoje gali praleisti ne daugiau kaip tris mėnesius.

„Komercinė viza išduodama užsienio piliečiui, atvykstančiam į Rusijos Federacija verslo reikalais. Komercinė viza gali būti vienkartinė arba dvikartė, išduota ne ilgesniam kaip 3 mėnesių laikotarpiui, arba daugkartinė – ne ilgesniam kaip 1 metų laikotarpiui. Nepriklausomai nuo gautų vizų kartotinumo, bendra užsienio piliečio Rusijos Federacijos teritorijoje buvimo trukmė negali viršyti 90 dienų per 180 dienų laikotarpį“, - teigiama ambasados interneto svetainėje.

V. Romanovas, dalyvaudamas pernykščiuose Seimo rinkimuose, deklaravo turintis tik Lietuvos pilietybę.

Gegužės 8 d. pranešta, kad V. Romanovas po insulto gydomas vienoje iš Maskvos ligoninių. Rugpjūčio pabaigoje verslininko telefonu atsiliepusi moteris DELFI tvirtino, kad jis tebėra ligoninėje. Jau kurį laiką DELFI nepavyksta susisiekti su V. Romanovu. Penktadienį bankininko mobilusis telefonas buvo išjungtas.

DELFI pateikė oficialų paklausimą Rusijos ambasadai apie V. Romanovui išduotos vizos galiojimą. Taip pat teirautasi, ar bankininkas turi leidimą gyventi Rusijoje. Tačiau praėjo beveik mėnuo, o joks atsakymas iš ambasados nebuvo gautas.

DELFI primena, jog V. Romanovui pareikšti įtarimai dėl galimo Ūkio banko turto iššvaistymo stambiu mastu. Įtariama, kad jis galėjo iššvaistyti apie 50 mln. Lt. Gegužės pradžioje V. Romanovas turėjo būti apklaustas prokuratūroje: jis pranešė išvykstantis į Maskvą, tačiau grįšiantis iki numatytos apklausos dienos. Vis dėlto vietoj apklausos prokurorai gavo žinią apie bankininką Maskvoje esą ištikusį insultą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)